Θανατηφόρος μύκητας θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ευρώπη λόγω κλιματικής αλλαγής

Ένας θανατηφόρος μύκητας αναμένεται να εξαπλωθεί σε περιοχές της Ευρώπης λόγω της αύξησης θερμοκρασίας, σύμφωνα με νέα έρευνα για την κλιματική αλλαγή.
Ο Ασπέργιλλος (Aspergillus), ένας τύπος μούχλας που μπορεί να προκαλέσει πνευμονικά και αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως καθώς εξαπλώνεται σε πιο βόρειες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάζει ο Independent.
Ο Norman van Rhijn, ερευνητής του Wellcome Trust στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και συν-συγγραφέας της μελέτης, τονίζει στους Financial Times ότι ο κόσμος πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής όσον αφορά την άνοδο των μυκητιακών παθογόνων. Αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν την ικανότητα να ευδοκιμούν σε ποικίλα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού των κατοικιών.
Η ασπεργίλλωση, η πνευμονική νόσος που προκαλείται από τα σπόρια του Aspergillus, μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Σύμφωνα με τον κ. Van Rhijn, οι μυκητιακές λοιμώξεις θα αποτελέσουν παράγοντα εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πρόβλεψη ότι ο Aspergillus fumigatus θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε επιπλέον 77% του εδάφους μέχρι το έτος 2100, ως αποτέλεσμα της εντατικής χρήσης ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως. Αυτή η επέκταση θα μπορούσε να εκθέσει εννέα εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη στον κίνδυνο μόλυνσης.
Ποιοι κινδυνεύουν
Παρά το γεγονός ότι ο Aspergillus μπορεί να έχει και θετικές χρήσεις, όπως στη βιομηχανική παραγωγή και την παρασκευή τροφίμων (για παράδειγμα στη ζύμωση της σάλτσας σόγιας και του σάκε), η εισπνοή των σπορίων του μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Άτομα με άσθμα, κυστική ίνωση ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο από τον μύκητα. Η ικανότητά του να αναπτύσσεται ταχέως σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο κομπόστ, εξηγεί γιατί ευδοκιμεί στην εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος των 37°C.
Η καθηγήτρια Elaine Bignell, συν-διευθύντρια στο Κέντρο Ιατρικής Μυκητολογίας MRC του Πανεπιστημίου του Exeter, επισημαίνει ότι ο τρόπος ζωής του μύκητα στο φυσικό περιβάλλον ενδέχεται να του έχει προσδώσει το εξελικτικό πλεονέκτημα που χρειάζεται για τον αποικισμό των ανθρώπινων πνευμόνων.
Ένα άλλο είδος, ο Aspergillus flavus, που ζει σε καλλιέργειες, προβλέπεται να εξαπλωθεί σε επιπλέον 16% του εδάφους στη βόρεια Κίνα, τη Ρωσία, τη Σκανδιναβία και την Αλάσκα μέχρι το 2100. Παράλληλα, ορισμένες υπάρχουσες περιοχές σε αφρικανικές χώρες και τη Βραζιλία ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλες για την επιβίωσή του, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στα τοπικά οικοσυστήματα.
Ο Darius Armstrong-James, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων και ιατρικής μυκητολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, τονίζει τη διπλή απειλή που συνιστά αυτός ο οργανισμός, τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την επισιτιστική ασφάλεια. Η προειδοποίησή του υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση δράση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της δημόσιας υγείας.