Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιόλαδου με περισσότερα αντιοξειδωτικά σε Κρήτη, Λέσβο και Ηλεία

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Παραγωγή ελαιόλαδου και παραπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εκπυρήνωση του ελαιόκαρπου πριν την έκθλιψη», υλοποιείται αυτή την περίοδο με τη συνεργασία τεσσάρων Πανεπιστημίων και τριών αγροτικών – ελαιουργικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, σε Λέσβο, Κρήτη και Ηλεία, με στόχο την διερεύνηση της παραγωγής ελαιόλαδου ύστερα από εκπυρήνωση του καρπού της ελιάς.

Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από μεγάλη ελαιοπαραγωγή και παρουσιάζουν διαφορές ως προς τις ποικιλίες ελιάς (Κορωνείκη, Χονδρολιά, Κολοβή, Αδραμυτινή, Κολιρέικη).

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Τζωρτζή, παραγωγό, μελέτες έχουν δείξει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή λαδιού με καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ενώσεων, καθώς με την εκπυρήνωση αποφεύγεται η οξείδωσή τους από ένζυμα που βρίσκονται στο κουκούτσι. “Η Λέσβος είναι η τρίτη σε δυναμικότητα περιοχή παραγωγής λαδιού στη χώρα μας, ωστόσο, στο διεθνές στερέωμα κυνηγάμε γίγαντες”, κατέληξε ο κ. Τζωρτζής.

Όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Φουντουλάκης, επίκουρος Καθηγητής τμήματος Περιβάλλοντος πανεπιστημίου Αιγαίου, στο εγχείρημα συμμετέχουν, πέρα από τα τέσσερα πανεπιστήμια, και πολλοί φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή λαδιού. Επιπλέον, ανέφερε ότι η εκπυρήνωση του καρπού επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του συνόλου των παραπροϊόντων (κουκούτσι, πούλπα, υγρό απόβλητο), γεγονός που υπερκαλύπτει τη μειωμένη απόδοση της παραγωγικής διαδικασίας ως προς ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, το κουκούτσι έχει σημαντική θερμογόνο δύναμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στερεό καύσιμο με μεγαλύτερη απόδοση και μικρότερες εκπομπές αέριων ρύπων σε σχέση με την ελαιοπυρήνα, ενώ η πούλπα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button