ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Η φωτογραφία του Λαρισαίου φωτορεπόρτερ από τα πλημμυρισμένα με τις χιλιάδες κοινοποιήσεις που λύγισε σίδερα και το απίστευτο δράμα που κρύβει πίσω της  (φωτο)

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Σεπτεμβρίου του 2023 όταν δόθηκε η εντολή να εκκενωθούν χωριά στην Καρδίτσα, η βιβλική καταστροφή, ήταν μια έκφραση «φτωχή» για να περιγράψει τον εφιάλτη που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας. Χωριά ολόκληρα ξεκληρίστηκαν, βυθίστηκαν, χωρίς κανείς να μπορεί να αντιδράσει απέναντι στο μένος της φύσης.

Ένα από αυτά τα χωριά η Μεταμόρφωση Καρδίτσας, όπου άνθρωποι είδαν το νερό να σκεπάζει ακόμη και τις στέγες των σπιτιών τους. Πανικός, δέος, τρόμος, ώρα μηδέν για εκατοντάδες ανθρώπους που είδαν την ζωή τους να διαλύεται μέσα σε λίγες ώρες.

Μέσα στο ανθρώπινο δράμα οι Έλληνες παρακολουθούσαν μια απίστευτη καταστροφή να συντελείται μπροστά στα μάτια τους, μέσα από την εικόνα που τα  τηλεοπτικά συνεργεία και οι απεσταλμένοι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να αποτυπώσουν, χωρίς κανείς να μπορεί να αντιδράσει.

Τις επόμενες ημέρες μια εικόνα, μια συγκλονιστική φωτογραφία με τον κυρ Βασίλη από την Μεταμόρφωση έκανε τον γύρο του διαδικτύου και μέσα σε λίγες μέρες ξεπέρασε τις 20.000 κοινοποιήσεις δημιουργώντας… ρήγματα και στην πιο σκληρή καρδιά.

Ο περήφανος κύριος Βασίλης, στις χαρακιές του προσώπου του οποίου απεικονιζόταν όλος ο κακοτράχαλος βίος του, στέκεται μέσα στο κατεστραμμένο του σπίτι που με τόσους κόπους ζωής δημιούργησε, να κρατάει στα χιλιοδουλεμένα του χέρια μια οικογενειακή φωτογραφία, η μόνη που διασώθηκε από την καταστροφή.

Μόλις στέγνωσαν τα νερά δύο εβδομάδες μετά τις πλημμύρες, στο τόπο που δεν λυπήθηκε καθόλου η φύση, έφτασε για να καταγράψει τις εικόνες ο Λαρισαίος «μπαρουτοκαπνισμένος» φωτορεπόρτερ, Φώτης Νατσιούλης ο οποίος έμελλε να αποτυπώσει με τον φακό του αυτή την συγκλονιστική στιγμή, τον κύριο Βασίλη να κρατά ότι πολυμότερο σε αντικείμενο του είχε απομείνει, την οικογενειακή φωτογραφία, μια κορνίζα που φάνταζε στα χέρια και στην ψυχή του ως ο πολυτιμότερος θησαυρός του κόσμου. Το ύφος του, τα μαρτυρούσε ΟΛΑ. Απελπισία, παγωμάρα, θλίψη, νεκρική σιγή, ΑΠΟΓΝΩΣΗ!

Η φωτογραφία του Φώτη Νατσιούλη έμελλε να χαράξει τις ψυχές πολλών Ελλήνων που δεν θέλουν και δεν θα ξεχάσουν ΠΟΤΕ, το δράμα που πέρασαν εκατοντάδες Θεσσαλών στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

Οι μέρες πέρασαν, σχεδόν τέσσερις μήνες από την απόλυτη καταστροφή τα οικογενειακά δράματα δεν μειώθηκαν. Μέρες γιορτινές κι όμως κάποιοι δεν έχουν δει ακόμη φως μέσα στο βαθύ σκοτάδι της ψυχής τους που η καταστροφή προκάλεσε.

Ο νέος χρόνος που ανατέλλει σε λίγες ώρες δεν θα απαλύνει τον πόνο σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα φέρει ελπίδα… Οι μνήμες τόσο νωπές και οι δοκιμασίες που περνούν δεν έχουν τέλος.

Ένας από αυτούς ο θρυλικός πια κυρ Βασίλης, ο ήρωας της δικής μας πραγματικότητας μαζί με την εξίσου ηρωίδα σύζυγό του περιμένουν την δική τους Άνοιξη. Αργεί όμως, αργεί πολύ για το ηλικιωμένο ζευγάρι και τα τρία εγγόνια τους. Έμειναν οι πέντε τους παλεύοντας με τους «δαίμονές» τους, χωρίς όμως πότε να το βάζουν κάτω.

Η ιστορία τους πριν ακόμα τις πλημμύρες, συγκλονίζει, σπάει καρδιές, λυγίζει και τους πιο σκληρούς. Όχι, κάποιοι δεν τους ξέχασαν είναι ακόμη εδώ να τους στηρίζουν με όσες δυνάμεις έχουν, κάποιοι φίλοι, συγχωριανοί, άνθρωποι με το «Α» κεφαλαίο! Ανάμεσα σ’ αυτούς ο Λαρισαίος φωτορεπόρτερ, ο άνθρωπος που με την φωτογραφία του, ανέδειξε αυτό το δράμα. Τους επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί. Έχει κάνει εδώ και μήνες ολόκληρη εκστρατεία για να βοηθήσει αυτή την οικογένεια.

Το μεγαλύτερο εγγόνι είναι 22 ετών και το μικρότερο 2,5 χρονών μόλις. Ο κύριος Βασίλης και σύζυγός του είχαν την ατυχία να χάσουν την κόρη τους, από ανίατη ασθένεια όταν εκείνη ήταν έγκυος στο δυόμιση ετών σήμερα κοριτσάκι. Οι γιατροί έσωσαν το μωρό που δεν πρόλαβε καν να αντικρύσει τα μάτια της μαμάς του και μόλις συμπλήρωσε τα δυο του χρόνια έμελλε να χάσει και την στέγη του μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια.

Το πως βρέθηκαν οι παππούδες να μεγαλώνουν και τα υπόλοιπα εγγόνια είναι άλλα θλιβερά κομμάτια αυτής της τραγικής οικογένειας. Η «εγκατάλειψη» κυλά στο αίμα τους.

Το σήμερα όμως είναι αυτό που μετράει, η επιβίωσή τους…

Μετά από την κοινοποίηση της συγκλονιστικής φωτογραφίας  του κυρ Βασίλη, κινητοποιήθηκε πολύς κόσμος, απλοί άνθρωποι μέχρι την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη που επισκέφθηκε την οικογένεια και ύστερα από ενέργειές της βρέθηκε σπίτι για να τους φιλοξενήσει στην Φαρκαδόνα, όμως χρειάζεται επισκευές και επίσης κάποια διαδικαστικά θέματα, δεν επέτρεψαν την διαμονή τους εκεί.

Σήμερα η οικογένεια νοικιάζει ένα σπίτι σε περιοχή της Καρδίτσας, τα έσοδα όμως μηδαμινά, καθώς ο περήφανος κυρ Βασίλης -70 ετών σήμερα- έχασε και τα λιγοστά του χωράφια τα οποία μόνος του δούλευε για να ζήσει την πενταμελή οικογένειά του.

Μετά την κινητοποίηση του απλού κόσμου συγκεντρώθηκαν σε έναν λογαριασμό χρήματα, τα οποία όμως έχουν μπλοκαριστεί, καθώς δεν πρόκειται για επίσημο λογαριασμό αλληλεγγύης.

Ο κύριος Βασίλης δεν έχει ούτε τον χρόνο, ούτε τις γνώσεις να τρέξει, να εντοπίσει το κόλλημα και να αποδεσμευτούν τα χρήματα.

Στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας δεν μπορούν να πιάσουν τόπο ούτε τα χρήματα που ο κόσμος έδωσε με την καρδιά του για να βοηθήσει αυτή την «χτυπημένη» από τις κακουχίες οικογένεια.

Οι άνθρωποι που δεν ξέχασαν και νοιάζονται για το μέλλον αυτών των πέντε ανθρώπων, εκπέμπουν SOS! Να λυθεί αυτός ο Γόρδιος δεσμός και να ανατείλει όντως με φως το 2024 για τον κυρ Βασίλη και την οικογένειά του!

Αθανασία Παύλου – ΦΩΤΟ: Φώτης Νατσιούλης 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button