Φιντάν: Η Τουρκία δεν θα μείνει παρατηρητής στις προκλήσεις του Ισραήλ στη Συρία

Τη θέση ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να συγκρουστεί με το Ισραήλ στη Συρία επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν, για να διευκρινίσει όμως ότι εάν απειληθεί η εθνική της ασφάλεια δεν θα μείνει παρατηρητής.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, δήλωσε πως «ως Τουρκία, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε καμία πρόθεση να συγκρουστούμε στη Συρία, όχι μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με οποιαδήποτε χώρα στην περιοχή. Αλλά δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τη Συρία να υποβάλλεται σε μια εσωτερική αναταραχή, σε μια επιχείρηση ή σε μια πρόκληση που θα απειλούσε εκ νέου την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».
«Δεν θα περιοριστούμε στο να παρακολουθούμε απλώς» προειδοποίησε.
«Eνώ διεξάγουμε ορισμένες επιχειρήσεις στη Συρία, τόσο από αέρος όσο και με άλλους τρόπους, πρέπει να έχουμε έναν μηχανισμό αποφυγής των συγκρούσεων κατά κάποιον τρόπο με το Ισραήλ, του οποίου τα αεροσκάφη πετούν στην περιοχή αυτή, ακριβώς όπως κάνουμε με τους Αμερικανούς, όπως κάνουμε με τους Ρώσους. Στη Συρία, είχαμε έναν μηχανισμό αποφυγής συγκρούσεων με τους Ρώσους, που λειτουργούσε πολύ εντατικά, όταν οι Ρώσοι ήταν πιο ενεργοί, με τους Αμερικανούς και αργότερα με το Ιράν» συμπλήρωσε ο Φιντάν.
«Φυσιολογικό να υπάρχουν επαφές σε τεχνικό επίπεδο με το Ισραήλ»
«Τώρα, το Ισραήλ θα πρέπει να προστεθεί κάπου σε αυτόν τον μηχανισμό. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να διασφαλιστεί αυτό» σημείωσε.
Παράλληλα, επανέλαβε πως «αυτό στο οποίο συμφωνούμε κατ’ αρχήν, αυτό για το οποίο εκφράζουμε τη βούλησή μας, αυτό που εγκρίνουμε είναι ότι κατά τη διεξαγωγή μιας (στρατιωτικής) επιχείρησης, οι δρώντες στην περιοχή -όχι μόνο το Ισραήλ, επαναλαμβάνω, υπάρχει μια ρωσική στρατιωτική βάση εκεί, υπάρχουν Αμερικανοί, υπάρχουν Ιορδανοί στο νότο, υπάρχει ιρακινή στρατιωτική δράση στα ανατολικά- να μην εμπλακούν σε σύγκρουση. Δηλαδή ένας μηχανισμός συντονισμού με όλους αυτούς είναι ένα από τα βήματα που πρέπει να γίνουν κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επομένως, αυτή δεν είναι μια ειδική μέθοδος που αναπτύχθηκε για το Ισραήλ».
Διευκρίνισε ωστόσο εμμέσως ότι αυτό δεν συνιστά ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ: «O ορισμός της ομαλοποίησης και μη ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ μέσω της Συρίας είναι ένα εν πολλοίς ατελές ζήτημα προς το παρόν».