Διεθνής επικαιρότητα

Η Γερμανία γιορτάζει την πρώτη Ημέρα Βετεράνων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Όλο το παρασκήνιο

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή μέρα (15/6) για τη Γερμανία καθώς γιορτάζει την πρώτη Ημέρα των Βετεράνων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για αδιανόητη κίνηση μέχρι τώρα που παραμερίζει τις μακροχρόνιες ανησυχίες για την απόδοση τιμής στους στρατιώτες της.

Στόχος είναι, όπως αναφέρει το CNNi η χώρα να αυξήσει το κύρος του στρατού της.

Η Γερμανία εδώ και δεκαετίες αισθάνεται άβολα για μια τέτοια επίδειξη, δεδομένου του ρόλου των στρατιωτών της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

Ωστόσο, ένα νομοσχέδιο για την καθιέρωση μιας ετήσιας εθνικής Ημέρας Βετεράνων ψηφίστηκε στις 25 Απριλίου, αφού εγκρίθηκε από όλα σχεδόν τα κόμματα του γερμανικού κοινοβουλίου.

Μόνο το ακροαριστερό κόμμα Die Linke διατύπωσε αντιρρήσεις. Ο συμπρόεδρος του κόμματος Ατές Γκιουρπινάρ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό οφειλόταν στην ειρηνιστική στάση του κόμματος.

Η νέα νομοθεσία ορίζει ότι η ημέρα θα πρέπει να γιορτάζεται «δημόσια και εμφανώς» κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου. Επιβάλλει επίσης τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν ψυχική και σωματική φροντίδα στους βετεράνους, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης και της θεραπείας.

Οι εορτασμοί, κατά το πρότυπο της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Ημέρας των Βετεράνων στις ΗΠΑ, θα τιμούν όλους τους Γερμανούς που έχουν φορέσει στρατιωτική στολή – όχι μόνο εκείνους που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στη μάχη. Η Γερμανία έχει περίπου 10 εκατομμύρια βετεράνους, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της.

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως ένα «ισχυρό, σημαντικό και, ναι, καθυστερημένο μήνυμα αναγνώρισης και εκτίμησης».

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η κατεχόμενη από τη Σοβιετική Ένωση Ανατολική Γερμανία γιόρταζε τον Εθνικό Λαϊκό Στρατό της με στρατιωτικές παρελάσεις. Ένα αντίστοιχο δεν καθιερώθηκε ποτέ στη Δύση.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πρώτη πολεμική αποστολή στην οποία συμμετείχαν Γερμανοί στρατιώτες ήταν ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Έκτοτε, οι σημαντικότερες αποστολές των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ή Bundeswehr, ήταν στο Αφγανιστάν και στο Μάλι.

Αλλά η μεγαλύτερη ώθηση για τη δημιουργία μιας Ημέρας Βετεράνων ήταν η Ουκρανία.

Η Γερμανία ήταν αρχικά απρόθυμη να στείλει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο από φόβο μήπως εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο, αλλά τελικά υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις. Τώρα, το Βερολίνο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας δημιούργησε την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση της Bundeswehr (ένοπλες δυνάμεις), αυξημένες δαπάνες αλλά και στρατολόγηση», δήλωσε στο CNN ο Γιοχάνες Κις, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Ήταν μια ευκαιρία, πρόσθεσε, που έκανε να φανεί σκόπιμο να αναβαθμιστεί ο στρατός και «συμβολικά».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button