Δυτική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Εορδαίας για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου

Στις 29-4-2024 πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, αλλά και τακτική συνεδρίαση.

Στην ειδική συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσαν τα παρακάτω θέματα:

1. Υγιεινή και ασφάλεια στους εργαζόμενους στο δήμο Εορδαίας και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

2. Για τη λειτουργία και χρηματοδότηση των σχολείων μετά της κατάργηση των σχολικών επιτροπών.

3. Για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις αστικές συγκοινωνίες σε κοινότητες του πρώην δήμου Μουρικίου.

4. Προβλήματα που αφορούν τις κοινότητες Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου.

Σε ότι αφορά το θέμα της υγιεινής και ασφάλεια των εργαζομένων του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων θέσαμε συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν άμεσα τα παρακάτω ζητήματα (περιληπτικά):

Αν λειτουργεί στο δήμο Εορδαίας Γραφείο Υγιεινής και Ασφάλειας εργαζομένων; Αν υπάρχουν ατομικοί ιατρικοί φάκελοι για όλο το προσωπικό; Αν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί (πχ αντιτετανικοί) και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις του προσωπικού; (προληπτικός έλεγχος) Πόσα εργατικά ατυχήματα έγιναν σε προσωπικό του δήμου; Αν χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους στο δήμο και ειδικότερα στους τομείς τεχνικών υπηρεσιών, καθαριότητας και πρασίνου, όπως και στις δημοτικές επιχειρήσεις τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους; (αρβύλες, γαλότσες, δερμάτινα γάντια, προστατευτικά γυαλιά, ωτοασπίδες, καπέλα κ.α.)

Ζητήσαμε επίσης να κοινοποιηθούν παρατηρήσεις και συμπεράσματα του ιατρού εργασίας σε σχέση με τις αξιολογήσεις του στους εργαζόμενους του δήμου, πάνω στις επαγγελματικές ασθένειες και η απάντηση ήταν ότι αφορούν προσωπικά δεδομένα.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την δημοτική αρχή ήταν ασαφείς, κατά βάση αόριστες και εν πολλοίς δεν βασιζόταν σε πραγματικά στοιχεία. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του δήμου τις απέρριψαν.

Στο θέμα λειτουργίας των σχολικών μονάδων και της χρηματοδότησης τους, θέσαμε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση, της ανάγκης για διεκδίκηση πόρων για την κάλυψη των λειτουργικών και άλλων δαπανών, να μην μπουν χορηγοί στα σχολεία, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά τους.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι «θα κάνουμε πιστά ότι μας πει η κυβέρνηση». Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την δήλωση τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δείξει ποιες είναι οι προτεραιότητες της και σε ποια μοίρα βάζει την παιδεία του λαού, τη στιγμή που ανακοινώνει ματωμένα πλεονάσματα από τον ιδρώτα και την άγρια φορολόγηση του ελληνικού λαού ύψους 4,03 δις € και στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά θάλασσα που κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Σε ότι αφορά το ζήτημα μείωσης των δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες των κοινοτήτων του πρώην δήμου Μουρικίου, απάντησε ο ίδιος ο δήμαρχος ότι εκκρεμεί συνάντηση του ίδιου με τον πρόεδρο των αστικών ΚΤΕΛ προκειμένου να βρεθεί λύση, την οποία περιμένουμε.

Για τα προβλήματα στις κοινότητες Αγίου Χριστοφόρου και Καρυοχωρίου που αφορούσαν την επέκταση των κοιμητηρίων, θέματα πρασίνου, τεχνικά έργα κλπ. Οι απαντήσεις των αρμοδίων αντιδημάρχων ήταν ότι προσκρούουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε ελλείψεις προσωπικού κλπ. Βεβαίως δεν απαντάνε ότι όταν πρόκειται για ανταποδοτικά έργα, έργα δηλαδή που πρόκειται να γίνουν από επιχειρηματίες με σκοπό το κέρδος (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) τότε όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες γίνονται πολύ γρήγορα και δεν υπάρχουν τέτοια κωλύματα. Για άλλα έργα η απάντηση είναι ότι δεν γνώριζαν. Όσον αφορά δε την διαδικασία σύνδεσης των δυο οικισμών με την τηλεθέρμανση η απάντηση ήταν ότι δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η μελέτη.

Πτολεμαΐδα 2-5-2024

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button