ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Καιρός: Διήμερο με θερμή εισβολή στην Κρήτη – Αστάθεια και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες Πέμπτη και Παρασκευή

Νέα ενίσχυση των βοριάδων από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θέτει και πάλι σε επιφυλακή τις πυροσβεστικές αρχές και την πολιτική προστασία

Στα ύψη προβλέπεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στην Κρήτη λόγω θερμικής εισβολής από τα νοτιοδυτικά. Η ζέστη ωστόσο θα είναι πρόσκαιρη καθώς από την Πέμπτη το σκηνικό αλλάζει, με την θερμοκρασία να υποχωρεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Νέα ενίσχυση των βοριάδων από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θέτει και πάλι σε επιφυλακή τις πυροσβεστικές αρχές και την πολιτική προστασία.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής του δήμου Χανίων κ. Μανόλη Λέκκα, από σήμερα Τρίτη μια θερμική εισβολή δίνει ώθηση για άνοδο της θερμοκρασίας στο νησί. «Στις περισσότερες περιοχές η θερμοκρασία προβλέπεται να κυμανθεί από 32 έως 34 βαθμούς Κελσίου, τοπικά από 34 – 36 ενώ ανάλογα τη γεωμορφολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιοχών, αναμένεται να ξεπεράσει και τους 36 βαθμούς Κελσίου», σύμφωνα με τον κ. Μανόλη Λέκκα. Στα νότια, οι τιμές που θα καταγραφούν θα είναι κοντά στους 38 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα η άνοδος του υδραργύρου θα είναι αισθητή από νωρίς το πρωί και δεν προβλέπεται να σημειώσει σημαντική υποχώρηση τις βραδινές ώρες.

Την ίδια στιγμή οι άνεμοι στρέφονται από βόρειους σε νοτιοανατολικούς και θα πνέουν από 3 -4 Μποφόρ, τοπικά έως και 5, ενώ πιο ενισχυμένοι θα είναι αύριο Τετάρτη καθώς θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 Μποφόρ. Από το βράδυ σταδιακά θα αρχίσει υποχώρηση του φαινομένου το οποίο θα διαδεχτούν συνθήκες αστάθειας με νεφώσεις στην ενδοχώρα και τα ορεινά. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στα τέλη της εβδομάδας θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ενδεικτικό είναι πως οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπερνούν τους 29 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Για τις νοτιοδυτικές περιοχές της Κρήτης το θερμικό κύμα αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο του νωρίτερα καθώς ήδη από αύριο θα είναι αισθητή η πτώση του υδραργύρου κατά 8 έως 10 βαθμούς.

Από την Παρασκευή ωστόσο η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σε πιο φυσιολογικές για την εποχή τιμές. Το προσεχές Σαββατοκύριακο τα μελτέμια επιστρέφουν, θέτοντας σε επιφυλακή τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, καθώς ανεβαίνει ξανά το επίπεδο πρόβλεψης κινδύνου για πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το δίκτυο πενήντα τριών μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή των μέγιστων των ημερήσιων θερμοκρασιών, κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button