Διεθνής επικαιρότητα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό κοντά στο προεδρικό μέγαρο για τους Δρούζους

Η επίθεση έγινε αφού ηγέτης της μειονότητας των Δρούζων, προστατευομένης της ισραηλινής κυβέρνησης, κατηγόρησε τον προσωρινό πρόεδρο Άχμαντ αλ Σάρα για «γενοκτονία».

Ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Συρία, ο σεΐχης Χικμάτ αλ Χατζρίν, κατήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης (1/5) ότι διαπράττεται «αδικαιολόγητη εκστρατεία γενοκτονίας» που βάζει στο στόχαστρο «αμάχους» της κοινότητάς του, έπειτα από συγκρούσεις θρησκευτικής φύσης στις αρχές της εβδομάδας με πάνω από 100 νεκρούς, σύμφωνα με τον απολογισμό μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων αξίωσε «άμεση επέμβαση διεθνών δυνάμεων» και το Ισραήλ —γείτονας της Συρίας, με την οποία τυπικά παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση και διαμηνύει πως θα υπερασπιστεί την υπόθεση των Δρούζων— απείλησε πως θα αντιδράσει «διά της ισχύος» αν η de facto κυβέρνηση δεν προστατεύσει τη θρησκευτική μειονότητα.

Μερικές ώρες αργότερα, τα ξημερώματα, «μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περίχωρα του παλατιού» της προεδρίας στη Δαμασκό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός μέσω Telegram.

«Αυτό είναι σαφές μήνυμα στο συριακό καθεστώς. Δεν θα επιτρέψουμε (συριακές) δυνάμεις να αναπτυχθούν νότια της Δαμασκού», ούτε «οποιαδήποτε απειλή εναντίον της κοινότητας των Δρούζων», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Ισραήλ Κατς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Times of Israel.

Οι συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό και νοτιότερα ανάμεσα σε μαχητές της κοινότητας των Δρούζων και ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στη σουνιτική de facto κυβέρνηση του προέδρου Σάρα πιστοποιούν τη συνέχιση της αστάθειας στη Συρία σχεδόν πέντε μήνες μετά την ανατροπή του προκατόχου του Μπασάρ αλ Άσαντ, που ανήκει στην μειονότητα των Αλαουιτών.

«Δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη στην οντότητα που υποδύεται πως είναι κυβέρνηση. (…) Μια κυβέρνηση δεν σκοτώνει τον λαό της καταφεύγοντας σε δικές της εξτρεμιστικές ομάδες και κατόπιν, μετά τις σφαγές, παριστάνοντας ότι επρόκειτο σε ανέλεγκτα στοιχεία», ανέφερε ο Δρούζος σεΐχης.

Ο ΟΗΕ παρότρυνε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» ενώ η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε την «πρόσφατη βία» και «την εμπρηστική ρητορική που στοχοποιεί τα μέλη της κοινότητας των Δρούζων στη Συρία», φαινόμενα «καταδικαστέα και απαράδεκτα».

Οι μάχες αυτής της εβδομάδας στην Τζαραμάνα και στη Σαχνάγια, όπου ζουν χριστιανοί και Δρούζοι, καθώς και στη Σουάιντα, πόλη με πληθυσμό αποτελούμενο στην πλειονότητά του από Δρούζους, θυμίζουν τις σφαγές στις αρχές Μαρτίου 1.700 και πλέον ανθρώπων, στη μεγάλη πλειονότητά τους μελών της αλαουιτικής μειονότητας, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Εκείνη η ανάφλεξη της βίας είχε έναυσμα επιθέσεις ενόπλων πιστών στην προηγούμενη κυβέρνηση του πρώην προέδρου Άσαντ εναντίον δυνάμεων ασφαλείας της νέας εξουσίας.

Ήδη προχθές Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός είχε εξαπολύσει πλήγμα κοντά στη Δαμασκό, εν είδει «προειδοποίησης», εναντίον «εξτρεμιστικής ομάδας που προετοιμαζόταν να επιτεθεί στον πληθυσμό των Δρούζων στην πόλη Σαχνάγια», σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου.

Οι Δρούζοι είναι σιιτική μειονότητα. Τα μέλη της μοιράζονται στον Λίβανο, στη Συρία και στο Ισραήλ.

«Είμαστε αναπόσπαστο μέρος της Συρίας», τόνισε εκπρόσωπος της συνάθροισης θρησκευτικών φορέων, παραδοσιακών ηγετών και ένοπλων ομάδων των Δρούζων στη Σουάιντα, συμπληρώνοντας πως η κοινότητα απορρίπτει «οποιαδήποτε κατάτμηση» της χώρας.

Οι νέες συγκρούσεις στη Συρία ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας, με επίθεση ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στη νέα κυβέρνηση που εξαπολύθηκε στην Τζαραμάνα, αφού κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ηχογραφημένο μήνυμα αποδιδόμενο σε Δρούζο που θεωρήθηκε υβριστικό για τον προφήτη Μωάμεθ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του μηνύματος.

Οι συριακές αρχές ερίζουν πως τα αιματηρά επεισόδια προκάλεσαν στοιχεία που δεν ελέγχουν αυτές.

Σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις συγκρούσεις αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους 102 άνθρωποι, ανάμεσά τους 30 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και μαχητές προσκείμενοι σ’ αυτές, 21 μαχητές Δρούζοι και 11 άμαχοι στην Τζαραμάνα και στη Σαχνάγια. Στην επαρχία Σουάιντα, έχουν σκοτωθεί 40 μαχητές των Δρούζων, ανάμεσά τους 35 σε ενέδρα, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Στην Τζαραμάνα, συμφωνίες ανάμεσα σε αντιπροσώπους των Δρούζων και της εξουσίας επέτρεψαν να αποκατασταθεί η ηρεμία το βράδυ της Τρίτης, όπως και το βράδυ της Τετάρτης στη Σαχνάγια, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, όπου είχαν αναπτυχθεί οι δυνάμεις ασφαλείας.

Από την πλευρά της η συριακή de facto κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη «σθεναρή δέσμευσή της» να εγγυηθεί την ασφάλεια, να «προστατεύσει όλες τις συνιστώσες του συριακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των Δρούζων».

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ την 8η Δεκεμβρίου, τον οποίο ανέτρεψε συμμαχία παρατάξεων ισλαμιστών μαχητών υπό τον κ. Σάρα έπειτα από εμφύλιο πόλεμο που κράτησε σχεδόν 14 χρόνια, το Ισραήλ πολλαπλασίασε τις χειρονομίες υποστήριξης των Δρούζων, επιδιώκοντας, τουλάχιστον σύμφωνα με τον αναλυτή Μάικλ Χόροβιτς, να αποκτήσει συμμάχους κι ερείσματα στον συριακό νότο, τη στιγμή που το μέλλον της χώρας συνεχίζει να φαντάζει αβέβαιο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button