ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ιδιαίτερα επιτυχημένη η διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ βιβλίου στα Χανιά

Συνεχίστηκαν και χθες Σάββατο 29/6 οι με ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση κόσμου οι εκδηλώσεις για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, σε διοργάνωση του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το φετινό ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει πάνω από 70 θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, με περισσότερους από 120 ομιλητές από 17 χώρες, αλλά και περφόρμανς, εργαστήρια μεταφραστικά, εκπαιδευτικά και δημιουργικής γραφής, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, ξεναγήσεις σε εκθέσεις κ.ά., γύρω από το κεντρικό του θέμα: «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική».

Στη χθεσινή ημέρα, όπως αναφέρει το ertnews.gr, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Στέφανου Τραχανά ”Ο κύκλος επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς .Ο Διευθυντής του φεστιβάλ Μανόλης Πιμπλής αναφερόμενος στα τρία χαρακτηριστικά του φεστιβάλ τόνισε ότι “Το ένα είναι ότι επιλέγει ελάχιστες θεματικές προκειμένου να τις διερευνήσει βαθύτερα. Επιλέγει το βάθος της επεξεργασίας των θεμάτων από μια πιο επιφανειακή πολύ-θεματική προσέγγιση. Ο κύριος θεματικός άξονας του φεστιβάλ, Ευρώπη Παρελθόν και Μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική, γίνεται αντικείμενο πολύ-πρισματικής επεξεργασίας. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του φετινού φεστιβάλ είναι ότι καταπιάνεται με το θέμα βιβλίο από σχεδόν όλες τις πιθανές πτυχές του. Το τρίτο στοιχείο είναι η όλο και μεγαλύτερη διεθνοποίηση του φεστιβάλ. Φέτος υποδεχόμαστε 23 ξένους συγγραφείς ενώ ξεκινάμε και μια διαφεστιβαλική, διεθνή συζήτηση που θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια”.

Παράθυρο στο πολιτιστικό γίγνεσθε της Κρήτης και όχι μόνο χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημαντηράκης το 3ο Φεστιβάλ βιβλίου καλοσωρίζοντας τη σπουδαία Κρητική συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη η οποία χθες παρουσίασε το βιβλίο με τίτλο “Που ζεί ο λύκος”. Με την αφιέρωση για τις παρέες απο το 67 μέχρι το 74, εξαντλημένο απο δεκαετίες, επανεκδίδεται ακριβώς 50 χρόνια μετά το 1974.

Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης τίμησαν χθες την Ρέα Γαλανάκη για τη προσφορά της στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική δημιουργία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button