Ιστορικές στιγμές στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου: Η χειραψία ειρήνης και η μίνι σύνοδος κορυφής

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν επίσης κορυφαίες προσωπικότητες της ηγεσίας της Ευρώπης, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.
Με συγκεντρωμένους τόσους πολλούς παγκόσμιους ηγέτες παρόντες, η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου έλαβε χαρακτήρα μίας από τις σημαντικότερες διεθνείς συγκεντρώσεις της χρονιάς.
Ακολουθούν πέντε καθοριστικές στιγμές, όπως τις κατέγραψε το Euronews:
1. Η αυθόρμητη μίνι σύνοδος κορυφής Τραμπ – Ζελένσκι
Η αυθόρμητη συνάντηση ηγετών στο Βατικανό, έδωσε μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες.
Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία δείχνουν τους Ζελένσκι, Τραμπ, Μακρόν και Στάρμερ συγκεντρωμένους σε μια μαρμάρινη αίθουσα πριν από την κηδεία, με τον Γάλλο πρόεδρο να ακουμπά υποστηρικτικά το χέρι του στον ώμο του Ουκρανού ομολόγου του.
Από αριστερά προς τα δεξιά Μακρόν, Στάρμερ, Τραμπ και Ζελένσκι στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου
Ukrainian Presidential Press Office via AP
Διαβάστε περισσότερα:
Τραμπ και Ζελένσκι είχαν επίσης μια κατ’ ιδίαν συνομιλία 15 λεπτών μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Οι δύο τους κάθονταν πρόσωπο με πρόσωπο στο κέντρο μιας μαρμάρινης αίθουσας χωρίς βοηθούς ή συμβούλους κοντά τους, γεγονός που υποδηλώνει μια ιδιωτική και άμεση συνομιλία μεταξύ τους.

O Ντόναλντ Τραμπ συνομιλεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Βασιλική Αγίου Πέτρου
(Ukrainian Presidential Press Office via AP)
Ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Στίβεν Τσουνγκ χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ παραγωγική» με σχέδια για περαιτέρω συζητήσεις αργότερα εντός της ημέρας. Αυτή η άμεση και φαινομενικά εγκάρδια αλληλεπίδραση ήρθε σε έντονη αντίθεση με τις πρόσφατες δημόσιες εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν καλή και φέρει τη δυνατότητα να γίνει ιστορική.
2. Το απροσδόκητο «σημάδι ειρήνης» Τραμπ και Μακρόν

Χειραψία Τραμπ και Μακρόν στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
(AP Photo/Evan Vucci)
Σε μια άλλη αξιοσημείωτη στιγμή κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης λειτουργίας, ο Τραμπ συμμετείχε στο τελετουργικό γνωστό ως «σημάδι της ειρήνης», κατά το οποίο το εκκλησίασμα καλείται να προσφέρει μια χειρονομία ειρήνης ο ένας στον άλλον, συνήθως μια χειραψία, μια υπόκλιση ή μια αγκαλιά, ανάλογα με την παράδοση.
Κατά το τελετουργικό ο Τραμπ αντάλλαξε χειραψίες με τους ηγέτες που κάθονταν κοντά του: Τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ, με τον οποίο έπαιξε πρόσφατα γκολφ στη Φλόριντα, και τον Εσθονό πρόεδρο Αλάρ Κάρις.
Χειραψία αντάλλαξε επίσημε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καθόταν σε μικρή απόσταση από τον ίδιο.
Η χειραψία με τον Μακρόν κατέστη δυνατή χάρη στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις θέσεις της πρώτης σειράς, καθώς το πρωτόκολλο του Βατικανού παραμερίστηκε για το πρωτοφανές αυτό γεγονός.
Στον Τραμπ και την Πρώτη Κυρία Μελάνια, αλλά και στον Ζελένσκι, δόθηκαν θέσεις στην πρώτη σειρά μαζί με άλλους σημαντικούς ηγέτες, υπογραμμίζοντας τη διεθνή σημασία της κηδείας.
3. Η δεύτερη συνάντηση του Τραμπ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Στα σκαλιά της πλατείας του Αγίου Πέτρου αντάλλαξαν χειραψία ο πρόεδρος Τραμπ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ήταν η πρώτη τους συνάντηση από τις 21 Ιανουαρίου 2020, όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Αν και σύντομη και περιορισμένη σε τυπικές ευγένειες, η αλληλεπίδραση φάνηκε θερμή, παρά τις πρόσφατες διατλαντικές εντάσεις για τους εμπορικούς δασμούς.
Η φον ντερ Λάιεν έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι «είχε καλές ανταλλαγές απόψεων» με αρκετούς από τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν τον τελευταίο φόρο τιμής στον Πάπα.
Παραμένει ασαφές πόσους άλλους ηγέτες συνάντησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στη Ρώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε επίσης για λίγο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά και με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Ουίλιαμ.
4. Κοστούμι αντί στρατιωτική περιβολή για τον Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι έκανε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην τυπική στρατιωτική του ενδυμασία για την κηδεία. Ενώ εξακολουθούσε να διατηρεί μια εμφάνιση στρατιωτικής έμπνευσης, ο Ζελένσκι επέλεξε ένα μαύρο σακάκι με μπροστινές τσέπες και πιο ανεπίσημο κόψιμο, συνδυασμένο με ένα σκούρο πουκάμισο και σκούρες μπότες.
Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Ζελένσκι φοράει σταθερά ανεπίσημη στρατιωτική ενδυμασία ως σύμβολο αλληλεγγύης προς τους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Ωστόσο, η επιλογή της ενδυμασίας του Ζελένσκι είχε προκαλέσει προηγουμένως διαμάχη κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, όπου η ερώτηση ενός δημοσιογράφου σχετικά με το ανεπίσημο ντύσιμό του άλλαξε για λίγο τον τόνο της εκδήλωσης.
Η επιλογή του να ντυθεί πιο επίσημα για την κηδεία σηματοδότησε μια σημαντική, αν και διακριτική, αλλαγή για την επίσημη περίσταση.

O ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκυ στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
(AP Photo/Evan Vucci)
5. Ο επικήδειος του καρδινάλιου Μπατίστα Ρε
Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, ο κοσμήτορας του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, τίμησε την αταλάντευτη υπεράσπιση του Πάπα Φραγκίσκου προς τους μετανάστες και τους περιθωριοποιημένους – σχόλια που ορισμένοι είδαν ως μια κεκαλυμμένη αιχμή προς τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος ήταν παρών στο ακροατήριο.
Ο Ρε αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη και τη Λαμπεντούζα, δύο νησιά που συμβολίζουν «την τραγωδία της μετανάστευσης, με χιλιάδες ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα», αλλά και στη λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ.
Ο καρδινάλιος Ρε επανέλαβε επίσης την διαρκή προτροπή του Πάπα: «Χτίστε γέφυρες, όχι τείχη», με το πλήθος να ξεσπά σε αυθόρμητα χειροκροτήματα.

Ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε θυμιατίζει το φέρετρο του πάπα Φραγκίσκου
(Vatican Media via AP)
«Αντιμέτωπος με τους λυσσαλέους πολέμους των τελευταίων ετών, με την απάνθρωπη φρίκη τους και τους αμέτρητους θανάτους και καταστροφές, ο Πάπας Φραγκίσκος ύψωσε αδιάκοπα τη φωνή του, εκλιπαρώντας για ειρήνη και καλώντας σε λογική και ειλικρινή διαπραγμάτευση για την εξεύρεση πιθανών λύσεων», κατέληξε ο Ρε.