«Καμπανάκι» Scope Ratings για δασμούς: Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι το ένα από τα τρία σενάρια

Ο εμπορικός πόλεμος που φούντωσε από τις ανακοινώσεις των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τις «απαντήσεις» που ήρθαν κυρίως από Κίνα και Ευρώπη -έστω και εάν προσωρινά έχουν «παγώσει» -, θα μπορούσε να προκαλέσει όχι μόνο μια επίμονη οικονομική ζημιά στις αγορές, αλλά να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε βαθύτερη οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «Scope Ratings».
Η εταιρεία είναι μία από τις πέντε, μαζί με τις Morningstar DBRS, Fitch Ratings, Moody’s Ratings και S&P Global Ratings, που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αξιολόγηση των εξασφαλίσεων για τις πράξεις νομισματικής της πολιτικής.
Σύμφωνα με τον Bloomberg, η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί ένα από τα τρία σενάρια που περιέγραψε τη Δευτέρα (14/4) η εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης με έδρα το Βερολίνο σε μια έκθεση που προειδοποιούσε για παράπλευρες ζημιές σε πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εμπορικών εταίρων της Αμερικής.
«Οι δασμοί θα αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο εμπορικό σοκ σε καιρό ειρήνης για την παγκόσμια οικονομία εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια», έγραψαν αναλυτές με επικεφαλής τον Άλβις Λενκ-Γιουνούς.
«Ακόμη και η πλήρης αντιστροφή τους, αν και απίθανη, δεν θα αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των προηγούμενων συμμαχιών και των αλυσίδων εφοδιασμού, υποδηλώνοντας έναν βαθμό διαρκούς οικονομικής απώλειας».
Ενώ ο Τραμπ έχει ανακοινώσει παύση σε ορισμένες παγκόσμιες εισφορές και εξαιρέσεις στις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, οι τελικές ρυθμίσεις για το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου παραμένουν εντελώς ασαφείς, προκαλώντας συνεχή αβεβαιότητα για τους επενδυτές.
Τα τρία σενάρια
Τα τρία σενάρια που προβλέπονται από τη Scope περιλαμβάνουν:
- ένα «ελαφρύ χτύπημα» στην οικονομία που συνοδεύει αστάθεια στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό,
- την ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ και περιορισμένους κινδύνους,
- μέχρι και τη νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι αναλυτές δεν προσέδωσαν πιθανότητες και ποσοστά σε αυτά τα τρία σενάρια, όμως το πιο ακραίο περιλαμβάνει «σε μεγάλο βαθμό μόνιμους» δασμούς, αμερικανικούς ελέγχους κεφαλαίων και αμφιβολίες για το δολάριο.
«Το παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει, όπως και η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο, καθώς το παγκόσμιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο θα αποδυναμώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα μια απότομη ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ που θα πυροδοτήσει μια πλήρη οικονομική κρίση», περιγράφει η Scope στο τρίτο και πιο απευκταίο σενάριο και συμπληρώνει: «Αν αυξάνονταν οι αμφιβολίες για την εξαιρετική κατάσταση του δολαρίου, αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τις ΗΠΑ».
Ποιους θα συμπαρασύρει
Ο Οίκος αξιολογεί τις ΗΠΑ ως «AA», η οποία αποτελεί την τρίτη υψηλότερη βαθμίδα στην κλίμακα αξιολόγησης, όμως έχει αρνητική προοπτική. Εκτός από τις ΗΠΑ, όμως, τα πιο εκτεθειμένα κράτη στον κόσμο όσον αφορά τις εξαγωγές αγαθών σε δολάρια είναι η Κίνα, το Μεξικό, ο Καναδάς και η Γερμανία, ανέφεραν οι αναλυτές.
Από την άποψη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το Βιετνάμ, ο Καναδάς, η Ιρλανδία και η Ταϊλάνδη είναι πιο ευάλωτα, ενώ οι τραπεζικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πιο έντονες με την ομάδα «G7» με επικεφαλής την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Γερμανία.