ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και ο «κίνδυνος δημιουργίας νέου καρτέλ παρόχων» στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Κατάθεση ερώτησης προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης

Τον κίνδυνο δημιουργίας νέου «καρτέλ παρόχων» στον τομέα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης αναδεικνύει ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης, με την συνυπογραφή 11 ακόμη Βουλευτών. 

Όπως αναφέρουν, «σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι επίκειται η υλοποίηση πολύ στενού χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του μέτρου, παρά την υφιστάμενη απουσία δημοσίου φορέα ηλεκτρονικής τιμολόγησης ή άλλης εθνικής υποδομής που να εγγυάται τη διαλειτουργικότητα και την ισότιμη πρόσβαση των υπόχρεων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το γεγονός αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαμόρφωση ενός καθεστώτος υποχρεωτικής χρήσης παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, για το σύνολο των επιχειρήσεων, με τεκμαιρόμενο ετήσιο κόστος χιλιάδων ευρώ, ως επιβάρυνση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που οδηγεί ουσιαστικά σε ένα καθεστώς «εμπορικής μονοδρόμησης». Η επικείμενη μεταρρύθμιση χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση και χωρίς επαρκή υποδομή δημόσιας εναλλακτικής, θα έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στις υπόχρεες οντότητες, με ό,τι τούτο συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους. Κι επειδή, το κόστος που θα επωμιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν δύναται να αντισταθμιστεί από την φερόμενη μείωση του κόστους έκδοσης, αποστολής και τήρησης έντυπων τιμολογίων και από τα οφέλη της βελτίωσης των διαδικασιών μέσω ψηφιοποίησης, επιχείρημα που προβλήθηκε από το Υπουργείο για την τεκμηρίωση του αιτήματος παρέκκλισης, οι συνυπεύθυνοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις».

Με την Ερώτηση επισημαίνεται επίσης ότι η επιβολή τέτοιου μέτρου χωρίς τη δυνατότητα προσαρμογής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω χαμηλού κόστους πλατφόρμας παροχής ηλεκτρονικής τιμολόγησης συνιστά σοβαρή αναπτυξιακή ανεπάρκεια και ενδέχεται να δημιουργήσει στρεβλώσεις στις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, καθώς και να αλλοιώσει τη φύση της αποτελεσματικής ψηφιακής μεταρρύθμισης σε μια υποχρεωτική, μονοπωλιακή- «εργολαβική» μετάβαση και ζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα: 

  1. Υπάρχει ειλημμένη κυβερνητική απόφαση ή πρόθεση θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής χρήσης παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης για το σύνολο των επιχειρήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2025;
  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το κόστος συμμόρφωσης με τη νέα υποχρέωση, ιδίως όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ERP ή προηγμένα λογισμικά;
  3. Μετά και την πρόσφατη δημοσιοποίηση σχετικής επιστολής της Ένωσης Επαγγελματιών & Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΕΕΕΠΕ), προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία  δημοσίου φορέα ή υποδομής ηλεκτρονικής τιμολόγησης με ελεύθερη πρόσβαση, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία, Πορτογαλία), ώστε να αποτραπεί η εξάρτηση όλων των επιχειρήσεων από ιδιώτες παρόχους; Και εάν όχι, πως σκοπεύει το Υπουργείο να αποτρέψει τυχόν φαινόμενα δημιουργίας «καρτέλ» και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσεως από συγκεκριμένες εταιρείες-παρόχους;

Ολόκληρη η ερώτηση: 

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους κ.κ Υπουργούς

  1. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  2. Ανάπτυξης

Θέμα: «Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Εργαλείο φορολογικής συμμόρφωσης ή ευκαιρία δημιουργίας νέου “καρτέλ παρόχων”;».

Σύμφωνα με την υπ. αριθ. 2025/502 σχετική Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), όπως αυτή δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου 2025, επετράπη στη χώρα μας, ειδική παρέκκλιση από τα άρθρα 218 και 232 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ  (εφεξής Οδηγία), για το κοινό σύστημα ΦΠΑ, κατόπιν σχετικού υποβληθέντος αιτήματος, βάσει του άρθρου 395 παρ.2.

Ειδικότερα, δόθηκε η δυνατότητα στην Ελλάδα να θεσπίσει υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλες τις συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στον φόρο- επιχειρήσεων (b2b) εγκατεστημένων στο έδαφος της («ειδικό μέτρο»), για χρονικό διάστημα από την 01/07/2025 έως την 31/12/2027.

Με βάση το σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας, του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, φαίνεται ότι επίκειται η υλοποίηση πολύ στενού χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του ως άνω μέτρου, παρά την υφιστάμενη απουσία δημοσίου φορέα ηλεκτρονικής τιμολόγησης ή άλλης εθνικής υποδομής που να εγγυάται τη διαλειτουργικότητα και την ισότιμη πρόσβαση των υπόχρεων.

Επειδή, το γεγονός αυτό, εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαμόρφωση ενός καθεστώτος υποχρεωτικής χρήσης παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, για το σύνολο των επιχειρήσεων, με τεκμαιρόμενο ετήσιο κόστος χιλιάδων ευρώ, ως επιβάρυνση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που οδηγεί ουσιαστικά σε ένα καθεστώς «εμπορικής μονοδρόμησης».

Επειδή, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η επικείμενη μεταρρύθμιση χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση και χωρίς επαρκή υποδομή δημόσιας εναλλακτικής, θα έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στις υπόχρεες οντότητες, με ό,τι τούτο συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους.  

Επειδή, το κόστος που θα επωμιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν δύναται να αντισταθμιστεί από την φερόμενη μείωση του κόστους έκδοσης, αποστολής και τήρησης έντυπων τιμολογίων και από τα οφέλη της βελτίωσης των διαδικασιών μέσω ψηφιοποίησης, επιχείρημα που προβλήθηκε από το Υπουργείο για την τεκμηρίωση του αιτήματος παρέκκλισης.

Επειδή, η επιβολή τέτοιου μέτρου χωρίς τη δυνατότητα προσαρμογής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω χαμηλού κόστους πλατφόρμας παροχής ηλεκτρονικής τιμολόγησης συνιστά σοβαρή αναπτυξιακή ανεπάρκεια, και ενδέχεται να δημιουργήσει στρεβλώσεις στις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, και να  αλλοιώσει τη φύση της αποτελεσματικής ψηφιακής μεταρρύθμισης σε  μια υποχρεωτική, μονοπωλιακή- «εργολαβική» μετάβαση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Υπάρχει ειλημμένη κυβερνητική απόφαση ή πρόθεση θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής χρήσης παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης για το σύνολο των επιχειρήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2025;
  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το κόστος συμμόρφωσης με τη νέα υποχρέωση, ιδίως όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ERP ή προηγμένα λογισμικά;
  3. Μετά και την πρόσφατη δημοσιοποίηση σχετικής επιστολής της Ένωσης Επαγγελματιών & Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΕΕΕΠΕ), προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία  δημοσίου φορέα ή υποδομής ηλεκτρονικής τιμολόγησης με ελεύθερη πρόσβαση, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία, Πορτογαλία), ώστε να αποτραπεί η εξάρτηση όλων των επιχειρήσεων από ιδιώτες παρόχους; Και εάν όχι, πως σκοπεύει το Υπουργείο να αποτρέψει τυχόν φαινόμενα δημιουργίας «καρτέλ» και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσεως από συγκεκριμένες εταιρείες-παρόχους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Ακρίτα Έλενα

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Καλαματιανός Διονύσιος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γιώργος

Τσαπανίδου Πόπη

Ψυχογιός Γεώργιος». 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button