ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Ηρωική έξοδος… από τις ευθύνες για πληγέντες από σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες »

Ανησυχία και ερωτηματικά για το νομοσχέδιο του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκφράζουν οι σεισμόπληκτοι Αρκαλοχωρίου και Σάμου.
«Το κράτος ψάχνει να απαλλαγεί από τις ευθύνες του έναντι των πληγέντων», καταγγέλλουν

Απορίες, ανησυχία, φόβο, αρνητικές σκέψεις, αλλά και τη σιγουριά ότι το κράτος επιχειρεί ηρωική έξοδο από τις ευθύνες του έναντι των πληγέντων φυσικών καταστροφών ανά την Ελλάδα προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, περί της ιδιωτικής ασφάλισης, κρατικής αρωγής, προστασίας και στεγαστικής συνδρομής, που υπερψηφίστηκε επί της Αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

“Υπέρ” του σχεδίου νόμου τάχθηκε η Ν.Δ., καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, υποστήριξε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου «έχουν θετικές επιπτώσεις για τους πολίτες. Ενδυναμώνουν τις μεταρρυθμίσεις του περσυνού καλοκαιριού με τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, τόσο με την οργανωτική και επιχειρησιακή ενίσχυσή της, όσο και με τον εμπλουτισμό των σχημάτων στήριξης κι επίλυσης προβλήματα που για χρόνια είναι σε εκκρεμότητα. Είπε επίσης ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία πάει ένα βήμα παρακάτω, διαμορφώνοντας το πεδίο συνεργασίας για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών, ώστε να συνεργαστεί αρμονικά με την Κρατική Αρωγή και το κράτος να παρακολουθεί στενά όλες αυτές τις εξελίξεις.

«Μάλλον είμαστε τα πειραματόζωα»

«Μάλλον είμαστε τα πειραματόζωα όλοι οι πληγέντες από την οποιαδήποτε φυσική καταστροφή», είπε στο Ράδιο 98,4 ο Κώστας Γκαντάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα”. Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο περιέχει αρκετά «τυράκια» και «Δούρειους Ίππους», αλλά κυρίαρχα δείχνει πως η Πολιτεία αναζητά τρόπο να απαλλαγεί εντέχνως των ευθυνών και υποχρεώσεών της έναντι των πληγέντων.

«Το πλαίσιο της Αρωγής απέτυχε»

«Το πλαίσιο της Αρωγής απέτυχε. Το δείχνει η δημιουργία της νέας Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής», εκτιμά ο σεισμόπληκτος και δημοσιογράφος από τη Σάμο Γιάννης Νέγρης. Μιλά για πονηράδες που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο, την εγκατάλειψη των πληγέντων της Σάμου από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, κι αναφέρει ενδεικτικά πως από το 2020 που σημειώθηκε ο σεισμός μέχρι σήμερα και τους 773 φακέλους, το “πράσινο φως” άναψε μόνο για τους 108.

Κώστας Γκαντάτσιος και Γιάννης Νέγρης σημειώνουν πως το νομοσχέδιο δεν απαντά στα βασικά ερωτήματα όλων τους, δηλαδή τι θα γίνει με τους φακέλους, την απλοποίηση των διαδικασιών, την παραμονή πολιτών σε “κίτρινα” και “κόκκινα” σπίτια, την επιδότηση ενοικίου, τη μη χορήγηση των άτοκων δανείων, την αποζημίωση κι ενίσχυση των πλημμυροπαθών σε Κρήτη και Θεσσαλία.

Οι θέσεις Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Επιλύεται το κενό της στεγαστικής συνδρομής»

Ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι δεν αλλάζει το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής επειδή απέτυχε, αλλά ότι γίνονται κάποιες σημειακές παρεμβάσεις. Για τη στεγαστική συνδρομή, λέει ότι θεσπίζεται η δυνατότητα του κράτους σε μεγάλης κλίμακας καταστροφές να αναλαμβάνει την κατασκευή κατοικιών για τους πληγέντες αντί να τους χορηγεί απλά ένα ποσό κρατικής αρωγής, καθώς πολλοί πληγέντες δεν είναι σε θέση να τις κατασκευάσουν μόνοι τους.

Τονίζει ότι επιλύεται ένα κενό που υπήρχε στο υφιστάμενο καθεστώς της στεγαστικής συνδρομής για τις κατοικίες που χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (“κίτρινα”) και πλέον θα μπορούν να λαμβάνουν στο 100% την προβλεπόμενη κρατική αρωγή, κατεδαφίζοντας το ακατάλληλο κτήριό τους και να χτίσουν ή αγοράσουν οικία σε νέα περιοχή, ή εναλλακτικά να μπορούν να λάβουν το 50% της στεγαστικής συνδρομής εάν αποφασίσουν να μην γκρεμίσουν το ακίνητο της πληγείσας περιοχής και να χτίσουν νέα κατοικία σε μια άλλη νέα, ασφαλή και σταθερή περιοχή.

Με τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου, οι κατεδαφίσεις των επικίνδυνων και ακατάλληλων κτηρίων είναι αρμοδιότητα του ελληνικού Δημοσίου και όχι του ιδιώτη. Στο πλαίσιο αυτό, θα δίνεται χρηματοδότηση στους ΟΤΑ και οι Δήμοι θα κάνουν τις κατεδαφίσεις. Θα παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες λυόμενων ή προκατασκευασμένων σπιτιών που είχαν διατεθεί σε σεισμόπληκτους να προσχωρήσουν σε αποκαταστάσεις των ζημιών που έχουν υποστεί με την πάροδο του χρόνου, με νέα σύγχρονα υλικά.

Απαλείφεται κι η πρόβλεψη για έντοκη επιστροφή της πρώτης αρωγής σε νοικοκυριά που από τους ελέγχους προκύπτει ότι δεν ήταν δικαιούχοι.

Επίσης, αναφέρει ότι μειώνεται το ύψος της επιστροφής του επιδόματος που έχει χορηγηθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για φυσικές καταστροφές το 2020, σε ανθρώπους που μετά από τους ελέγχους και την Επιτροπή Ενστάσεων κρίθηκε ότι δεν ήταν δικαιούχοι. Η καταβολή μάλιστα των αχρεωστήτως κρατικών ενισχύσεων δε θα γίνεται εφάπαξ αλλά σε 48 δόσεις.

Δημιουργούνται οι διαδικασίες εκείνες που επιτρέπουν σε γρήγορους χρόνους να βρίσκουν στέγη εργασίας τα στελέχη των υπηρεσιών και κλιμακίων που μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές και ικανοποιείται το αίτημα της χορήγησης έως 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, για την κάλυψη εξόδων των στελεχών των κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, που μεταβαίνουν σε όλη τη χώρα για αυτοψίες. Θα επιτρέπεται δε και στους ΟΤΑ, σε μεγάλες φυσικές καταστροφές να μπορούν να αξιοποιούν χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα τα φερτά υλικά που σωρεύονται σε υδατορέματα.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button