ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

«Όσοι κάνουν μαθητεία ή πρακτική σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να αμοίβονται και να ασφαλίζονται με βάση τον κατώτερο μισθό» – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Παρεμβαίνοντας κατά την συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιου Θεσσαλίας (30/5/24) του θέματος «Καθορισμός αριθμού μαθητευόμενων στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. για απασχόληση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά την περίοδο 2024-2025, ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

«Η Λαική Συσπείρωση, συμφωνεί με την πρόταση για τον αριθμό των μαθητευόμενων μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας των ΕΠΑΛ που θα απασχοληθούν στην περιφέρεια Θεσσαλίας για την περίοδο 2024-25.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε όμως, ότι εμείς υποστηρίζουμε ότι όσοι κάνουν μαθητεία ή πρακτική σε επιχειρήσεις ή δημόσιες υπηρεσίες, πρέπει να αμοίβονται και να ασφαλίζονται κανονικά με τον μισθό του ανιδείκευτου εργαζόμενου και όχι χαμηλότερα. Να έχουν κάλυψη υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης με την κάρτα μαθητή όλοι οι μαθητές, με 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται και διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.

Το λέμε αυτό γιατί οι κυβερνήσεις αξιοποιούν την μαθητεία και την πρακτική για να στέλνουν σε εργοδότες φθηνότερους εργαζόμενους, συνήθως για το χαμαλίκι και πολλές φορές καθυστερούν και να πληρωθούν.

Χρειάζεται να αναβαθμιστεί ο τρόπος που γίνεται η μαθητεία. Να οργανώνεται με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και να μην εξαρτάται απο κάθε σχολείο ή ατομικά απο τον κάθε μαθητή να βρεί εργοδότη. Να βοηθάει πραγματικά να μάθει κανείς αυτό που επέλεξε και να συνδέεται με την επαγγελματική αποκατάσταση. Σήμερα το 71% των εργοδοτών που αξιοποιούν την μαθητεία, δεν προτείνει θέση εργασίας μετά την ολοκλήρωσή της και το 81% ούτε σε άλλες επιχειρήσεις. Μόλις το 17% συνεχίζει να δουλεύει στο φορέα που έκανε μαθητεία.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button