Διεθνής επικαιρότητα

Η ΜΚΟ Human Rights Watch κατηγορεί το Ισραήλ για «τυφλά πλήγματα εναντίον αμάχων»

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch εγκαλεί το Ισραήλ για «τυφλά χτυπήματα», το φθινόπωρο το 2024, στον Λίβανο.

Η συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στις 27 Νοεμβρίου τερμάτισε περισσότερο από ένα χρόνο εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων δύο μηνών πολέμου, μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, που άφησε πίσω του περισσότερους από 4.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, στις 25 Σεπτεμβρίου, μια κατευθυνόμενη βόμβα αμερικανικής κατασκευής, η JDAM, έπληξε ένα κτίριο κατοικιών, σκοτώνοντας 23 μέλη μιας οικογένειας Σύρων στο Γιουνίν, στον ανατολικό Λίβανο.

Ένα δεύτερο πλήγμα, την 1η Νοεμβρίου, κατέστρεψε ένα σπίτι και σκότωσε 10 πολίτες, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και ένα παιδί ενός έτους.

Αυτά τα δύο πλήγματα «συνιστούσαν ξεκάθαρα τυφλές επιθέσεις εναντίον αμάχων» και θα έπρεπε «να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου», ανακοίνωσε η HRW, προσθέτοντας ότι δεν βρήκε «καμία ένδειξη στρατιωτικής ενέργειας, ούτε στρατιωτικούς στόχους, σε αυτές τις δύο τοποθεσίες».

Επιπλέον, δεν είχε γίνει καμία έκκληση για εκκένωση από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τη μκο, η οποία διευκρινίζει ότι επικοινώνησε με τον στρατό στις 24 Μαρτίου «αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση».

«Ένας αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απέτυχαν συστηματικά να προστατεύσουν τους αμάχους κατά τη διάρκεια των επιδρομών τους στον Λίβανο το 2023 και το 2024 ή να διακρίνουν επαρκώς μεταξύ στρατιωτικών στόχων και αμάχων», δήλωσε ο Ράμζι Κάις, ερευνητής της οργάνωσης για τον Λίβανο.

«Προμηθεύοντας το Ισραήλ με όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για τη διάπραξη προφανών εγκλημάτων πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν συνένοχες στην παράνομη χρήση τους», πρόσθεσε η HRW.

Η μκο καλεί τον Λίβανο «να παραχωρήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη δικαιοδοσία να ερευνήσει και να διώξει τους δράστες αυτών των εγκλημάτων» για να «παράσχει στις οικογένειες των θυμάτων μια οδό προς τη δικαιοσύνη».

Η ίδια πηγή αναφέρει ένα τρίτο πλήγμα στο Γιουνίν στις 21 Νοεμβρίου, «το οποίο στοίχισε τη ζωή σε μια τετραμελή οικογένεια ενηλίκων», μεταξύ των οποίων πιθανόν να βρισκόταν και «ένας μαχητής της Χεζμπολάχ».

Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που προκλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023 από μια επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, η Χεζμπολάχ άνοιξε ένα μέτωπο κατά του Ισραήλ, ισχυριζόμενη ότι ενεργεί υποστηρικτικά προς τους Παλαιστίνιους. Τον Σεπτέμβριο του 2024, η σύγκρουση κλιμακώθηκε σε γενικευμένο πόλεμο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button