Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων – «Το βάθος αποτέλεσε ασπίδα προστασίας»

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τον πανίσχυρο σεισμό στην Κρήτη
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:19 στα ανοιχτά της Κρήτης.
► Διαβάστε επίσης: “Η στιγμή του σεισμού στην Κρήτη: Μικρές ζημιές, πτώσεις αντικειμένων και αναστάτωση στους πολίτες – Χαρακτηριστικές εικόνες και βίντεο
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 56 χιλιόμετρα Βόρεια Βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και είχε εστιακό βάθος 60,3 χλμ. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ακολουθούν οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Το βάθος και η απόσταση από το νησί αποτέλεσαν και πάλι ασπίδα προστασίας»
«Σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,1 και βάθους περίπου 70 χλμ. στην Κρητική θάλασσα. Ευτυχώς, το βάθος και η απόσταση από το νησί αποτέλεσαν και πάλι ασπίδα προστασίας. Έγιναν μερικοί μικροί μετασεισμοί, θα γίνουν λίγοι ακόμα αλλά αβλαβείς. Μαζί με τον προ ημερών παρόμοιο σεισμό στην Κάρπαθο δείχνουν ότι η περίοδος σεισμικής ύφεσης-άπνοιας, που επικρατούσε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021, έληξε.
Μετά το σεισμό της Καρπάθου έγραψα ότι οι γεωδυναμικές του συνέπειες θα είναι σημαντικές. Πράγματι, εκείνος ξεκλείδωσε το ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο διεκολύνοντας την προέλαση και καταβύθιση της Μεσογειακής λιθόσφαιρας κάτω από την Κρητική θάλασσα δίνοντας το σημερινό σεισμό. Οι γεωδυναμικές συνέπειες μάλλον θα συνεχιστούν, αλλά όχι από την ίδια εστία. Το μελετάμε».
Άκης Τσελέντης: «Δεν βλέπω λόγο ανησυχίας»
«Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.19 τα ξημερώματα της Πέμπτης σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 56 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 60,3 χιλιόμετρα.
Η Σεισμική δράση (προσεισμοί) είχε ξεκινήσει πριν δύο περίπου χρόνια!
Έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν την Ελλάδα γιατί συνέβη πάνω από τη συμπαγή βυθιζόμενη πλάκα και τα σεισμικά κύματα διαδόθηκαν χωρίς εξασθένηση.
Μετασεισμούς, μερικούς γύρω στο 5 μπορεί να έχουμε αλλά λόγο του σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους η ακολουθία θα είναι κάπως περιορισμένη.
Προσοχή λοιπόν για τους φίλους μου στη Κρήτη χωρίς πανικό αλλά να ξεσκονίσουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προστασίας.
Αξιολογόντας το φαινομενικά ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΛΟΓΟ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ
(**) Ελπίζω να μη δω το γνωστό χάος στα ΜΜΕ με διαφορετικές απόψεις και κινδυνολογίες όπως είδαμε και για τη περίπτωση της Σαντορίνης. Για αυτό το τελευταίο καιρό τοποθετούμαι μέσω των αναρτήσεων μου.
ΗΜΑΣΤΕ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΝΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ!».
Βασίλης Καραστάθης: «Είναι ένας τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους»
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης σημείωσε στο ΕΡΤNews ότι το βάθος του σεισμού μείωσε εντελώς την αισθητικότητα και τις πιθανές ζημιές στις περιοχές. “Εξάλλου είναι και 55 χιλιόμετρα μακριά από την εγγύτερη κατοικημένη ζώνη αυτή της Κρήτης. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι ένας τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους. Δεν περιμένουμε μια πλούσια ακολουθία. Από εκεί και πέρα περιμένουμε και την εξέλιξη του φαινομένου“.
“Όλοι οι σεισμοί βάθους έχουν να κάνουν με τον μηχανισμό της υποβοήθησης της αφρικανικής πλάκας κάτω από το Αιγαίο. Είναι και αυτός ο λόγος ο οποίος δεν μας ανησυχεί. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιους σεισμούς. Δεν προκαλούν, όπως είπαμε, μετασεισμικές ακολουθίες σημαντικές και δεν προκαλούν βλάβες. Ούτε καν υπάρχει περίπτωση για τσουνάμι ή οτιδήποτε” πρόσθεσε.
Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα, όπως επίσης σε Ρέθυμνο και Χανιά. Ο σεισμός οδήγησε πολλούς κατοίκους στο να βρεθούν έξω από τα σπίτια τους στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου.
“Eίναι σεισμός που έγινε πάνω στο τόξο, στην βυθιζόμενη πλάκα σε βάθος 60 χιλιομέτρων. Είναι ένας κλασσικός σεισμός του ελληνικού τόξου σε ενδιάμεσο βάθος. Δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις περαιτέρω σε κατασκευές ή να προκαλέσει τσουνάμι, όπως επίσης δεν θα επηρεάσει την Σαντορίνη” εκτίμησε οΓενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς. “Έχει μεγάλο βάθος και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι” πρόσθεσε ο ίδιος.
Ευθύμης Λέκκας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες βλάβες στην περιοχή»
Είναι θετικό ότι είχε μεγάλο εστιακό βάθος ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews. “Το μέγεθος του σεισμού είναι αρκετά μεγάλο. Βέβαια είναι στον υποθαλάσσιο χώρο στη λεγόμενη οπίσθιο τάφρο, δεν είναι πάνω στο τόξο, είναι στην τάφρο. Είναι ένα μέγεθος αρκετά μεγάλο, το οποίο έγινε εντονότατα αισθητό σε όλη τη βόρεια Κρήτη. Βεβαίως δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις ή όχι αυτή τη στιγμή και το υπουργείο βρίσκεται σε μία διαρκή συλλογή πληροφοριών. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες βλάβες στην περιοχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, επειδή το επίκεντρο είναι στον υποθαλάσσιο χώρο και είναι αρκετά μακριά από την Κρήτη, νομίζω ότι οι επιπτώσεις από αυτόν τον σεισμό θα είναι περιορισμένες” πρόσθεσε.