Η κατανάλωση κοτόπουλου 4 φορές την εβδομάδα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σύμφωνα με μελέτη

Η τακτική κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από 11 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου και του στομάχου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ενώ η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει ήδη συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, το κοτόπουλο θεωρούνταν μέχρι τώρα λιγότερο επικίνδυνη πηγή πρωτεΐνης.
Στη μελέτη, Ιταλοί επιστήμονες ανέλυσαν διατροφικές και υγειονομικές πληροφορίες σχεδόν 5.000 ατόμων, κυρίως ηλικίας γύρω στα 50, σε μια περίοδο σχεδόν δύο δεκαετιών.
Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από 300 γραμμάρια κοτόπουλου την εβδομάδα — δηλαδή περίπου τέσσερις μερίδες — είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού συστήματος, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερη από μία μερίδα την εβδομάδα.
Η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερις μερίδες κοτόπουλου την εβδομάδα συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κατά 27% κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το φαινόμενο αυτό ήταν εντονότερο στους άνδρες.
Γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, οι συγγραφείς από το Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας της Ιταλίας ανέφεραν ότι, αν και δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για τον ακριβή μηχανισμό πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο, υπάρχουν διάφορες πιθανές θεωρίες:
Η έκθεση των πρωτεϊνών του κοτόπουλου σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα μπορεί να δημιουργεί χημικές ουσίες που βλάπτουν τα ανθρώπινα κύτταρα, προκαλώντας μεταλλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Ίσως ευθύνεται επίσης η διατροφή των πουλερικών ή τα ορμονικά και φαρμακευτικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται κατά την εκτροφή.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία των ανδρών σε αυτό τον κίνδυνο παραμένει μυστήριο και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Ωστόσο, υποθέτουν ότι οι διαφορετικές ορμόνες μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.
Επιπλέον, οι άνδρες τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες μερίδες, άρα έχουν μεγαλύτερη έκθεση.
Σημειώνεται ότι η κατανάλωση κοτόπουλου δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλους τους τύπους καρκίνου.
Η αυξημένη επικινδυνότητα περιορίστηκε σε 11 τύπους καρκίνων του πεπτικού συστήματος, όπως:
Στομάχι
Έντερο
Χοληδόχος πόρος
Πρωκτός
Χοληδόχος κύστη
Ήπαρ
Πάγκρεας
Ορθό
Λεπτό έντερο
Μαλακοί ιστοί της κοιλιακής χώρας

Το κόκκινο κρέας και ο κίνδυνος καρκίνου
Η κατανάλωση περισσότερων από 350 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα — περίπου δύο μπριζόλες — διαπιστώθηκε επίσης ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οποιουδήποτε τύπου καρκίνου.
Η μελέτη αναγνώρισε και κάποιους περιορισμούς:
Δεν καταγράφηκε ο τρόπος μαγειρέματος του κοτόπουλου στα διατροφικά δεδομένα, οπότε δεν μπορούσε να διαχωριστεί το κοτόπουλο ταχυφαγείων από το σπιτικό.
Παράλληλα, αν και λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως κάπνισμα και δείκτης μάζας σώματος, δεν υπήρχαν δεδομένα για τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως «σοβαρός πιθανός περιορισμός».
Σύμφωνα με το βρετανικό Cancer Research:
Το 21% των καρκίνων του εντέρου και το 3% όλων των καρκίνων στη Βρετανία προκαλούνται από την κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό σχετίζεται με συγκεκριμένες χημικές ουσίες που:
Υπάρχουν φυσικά στο κρέας. Εισάγονται κατά την επεξεργασία. Δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κατανάλωση κρέατος στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής παρέχει:
Πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη δόμηση και επισκευή των μυών
Παραγωγή ορμονών και ενζύμων
Το κρέας είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη B12, που είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος.
Η υπηρεσία υγείας συστήνει σε όσους καταναλώνουν περίπου 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ημερησίως — περίπου τρεις λεπτές φέτες ψητού βοδινού — να μειώσουν την κατανάλωση σε 70 γραμμάρια.