Διεθνής επικαιρότητα

Η παχυσαρκία πριν τα 30 διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, προειδοποιούν οι ειδικοί

Η παχυσαρκία πριν από την ηλικία των 30 ετών μπορεί να διπλασιάσει σχεδόν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αύξηση του βάρους στη δεκαετία των 20 μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες από ό,τι σε μεταγενέστερη ηλικία, επειδή μπορεί να προκαλέσει «σωρευτική βλάβη» σε ζωτικά όργανα, αναφέρει ο Independent.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μάλαγα της Ισπανίας, εξέτασε τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 620.000 ενηλίκων στη Σουηδία, ηλικίας 17 έως 60 ετών, των οποίων το βάρος παρακολουθήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έγιναν παχύσαρκοι πριν από την ηλικία των 30 ετών είδαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου να αυξάνεται κατά 79%, ενώ οι γυναίκες είδαν αύξηση κατά 84%, σε σύγκριση με εκείνους που πήραν βάρος σε μεταγενέστερη ηλικία.

Όσοι έγιναν παχύσαρκοι μεταξύ 30 και 45 ετών αύξησαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 52%, ενώ η παχυσαρκία μεταξύ 45 και 60 ετών αύξησε τον συνολικό κίνδυνο κατά περίπου 25%.

Καρδιακές παθήσεις, καρκίνοι, διαβήτης

Κάθε κιλό που προστέθηκε στην αρχή της ενήλικης ζωής, μεταξύ 17 και 29 ετών, αύξησε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περισσότερο από 20%, σύμφωνα με την μελέτη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση του βάρους σε αυτή τη φάση της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, διάφοροι τύποι καρκίνου και διαβήτης τύπου 2.

«Πολλοί νέοι πρόκειται να γίνουν παχύσαρκοι μέχρι τα 30 τους, ωθούμενοι από ένα περιβάλλον διατροφής που κυριαρχείται από fast food, υπερμεγέθεις μερίδες και υπερεπεξεργασμένα προϊόντα», δήλωσε η Katharine Jenner, διευθύντρια της Obesity Health Alliance, συνασπισμού 60 οργανισμών υγείας.

Η Huyen Le, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, δήλωσε: «Το βασικό μήνυμα αυτής της μελέτης είναι σαφές: η αποφυγή της αύξησης βάρους — ειδικά στην εφηβεία και στη δεκαετία των 20 — μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία. Η αύξηση του βάρους στην αρχή της ενήλικης ζωής ή η ανάπτυξη παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από πολλές χρόνιες ασθένειες αργότερα στη ζωή».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button