ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Τα μισά λουλούδια που καλλιεργούνται καταλήγουν στη… χωματερή – Σε απόγνωση οι λιγοστοί ανθοπαραγωγοί που έχουν μείνει

Υποφέρει η ανθοκομία της Ιεράπετρας – Έχουν μείνει μόνο 5 ανθοπαραγωγοί που καλλιεργούν συνολικά μόλις 150 στρέμματα

Η εγκατάλειψη της ανθοκομίας, που βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία χρόνια, στην Ιεράπετρα συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει πλέον μόνο 150 στρέμματα θερμοκηπίων στα οποία φυτεύονται κυρίως τριαντάφυλλα, ζέρμπερες και χρυσάνθεμα. 

Πριν από 15 χρόνια στην Ιεράπετρα καλλιεργούσαν δρεπτά άνθη πάρα πολλές αγροτικές οικογένειες, που είχαν μάλιστα οργανώσει και τον Σύλλογο Ανθοπαραγωγών, όπου συμμετείχαν 25 μεγάλες ανθοκομικές οικογένειες. Σήμερα ασχολούνται ενεργά μόνο οι 5 από αυτές τις οικογένειες. Οι υπόλοιπες είτε τα παράτησαν εντελώς, είτε στράφηκαν στην καλλιέργεια των κηπευτικών. 

«Είναι αλήθεια ότι πριν από 15 χρόνια, όταν ο Σύλλογος Ανθοπαραγωγών λειτουργούσε, είχαμε στην Ιεράπετρα 1.000 στρέμματα θερμοκηπίων, στα οποία φυτεύαμε διάφορα είδη δρεπτών λουλουδιών και τροφοδοτούσαμε όλες τις ανθαγορές της Ελλάδας, ενώ κάναμε και εξαγωγές. Στην περιοχή μας έχουμε μείνει μόνο 5 ανθοπαραγωγοί και καλλιεργούμε συνολικά μόλις 150 στρέμματα με διάφορα είδη λουλουδιών. Αυτές τις μέρες της Σαρακοστής, το 50% της παραγωγής μας καταλήγει στα σκουπίδια, γιατί η αγορά δεν μπορεί να τα απορροφήσει όλα όσα συγκομίζουμε. Ειδικά ανά είδος σημειώστε ότι πετάμε το 70% της ζέρμπερας, το 30% των τριαντάφυλλων και το 10% των χρυσάνθεμων. 

Τα λουλούδια έχουν ζήτηση μόνο στη Μεγάλη Εβδομάδα, στη Γιορτή της Μητέρας, στη Γιορτή της Γυναίκας, στη γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Γιορτή των Ερωτευμένων, καθώς επίσης σε γάμους και βαπτίσεις. Λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών του φετινού χειμώνα, τα λουλούδια άνθισαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε προγραμματίσει, ενώ τα περιμέναμε φυσιολογικά τρεις εβδομάδες αργότερα. Συνεπώς, σε 15 μέρες από τώρα, που θα υπάρχει κάποια ζήτηση λόγω Πάσχα, εμείς δε θα έχουμε λουλούδια να κόψουμε για να τροφοδοτήσουμε την αγορά. 

Μοιραία, λοιπόν, η αγορά, όταν δε θα βρίσκει τα κρητικά λουλούδια την ώρα που τα θέλει, θα στραφεί στα εισαγόμενα λουλούδια από το Εκουαδόρ και από τις χώρες της Αφρικής. 

Η οικονομική ζημία που έχουμε υποστεί, φέτος ειδικά, είναι ανυπολόγιστη. Δυστυχώς, με αυτές τις φετινές καιρικές συνθήκες, με τον αδυσώπητο ανταγωνισμό που έχουμε από τις τρίτες χώρες χαμηλού κόστους και με τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής δεν μπορούμε να κρατήσουμε άλλο τις καλλιέργειες των λουλουδιών. Έτσι εγκαταλείπεται σταδιακά ο κλάδος μας και κανείς νέος αγρότης δεν επενδύει πια στο λουλούδι. Έχω υποστηρίξει πολλές φορές με επιχειρήματα ότι η ανθοκομία θα σβήσει. Ειδικά η καλλιέργεια των τριαντάφυλλων έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης… μετά από τρία χρόνια», μας είπε ο ανθοπαραγωγός κ. Γιάννης Γαϊτάνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας. 

Γιάννης Γαϊτάνης

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι υπόλοιποι ανθοπαραγωγοί της Ιεράπετρας, που έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς δεν μπορούν άλλο να καλλιεργούν λουλούδια χωρίς να έχουν μια σχετική πρόσοδο.

Μεγάλο το κόστος 

«Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε πια λουλούδια. Δεν έχουμε πλέον τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστους της καλλιέργειας, που κοστίζει πάρα πολλά χρήματα. Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει κάποιες δραστικές ουσίες, χωρίς να έχει αντικαταστήσει τα φυτοπροστατευτικά που απαγόρευσε με άλλα πιο φιλικά στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Περιμένουμε να ακούσουμε με ποια ωφέλιμα έντομα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αρρώστιες των καλλιεργειών μας, αλλά δεν ακούμε τίποτα από το ΥΠΑΑΤ. Η Πολιτεία, με την πολιτική που εφαρμόζει επίσης, έχει διπλασιάσει το εργατικό κόστος και η εξίσωση πλέον δε βγαίνει. Κάποτε είχαμε παραγωγικούς εξειδικευμένους εργάτες με το μισό εργατικό κόστος. Τώρα έχουμε ανειδίκευτους και σχετικά αδιάφορους εργάτες με τα διπλάσια μεροκάματα. Αυτές οι καταστάσεις μάς οδηγούν στην εγκατάλειψη των ανθοκομικών καλλιεργειών. Εμείς τώρα πετάμε πάρα πολλά λουλούδια γιατί δεν τα απορροφά η αγορά. Μέχρι τις 21 Μαΐου, ημέρα των Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης, θα μπορούμε να δίνουμε στην αγορά έστω τα μισά από αυτά που παράγουμε. Μετά τις 21 Μαΐου, θα λιπαίνουμε, θα ψεκάζουμε, θα ποτίζουμε, θα πληρώνουμε εργάτες να κόψουμε τα λουλούδια μας και θα τα πετάμε στα σκουπίδια γιατί θα είναι στα αζήτητα. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, από τα 1.000 στρέμματα λουλουδιών που είχαμε πριν μερικά χρόνια, έχουν μείνει σήμερα στην Ιεράπετρα μόνο τα 150 και αυτά τα επόμενα χρόνια μπορεί να φυτευτούν με κηπευτικά», μας είπε ο ανθοπαραγωγός κ. Ορέστης Βιαννιτάκης. 

Ορέστης Βιαννιτάκης

Έχουν πεταχτεί πάνω από 50.000 δρεπτά είδη

Ο κ. Φώτης Λιώτης, συνεργάτης των ανθοκηπίων του Γιάννη Παπαλεξανδράκη, μας ξενάγησε στις καλλιέργειες των λουλουδιών που διατηρούν στη Γρα Λυγιά και στη Νέα Ανατολή, όπου είδαμε με τα μάτια μας ότι μέσα σε λίγες ημέρες έχουν πεταχτεί περισσότερα από 50.000 δρεπτά άνθη, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πανέμορφες ζέρμπερες. 

Φώτης Λιώτης

«Αυτό το διάστημα δεν υπάρχει ζήτηση για τα δρεπτά άνθη. Δε γίνονται λόγω της Σαρακοστής γάμοι και βαπτίσεις, δεν έχουμε ονομαστικές εορτές και δεν υπάρχει επιπλέον τρόπος να διατάξουμε τη φύση να μη λειτουργεί όπως εκείνη θέλει. Η άνοιξη δεν καταλαβαίνει από ήθη και έθιμα. Τώρα ανθίζουν δυνατά, είτε το θέλουμε είτε όχι, όλες οι ανθοκομικές καλλιέργειες. Η μεγάλη παραγωγή και η χαμηλή ζήτηση πιέζει τις τιμές προς τα κάτω και πολλά λουλούδια μένουν απούλητα για να καταλήξουν στις αυτοσχέδιες ιδιωτικές χωματερές. Αυτό το διάστημα πετάμε πολλά λουλούδια. Μόνο από τα δικά μας ανθοκήπια τις τελευταίες μέρες έχουν πεταχτεί πάνω από 50.000 δρεπτά άνθη. Μόνο σήμερα το πρωί πετάξαμε 5.000 κομμάτια πανέμορφα λουλούδια διαφόρων ειδών», μας είπε ο κ. Φώτης Λιώτης
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button