Διεθνής επικαιρότητα

Η τοξική σκόνη στον Άρη είναι σοβαρός κίνδυνος για τους αστροναύτες, υποστηρίζει έρευνα

Η τοξική σκόνη στον Άρη θα καθιστούσε μια μελλοντική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη εξαιρετικά επικίνδυνη για τους αστροναύτες και θα απαιτούσε τη λήψη σημαντικών μέτρων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ουσίες όπως το διοξείδιο του πυριτίου, ο γύψος, τα υπερχλωρικά άλατα και τα οξείδια του σιδήρου που περιέχονται στην αρειανή σκόνη θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ζωή των μελών μιας αποστολής στον Άρη, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό GeoHealth.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τους πνεύμονες των αστροναυτών. Δεδομένου ότι η σκόνη είναι τόσο λεπτή, αναμένεται να παραμείνει σε αυτούς και μέρος της θα απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος», δήλωσε στο CNNi ο συν-συγγραφέας της μελέτης Τζάστιν Γουάνγκ, φοιτητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Οι αστροναύτες κινδυνεύουν ήδη με πνευμονική ίνωση λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία κατά τις διαστημικές πτήσεις, και στοιχεία όπως το διοξείδιο του πυριτίου και τα οξείδια του σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν επιπρόσθετη πνευμονική νόσο».

Ο Γουανγκ πρόσθεσε ότι τα υπερχλωρικά άλατα – χημικές ενώσεις που έχουν ανιχνευθεί σε τοξικά επίπεδα στο έδαφος του Άρη – θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και απλαστική αναιμία – μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει αρκετά νέα αιμοσφαίρια.

Άποψη του κρατήρα Jezero στον Άρη

NASA/JPL-Caltech

Δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που θα χρειαζόταν για την επιστροφή στη Γη από τον Άρη, καθώς και της καθυστέρησης στην επικοινωνία με τον πλανήτη μας, το κλειδί είναι η αποφυγή της έκθεσης στη σκόνη μέσω φιλτραρίσματός της, καθαρισμού της καμπίνας και χρήσης συσκευών ηλεκτροστατικής απώθησης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πρόβλημα και για τον εξοπλισμό μιας αποστολής

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μπράιαν Χάινεκ, καθηγητής γεωλογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπόλντερ στο Κολοράντο, υπογράμμισε τις ευρύτερες επιπτώσεις της αρειανής σκόνης.

«Πέφτει συνεχώς από τον ουρανό και καλύπτει τα πάντα. Κάθε λίγα χρόνια υπάρχουν θύελλες που καλύπτουν τον πλανήτη και απλώνουν ένα παχύ στρώμα», δήλωσε στο CNNi, υπογραμμίζοντας ότι τα διαστημόπλοια, τα οχήματα, οι ηλιακοί συλλέκτες και άλλος εξοπλισμός «θα χρειάζονται συνεχή φροντιδα για να συνεχίσουν να λειτουργούν».

«Τα ρόβερ μας το έχουν ήδη βιώσει αυτό με απώλεια επιστημονικών οργάνων ενώ ολόκληρες αποστολές έχουν χαθεί επειδή οι ηλιακοί συλλέκτες γέμισαν με τόση σκόνη που δεν μπορούσαν πια να φορτίσουν τις μπαταρίες», δήλωσε ο Χάινεκ.

Πιο αιχμηρά τα σωματίδια σκόνης στον Άρη

Η Τζούλια Κάρτραϊτ, ανεξάρτητη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστήματος του Πανεπιστημίου του Λέστερ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο CNNi ότι η σκόνη στον Άρη συμπεριφέρεται λίγο διαφορετικά σε σχέση με τη σκόνη στη Γη. «Εδώ, η περισσότερη σκόνη και τα σωματίδια καθώς ταξιδεύουν φθείρονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και τείνουν να είναι αρκετά στρογγυλεμένα όταν τα κοιτάζουμε στο μικροσκόπιο».

«Όμως στη Σελήνη και τον Άρη έχουμε να κάνουμε με πολύ αιχμηρά σωματίδια που δεν είχαν την ίδια δραστηριότητα. Και όταν βρίσκονται στον αέρα και τα αναπνέουμε είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στους πνεύμονες».

Η Κάρτραϊτ έκανε παραλληλισμό με την έκθεση στον αμίαντο, ένα ινώδες ορυκτό που χρησιμοποιούνταν σε οικοδομικά υλικά μέχρι που η έρευνα διαπίστωσε ότι προκαλούσε παθήσεις όπως καρκίνο του πνεύμονα, μεσοθηλίωμα και πνευμονική καρδιοπάθεια.

Με πληροφορίες από: Toxic dust on Mars would present serious hazard for astronauts by Jack Guy, CNN

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button