ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ιεράπετρα: Με αισιοδοξία η νέα καλλιεργητική σεζόν – Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις των χειμωνιάτικων κηπευτικών

Οι φυτεύσεις, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ξεκίνησαν από τα μέσα Αυγούστου και θα συνεχιστούν σε διάφορες φάσεις μέσα στο φθινόπωρο

Με δύναμη, αισιοδοξία και καλούς οιωνούς, παρά τα άλυτα προβλήματα με τους εργάτες γης και το αυξημένο κόστος παραγωγής που χρονίζουν, ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική σεζόν για τον κλάδο των κηπευτικών στην Ιεράπετρα. Οι φυτεύσεις, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ξεκίνησαν από τα μέσα Αυγούστου και θα συνεχιστούν σε διάφορες φάσεις μέσα στο φθινόπωρο, με το μεγαλύτερο όγκο φύτευσης χειμωνιάτικης ντομάτας να προγραμματίζεται, όπως κάθε χρόνο, για τον μήνα Οκτώβριο.

«Οι καλοκαιρινές καλλιέργειες ήταν λιγοστές, λόγω των εντομολογικών προσβολών και οι τιμές ήταν καλές σε ορισμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα στα ντοματίνια (βελανίδια), στη μεγαλόκαρπη ντομάτα, στο αγγουράκι (Κνωσού), στη μελιτζάνα και στην πιπεριά Φλωρίνης. Δεν πήγε καλά, ωστόσο, το μακρύ αγγούρι, καθώς υπήρχε υπερβολικά μεγάλη παραγωγή από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ξεκινάμε τη νέα σεζόν με αισιοδοξία, με σωστό προγραμματισμό και συνεχή αναζήτηση νέων αγορών, ώστε να βάλουμε τα προϊόντα μας σε χώρες-στόχους, όπου δεν είχαμε παρουσία μέχρι σήμερα, αλλά τους ανακαλύψαμε μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής και προώθησης των προϊόντων μας, Vegiteraneo και Mediteraneo Compo. Φυσικά και στη νέα σεζόν θα συνεχίσουμε σαν Ομάδα Παραγωγών να συνεργαζόμαστε με τους παλιούς μας πελάτες, με τους οποίους έχουμε “χτίσει” μια καλή σχέση συνεργασίας εδώ και χρόνια», μας είπε στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Α.Σ. “Ανατολή” κ. Γιώργος Καραλάκης.

Νερό για άρδευση

Στις θετικές ειδήσεις για τη νέα καλλιεργητική περίοδο καταγράψαμε ότι οι τιμές στα λιπάσματα έχουν αρχίσει να πέφτουν στη διεθνή αγορά, μετά τη μεγάλη περυσινή άνοδο, ενώ στην Ιεράπετρα, παρά τη μεγάλη περίοδο ανομβρίας, με καλή διαχείριση και σωστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση νερού, ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, διατηρεί στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών 11 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άριστης ποιότητας αρδευτικού νερού, με αγωγιμότητα 1050ms, εξασφαλίζοντας, πριν ξεκινήσουν οι βροχές, την άρδευση όλων των καλλιεργειών της περιοχής.

«Το καλό νέο είναι ότι έχουμε στο ξεκίνημα του φθινοπώρου και της καλλιεργητικής σεζόν 11 εκατ. κυβικά μέτρα αρδευτικού νερού καλής ποιότητας, για να εξασφαλίσουμε την άρδευση των καλλιεργειών ενός χρόνου τουλάχιστον, ακόμα και αν δε βρέξει τον χειμώνα που έρχεται. Το άλλο καλό νέο είναι ότι από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών δόθηκε η παράταση που ζητούσε ο ανάδοχος για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, που είχε προσωρινά σταματήσει. Γνωρίζω ότι αυτή η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση για την κατασκευή των συμπληρωματικών έργων του φράγματος των Μπραμιανών και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία, ώστε να ξεκινήσουν και αυτά τα απαραίτητα έργα, για να μη χάσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα 53 εκατ. ευρώ.

Εύχομαι σε όλους τους παραγωγούς της περιοχής καλή παραγωγική και κερδοφόρα σεζόν, χωρίς καινούργια προβλήματα», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Θερμοκήπια: Εκσυγχρονισμός και επέκταση μονάδων

Μετά από μια καλή σε γενικές γραμμές παραγωγική σεζόν, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της αγρανάπαυσης και της προετοιμασίας των θερμοκηπιακών μονάδων για τις φυτεύσεις του φθινοπώρου δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επένδυσαν στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των μονάδων τους, στο πνεύμα της ευφυούς γεωργίας. Τη σημαντικότερη εκσυγχρονιστική απόπειρα, ωστόσο, έκανε η Ομάδα Παραγωγών Α.Σ. “Νότος”, που εξαγόρασε τις κτηριακές εγκαταστάσεις μεγάλου ιδιωτικού συσκευαστηρίου κηπευτικών, ώστε να μετεγκατασταθεί σε έναν πιο λειτουργικό και πολύ μεγαλύτερο χώρο.

«Η Γενική μας Συνέλευση αποφάσισε να κάνουμε το επόμενο προσεκτικό βήμα, αγοράζοντας το κτήριο αυτό, ώστε να μπορούμε σε πιο άνετο χώρο να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες της Ομάδας των Παραγωγών μας που έχουν προστεθεί στο αρχικό σχήμα.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη μετεγκατάσταση και ελπίζουμε ότι η νέα σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη, όχι μόνο για τα μέλη της Ομάδας “Νότος”, αλλά για όλους τους αγρότες της Κρήτης.

Από την κυβέρνηση περιμένουμε να καταλάβει επιτέλους ότι εμείς οι αγρότες μπορούμε να παραγάγουμε και πολλά και ποιοτικά υγιεινά κηπευτικά, αν μας λύσει πρώτα, με άλλον τρόπο, το πρόβλημα της εξασφάλισης εργατικών χεριών που δε μας επαρκούν σήμερα. Η μετάκληση εργατών από το Πακιστάν και άλλες χώρες δε μας έλυσε το πρόβλημα. Θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος να προσκληθούν εργάτες γης, με λιγότερη γραφειοκρατία, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Α.Σ. “Νότος”.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button