Διεθνής επικαιρότητα

Η κόκκινη γραμμή Τραμπ και η απογοήτευση των Ευρωπαίων για το τηλεφώνημα με τον Πούτιν

Απογοήτευση προκάλεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες το διάρκειας δύο ωρών τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με το Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία την ώρα που όλα δείχνουν ότι και ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τις διαπραγματεύσεις καθώς δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι έχει μία κόκκινη γραμμή από την οποία και μετά θα πάψει να εμπλέκεται στις συνομιλίες Κιέβου και Μόσχας χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτή.     

Δύο άτομα με γνώση για το περιεχόμενο της της τηλεφωνική συνομιλίας του Τραμπ με τους Ευρωπαίους ηγέτες δήλωσαν ότι ήταν σαφής ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την εμπλοκή τους στη σύγκρουση και θα αφήσει την Ουκρανία και τη Ρωσία να διαπραγματευτούν απευθείας μια κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τους Financial Times. Επίσης, δεν έδωσε καμία υπόσχεση για μελλοντικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Πούτιν αρνηθεί οποιεσδήποτε ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ένα άτομο που γνωρίζει τη συνομιλία είπε ότι οι ηγέτες έμειναν έκπληκτοι από την περιγραφή του Αμερικανού προέδρου για τα όσα συμφωνήθηκαν. Πρόσθεσαν ότι ήταν σαφές ότι ο Τραμπ «δεν ήταν έτοιμος να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση» στον Πούτιν για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σοβαρά.

«Αλλά νομίζω ότι κάτι θα συμβεί. Και αν δεν συμβεί, απλώς υποχωρώ και θα πρέπει να συνεχίσουν», σημείωσε πριν προσθέσει: «Αυτή ήταν μια ευρωπαϊκή κατάσταση, θα έπρεπε να είχε παραμείνει μια ευρωπαϊκή κατάσταση».

Σε μια ανάρτηση στο Truth Social, που δημοσιεύτηκε λίγο μετά την κλήση, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία «θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, για τον τερματισμό του πολέμου».

Το Βατικανό «έχει δηλώσει ότι θα ενδιαφερόταν πολύ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Τραμπ. Υπέγραψε την ανάρτησή του με: «Ας ξεκινήσει η διαδικασία!»

Το ερώτημα είναι τι διαφορετικό θα έχουν αυτές οι συνομιλίες από εκείνες που έγιναν την Παρασκευή (16/5) ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς η οποία κατέληξε σε φιάσκο.

Ενδιαφέρον έχει και η θέση του Τραμπ ότι «η Ρωσία θέλει να κάνει μεγάλης κλίμακας εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος και συμφωνώ».

«Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες θέσεων εργασίας και πλούτου. Το δυναμικό της είναι απεριόριστο. Η Ουκρανία «μπορεί να είναι ένας μεγάλος ωφελούμενος στο εμπόριο, στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας της», είπε.

Αδειάζει τον Τραμπ η Μόσχα

Η διαδικασία για τη Μόσχα και το Κίεβο να αναπτύξουν ένα ενιαίο κείμενο μνημονίου ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός θα είναι περίπλοκη, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει καθορισμένη προθεσμία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν νωρίς την Τρίτη (20/5).

«Δεν υπάρχουν προθεσμίες και δεν μπορούν να υπάρξουν. Είναι σαφές ότι όλοι θέλουν να το κάνουν αυτό το συντομότερο δυνατό, αλλά, φυσικά, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Πούτιν βρήκε την κλήση «ενημερωτική, ειλικρινή και πολύ χρήσιμη», όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας τόνισε: «Έχουμε συμφωνήσει με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, καθορίζοντας μια σειρά από θέσεις, όπως, για παράδειγμα, οι αρχές της διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας».

«Θα σας πω ότι οι συζητήσεις τέτοιας διάρκειας είναι σπάνιες όταν και οι δύο πρόεδροι… κανένας από τους δύο δεν ήθελε να τερματίσει τη συζήτηση και να κλείσει το τηλέφωνο», δήλωσε τη Δευτέρα (19/5) ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου , Γιούρι Ουσακόφ.

Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, πάλι, πιέζουν για μια 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί χρόνος για την έναρξη συνομιλιών για μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.

Η Μόσχα αρνήθηκε, επιμένοντας σε συνομιλίες τώρα για μια τελική συμφωνία. Δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, μοιάζει με τέχνασμα για να επιτραπεί στη Ρωσία να προχωρήσει με τις επιθέσεις της που σκοτώνουν αθώους πολίτες.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την συνομιλία θετική ενώ αποκάλυψε ότι το Κίεβο εξετάζει την πιθανότητα συνάντησης μεταξύ ομάδων «υψηλού επιπέδου» από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. «Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε αυτούς τους τρεις τόπους, καθώς και οι τρεις χώρες – και οι τρεις τόποι – είναι ουδέτεροι», είπε χαρακτηριστικά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button