Διεθνής επικαιρότητα

Παγκόσμιοι ηγέτες αναζητούν στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία τη λύση για την Ουκρανία

Παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην Ελβετία για μια σύνοδο κορυφής που στόχο έχει την άσκηση πίεσης στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο της στην Ουκρανία, ωστόσο η απουσία ισχυρών συμμάχων της Μόσχας, όπως η Κίνα, θα αμβλύνει τον όποιον αντίκτυπο της συνόδου.

Δεκάδες σύμμαχοι της Ουκρανίας συμμετέχουν στη σύνοδο, όχι όμως η Κίνα. Η Μόσχα χαρακτήρισε τη σύνοδο χάσιμο χρόνου, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους του μέλλοντος

Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ.

“ Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση. Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον”, τόνισε η ίδια στην ομιλία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“ Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της”.

Εμανουέλ Μακρόν: Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί

Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν μίλησε στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο στην κεντρική Ελβετία.

Οι ηγέτες συναντώνται σε μια προσπάθεια κατάρτισης ενός οδικού χάρτη για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Τζέικ Σάλιβαν: Η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα»

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία “ ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα”.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.

Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα ελβετικό ορεινό θέρετρο, προσπαθώντας να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη για τις ειρηνευτικές προτάσεις της Ουκρανίας, σε μία σύνοδο χωρίς την παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την οποία απέφυγε η Κίνα, ενώ χαρακτηρίστηκε ως χάσιμο χρόνου, από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ

Οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, σύμφωνα με τη Φινλανδία

Μία σύνοδος κορυφής με αντικείμενο τη διερεύνηση των προτάσεων ειρήνευσης για την Ουκρανία που διεξάγεται στο ελβετικό θέρετρο του Μπούργκενστοκ χρειάζεται να προχωρήσει γρήγορα κι όσο το δυνατό περισσότερο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

“ Επειδή η ειρήνη είναι…, πάντοτε μία διαδικασία”, είπε απευθυνόμενος στους περισσότερους από 50 ηγέτες που συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο με θέα στη λίμνη της Λουκέρνης.

“ Έχουμε 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία… Η Ρωσία εισέβαλε στη Φινλανδία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάσαμε το 10% της επικράτειας μας, συμπεριλαμβανομένων κι εδαφών, όπου οι παππούδες μας είχαν γεννηθεί και όπου πατέρας μου είχε γεννηθεί”.

Μία ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία θα απαιτήσει έναν δύσκολο συμβιβασμό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ δήλωσε σήμερα ότι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες οποιασδήποτε μορφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας και θα απαιτηθεί ένας “ δύσκολος συμβιβασμός”.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ελβετία με στόχο τη εξεύρεση μιας πιθανής διόδου προς μία διαδικασία ειρήνευσης, ο υπουργός, τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι δεσμευμένη για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση τερματισμού του πολέμου.

“ Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, η διεθνής κοινότητα να ενθαρρύνει οποιοδήποτε βήμα προς τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων που θα απαιτήσουν έναν δύσκολο συμβιβασμό, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που οδηγεί στην ειρήνη”, δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button