Κεντρική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Ειδήσεις

Η φωνή του Πόντου στην καρδιά της Ευρώπης (VIDEO & PHOTO)

 

Στις Βρυξέλλες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφτασαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για να καταθέσουν το αίτημά τους για αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν το διάστημα από το 1913 μέχρι το 1923 με αποκορύφωμα τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ημερίδα που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου με τη συμμετοχή Ποντίων από όλη την Ελλάδα, και τις Βρυξέλλες έτυχε της απήχησης Ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων και είχε στόχο τις κοινές πρωτοβουλίες για την επίτευξη του στόχου της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων από όσο περισσότερες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

Η εκδήλωση άρχισε με την λύρα του Δημήτρη Ορφανίδη που καταχειροκροτήθηκε και συνεχίστηκε με μια ομιλία που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης από την πρόεδρο της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου.
«Είμαστε η φωνή των γεννοκτονημένων» είπε η κα
Σαχινιδου αρχίζοντας και έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη δικαίωσης των νεκρών σημειώνοντας ότι οι Πόντιοι δεν τρέφουν αισθήματα μισαλλοδοξίας και εκδίκησης για τον τουρκικό λαό «Δεν έχουμε τάσεις μισαλλοδοξίας και ρεβανσισμού είμαστε η φωνή των γεννοκτονημένων» ανέφερε και κέρδισε την συμφωνία και την επευφημία των Ευρωβουλευτών.

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου αναφέρθηκε στον παππού του Γεώργιο Παπανδρέου που υποδέχονταν πρόσφυγες σε Χίο και Μυτιλήνη, ενώ ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος έχει λάβει για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου όχι ως υπόδειξη της ευθύνης των σημερινών Τούρκων αλλά ως δικαίωμα στη θλίψη για τους χιλιάδες προγόνους μας. Ο Ευρωβουλευτής ζήτησε να παραμείνει «πανελληνικό» το θέμα χωρίς να γίνει αιτία εκμετάλλευσης.

 

 

 

 

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων ΕΚΠΑ Βασίλης Μεϊχανετσίδης αναφέρθηκε στην γενοκτονία όπως αυτή αναγνωρίζεται στο διεθνές σύστημα. Υπάρχει μια ευρύτερη βιβλιογραφία γραμμένη στα αγγλικά, βάσανος της διεθνούς βιβλιογραφίας, η ανάγκη για αναγνώριση γενοκτονίας είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

Ο καθηγητής Ιωάννης Κεϊβανίδης ιστορικός-φιλόλογος μίλησε με θέμα την «Γενοκτονία χωρίς Τιμωρία: Το Χρέος της Διεθνούς Κοινότητας» ζητώντας από την καρδιά της Ευρώπης να πράξει η Ευρωπαϊκή Ενωση το χρέος της.

«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ευρωκοινοβούλιο είναι δίκαιη και αναγκαία συνθήκη για την αναγνώρισή της από τον θύτη της διάπραξης της. Οι αρχές και αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά και το διεθνές δίκαιο συνηγορούν σε αυτό» τόνισε.

 

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελουδη που αναφέρθηκε στα 106 χρόνια μετά την γενοκτονία παροτρύνοντας όλους «να ανοίξουμε τον βηματισμό μας για να επιτευχθεί η δικαίωση» τονίζοντας ότι «δεν
έχει χαρακτήρα τιμωρητικό αλλά ορίζει την αποδοχή των γεγονότων».

 

Ένα πανεθνικό ζήτημα με αραγές μέτωπο των 21 Ελλήνων Ευρωβουλευτών και των 6 Κυπρίων

Ο Μανώλης Κεφαλογιαννης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία και ανέφερε ότι στα εθνικά θέματα δεν έχουμε χρώμα και κόμμα. «Να ξεκινήσει από τα στελέχη των κομμάτων και να γίνει συνολικά η προσπάθεια χωρίς αντιπαράθεση για το ποιος έκανε την πρόταση» ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στους ευρωβουλευτές να ακολουθήσουν κοινό βηματισμό.

«Είναι η ώρα να έχουμε αποτέλεσμα και μπορούμε» τόνισε ο Δημήτρης Τσιόδρας δίνοντας συγχαρητήρια στον Νίκο Παπανδρέου και ζήτησε άμεσα κοινές πρωτοβουλίες ώστε το θέμα της γενοκτονίας να μην χρειαστεί να συζητηθεί ξανά στην επόμενη επέτειο χωρίς να έχουν γίνει βήματα προόδου.

«Να μην χάσουμε χρόνο για την ευκαιρία που έχουμε να πετύχουμε σε αυτήν την θητεία τον στόχο της αναγνώρισης και από την Τουρκία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» ανέφερε ο Σάκης Αρναούτογλου.

 

 

 

Ο Μιχάλης Χατζηπάντελας μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έδωσε την απόλυτη στήριξη στους Έλληνες συναδέρφους του «Είμαστε μαζί σας για να πετύχουμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων».

«Είμαστε όλοι μαζί δεν διαφώνησα με κανέναν συναδερφο να κινηθούμε άμεσα είναι χρέος όλων μας» ανέφερε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Αναδιώτης.

Η εκδήλωση έληξε με ένα δώρο που χάρισε πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου στον Νίκο Παπανδρέου, ένα δέντρο με χρυσά φύλλα που συμβολίζουν τις ψυχές των Ελλήνων του Πόντου που μένουν ασβέστες αξέχαστες στο πέρασμα του χρόνου.

 

 

Ο λυράρης έπαιξε στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου το τραγούδι «40 μήλα κόκκινα» και μίλησε για μια από τις σημαντικότερες στιγμές των Ποντίων και της άοκνης προσπάθειας ανάδειξης του ζητήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας στην Ευρώπη.

 

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματίων, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων συζητούν για να συνυπογράψουν ψήφισμα το οποίο θα αφορά στη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας της «καθ’ υμάς Ανατολής».

 

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Δέσποινα Κρητικού

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα
τελευταία νέα
από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Σχετικά με τον αρθρογράφο Δέσποινα Κρητικού

Η Δέσποινα Κρητικού από το 1993 μέχρι σήμερα, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5, στην ΕΡΤ 3, στις εφημερίδες 4η Εξουσία, ΚΕΝΤΡΙ, FREE DAY, ΚΑΡΦΙΤΣΑ, στην TV 100, σε ειδησεογραφικά portals και σε γραφεία Τύπου ενώ έχει στο ενεργητικό της πολλές δημοσιογραφικές αποστολές εντός και εκτός Ελλάδας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button