ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ηράκλειο: Δύσκολο διήμερο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία – Τρεις δύσκολες, αλλά κερδισμένες «μάχες» (pics & vids)

Με τρεις μεγάλες φωτιές ήρθαν αντιμέτωπη Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Νομό Ηρακλείου το τελευταίο διήμερο, ωστόσο ήταν άκρως αποτελεσματική, αποτρέποντας τα χειρότερα

Φλόγες μια ανάσα από σπίτια, εκκενώσεις οικισμών, μηνύματα από το 112 και “μάχη” με τα πύρινα μέτωπα συνοψίζουν το δύσκολο διήμερο για τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη.

Ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης είχε θέσει χθες το νησί σε κατάσταση “πορτοκαλί συναγερμού” και οι προβλέψεις δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. 

Katofigi_fotia_Κατωφύγι_Φωτιά

Μεγάλη μάχη δόθηκε στον δήμο Βιάννου και στο χωριό Κατωφύγι. Ήταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν φωτιά ξέσπασε σε ρεματιά του οικισμού πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Άμεσα στο σημείο κλήθηκε και έσπευσε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 15 οχήματα και 50 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού έκαναν και εναέρια μέσα. Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή εθελοντών, αλλά και κατοίκων, που προσπαθούσαν με κάθε μέσο να αποτρέψουν στις φλόγες να μπουν στα σπίτια τους. 

Από την πρώτη στιγμή ήχησε το 112, καλώντας αρχικά ντόπιους και επισκέπτες της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά τα σπίτια του οικισμού, με νέο μήνυμα ζητήθηκε από τους κατοίκους τόσο από το Κατωφύγι όσο και από τον Ξενιακό να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν προς την πλατεία της Εμπάρου.

alert_Katofigi

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις φλόγες παραδόθηκαν εγκαταλελειμμένες κατοικίες και αποθήκες. 

 

Η γενναία μάχη της Πυροσβεστικής κατάφερε, ευτυχώς, να αποτρέψει τα χειρότερα. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο περίπου στις 8 χθες το βράδυ, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ωστόσο, να παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. 

112 και στους Αγίους Δέκα – Φωτιά πλησίασε τον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας 

Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις 5 χθες το απόγευμα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε πλαγιά στους Αγίους Δέκα, κοντά στις αρχαιότητες της Γόρτυνας. Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στη 1:30 το μεσημέρι, ενώ ήχησε το 112, συμβουλεύοντας ντόπιους και τουρίστες να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Από την πρώτη στιγμή μάλιστα, υπό τον φόβο οι φλόγες να κατηφορίσουν από την πλαγιά, εκκενώθηκε προληπτικά ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας, που εκείνη την ώρα είχε αρκετούς επισκέπτες. 

112

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 40 οχήματα με περισσότερους από 100 πυροσβέστες, υδροφόρες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Γόρτυνας, ενώ στη “μάχη” της κατάσβεσης συνέδραμαν από αέρος με διαρκείς ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. 

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο Γιάννη Λεονταράκη, ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στον αρχαιολογικό χώρο ήταν ορατός, πλην όμως η άμεση κινητοποίηση και η καθοριστική, όπως τόνισε, συμβολή των εναέριων μέσων, που έκαναν ρίψεις, εξάλειψε κάθε ενδεχόμενο. 

Από τις φλόγες κάηκε χορτολιβαδική έκταση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά ξέσπασε στο ίδιο σημείο όπου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά τον περασμένο Οκτώβριο. 

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες στο Γεράκι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας 

Τρίτη φωτιά μέσα σε λίγες ώρες ξέσπασε στη περιοχή Γεράκι είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα,, της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου. Η φωτιά προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των τοπικών αρχών. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιστρατεύηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

εικόνα_Viber_2024-07-02_13-37-02-426.jpg

Συγκεκριμένα, επιχείρησαν 75 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 3η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.), 24 πυροσβεστικά οχήματα και 3 ελικόπτερα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος. Επιπλέον, συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). 

Με το πρώτο φως ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα δύο ελικόπτερα από τη βάση του Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε ακόμη ένα. 

εικόνα_Viber_2024
εικόνα_Viber_2024-07-02_12-59-15-005.jpg

Η φωτιά ευτυχώς δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, με την πυρκαγιά να σβήνει λίγο μετά τις 12:30. Χαρακτηριστικό είναι των αποτελεσματικών ενεργειών των Πυροσβεστών, είναι πως η φωτιά πλησίασε πνοιμηνοστάσια και 3-4 σπίτια, ωστόσο δεν απειλήθηκαν, με την συνδρομή τους να είναι καθοριστική.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. 

εικόνα_Viber_2024-07-02_12-59-15-005.jpg
εικόνα_Viber_2024-07-02_12-59-15-005.jpg

Βίντεο από την φωτιά κατά την διάρκεια της νύχτας:

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button