Διεθνής επικαιρότητα

Νότιο Σουδάν: Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με οξεία διατροφική ανασφάλεια

Πάνω από 7 εκατομμύρια κάτοικοι του Νότιου Σουδάν διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν οξεία διατροφική ανασφάλεια ως τον Ιούλιο, ανάμεσά τους 79.000 που ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με «καταστροφικό» επίπεδο, που ισοδυναμεί με λιμό, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο ΟΗΕ.

«Εκτιμάται ότι 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν θα υποστούν υψηλά επίπεδα οξείας διατροφικής ανασφάλειας» ως τον Ιούλιο του 2024, σημείωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξ αυτών «79.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν καταστροφικό επίπεδο», το πέμπτο στην κλίμακα του ολοκληρωμένου πλαισίου για τη διατροφική ασφάλεια (IPC), «κυρίως σε περιοχές που πλήττονται από κλιματικά σοκ, την οικονομική κρίση και συγκρούσεις», πρόσθεσε το OCHA.

Σχεδόν δεκατρία χρόνια αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Σουδάν το 2011, η νεότερη χώρα του κόσμου εξακολουθεί να μαστίζεται από την αστάθεια και τη βία.

Συνολικά, 9 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αυτή, που δοκιμάζει εξάλλου επιπλέον πίεση εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στον γείτονά της, το Σουδάν.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, τη 15η Απριλίου 2023, τουλάχιστον 670.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν το Σουδάν έχουν προσφύγει στο Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με το OCHA. Στη μεγάλη πλειονότητά τους (80%), πρόκειται για πολίτες του Νότιου Σουδάν που είχαν πάει πρόσφυγες στο Σουδάν κι επέστρεψαν.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανθρωπιστικής αντίδρασης του ΟΗΕ για το Νότιο Σουδάν το 2024, κοστολογημένο στα 1,8 δισεκ. δολάρια, δεν έχει συγκεντρωθεί ως αυτό το στάδιο παρά μόλις το 11% των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button