Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Ειδήσεις

Ερώτηση Σαρακιώτη: «Εγκαταλελειμμένο το Νοσοκομείο Λαμίας και η Πρωτοβάθμια στη Φθιώτιδα»

Τα πολυάριθμα και συνεχιζόμενα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με πρώτο αυτό της σοβαρής υποστελέχωσης κρίσιμων τμημάτων του, τον αποδεκατισμό των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Π.Ε. Φθιώτιδας και τη συνολική υποχώρηση του υγειονομικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας αναδεικνύει για μία ακόμη φορά ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησής του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Στο πλαίσιο ενός εκτενούς και εξαιρετικά αναλυτικού κειμένου, πραγματοποιείται αναφορά στο κύμα των αποχωρήσεων του ιατρικού δυναμικού από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στην έλλειψη λοιπών ειδικοτήτων, όπως νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, καθώς και σε πρόσφατες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τονίζει ότι, περίπου ένα χρόνο μετά, αναζητείται ακόμη το πόρισμα της μελέτης στην οποία δεσμεύτηκε ο Υπουργός Υγείας (19.02.2024) ότι θα προχωρήσει λέγοντας τότε τα εξής: «Υπάρχει πρόβλημα στο Νοσοκομείο Λαμίας. Και εμένα μου κάνει εντύπωση γιατί έχουν παραιτηθεί τόσοι πολλοί γιατροί ειδικά από αυτό το νοσοκομείο. Ο αριθμός των παραιτήσεων είναι υπερβολικά περισσότερος από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο στη χώρα. […] Πάντως πράγματι το κύμα των αποχωρήσεων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο στο Ε.Σ.Υ.», προσθέτοντας ότι: «δεσμεύομαι να επανέλθω με μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για να δω γιατί έχει συμβεί αυτό».

Επιπροσθέτως, αναλύεται η δυσμενής κατάσταση και στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Π.Ε. Φθιώτιδας, όπως καταγγέλλεται από εκπροσώπους των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας. Η έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως οι γενικοί ιατροί και οι παιδίατροι, έχουν προσδώσει επί της ουσίας στις εν λόγω δομές αποκλειστικά διαμετακομιστικό ρόλο με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται επιπλέον το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας ή να αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες για υπηρεσίες υγείας. Τον ισχυρισμό αυτό του ερωτώντος Βουλευτή ενισχύουν και πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (27.03.2025) τα οποία και αναφέρουν ότι, η συμβολή του δημόσιου τομέα στην συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειώθηκε από 61,9% το έτος 2022 σε 60,9% το 2023, ενώ το ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτικών πληρωμών αυξήθηκε από 33,6% το 2019 (5.056,9 εκατ. ευρώ) σε 34,3% το 2023 (6.484,1 εκατ. ευρώ).

Για το λόγο αυτό και ο Βουλευτής Φθιώτιδας ζητά ανάμεσα σε άλλα από τον αρμόδιο Υπουργό να θέσει σε εικοσιτετράωρη λειτουργία το Κέντρο Υγείας Λαμίας, να προβεί στην ενεργοποίηση της 2ης Τοπικής Μονάδας Υγείας στη νότια Λαμία, για την οποία και έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν αντίστοιχες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, καθώς και την ενίσχυση των λοιπών Κέντρων Υγείας της Π.Ε. Φθιώτιδας σε ανθρώπινο δυναμικό.

Αποδεικνύοντας τη φθίνουσα πορεία του υγειονομικού συστήματος σε Φθιώτιδα και Στερεά Ελλάδα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας παραθέτει σειρά στοιχείων που περιέχονται σε υφιστάμενες εκθέσεις και μελέτες. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι εγγεγραμμένοι στους οικείους ιατρικούς συλλόγους ιατροί της Στερεάς Ελλάδας μειώθηκαν κατά 2,4% (1.762 το 2023 έναντι 1.806 το 2022.), με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να καταγράφει τη 2η χειρότερη αναλογία ιατρών προς 10.000 κατοίκους (34,9).

Επιπλέον και σε ότι αφορά την αναλογία κλινών κλειστής νοσηλείας ανά 100.000 άτομα, υπογραμμίζεται ότι, για το 2022 ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε στις 216 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, την ώρα που στην όμορη Περιφέρεια Θεσσαλίας η αντίστοιχη αναλογία υπολογίζεται σε 578 κλίνες κλειστής νοσηλείας ανά 100.000 άτομα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος 27 Κρατών – Μελών, υπολογίζεται στις 516, με τη Στερεά Ελλάδα να βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση. Αναφερόμενος στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σημειώνει ότι, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας της περιοχής παρουσίασε μείωση κατά 3,6% το 2023 σε σχέση με το 2022, αυτός του νοσηλευτικού προσωπικού μειώθηκε κατά 4,5% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μείωση του προσωπικού λοιπών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπολογίστηκε στο 6,8% το 2022 σε σχέση με το 2021.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω κοινοβουλευτικής παρέμβασής, ο Βουλευτής Φθιώτιδος σημειώνει: «Για μία ακόμη φορά θίγονται τα κρίσιμα προβλήματα του τομέα της υγείας στην περιοχή μας. Τόσο οι μαζικές αποχωρήσεις ιατρικού προσωπικού από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, για τις οποίες ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι, θα προχωρήσει σε μελέτη προκειμένου να προσδιορίσει τις αιτίες, όσο και ο αποδεκατισμός των Κέντρων Υγείας συνθέτουν το υγειονομικό ναδίρ στο οποίο έχει περιέλθει η Φθιώτιδα και η ευρύτερη περιοχή. Τόσο η ζώσα πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε όλοι, όσο και συγκεκριμένοι δείκτες που περιέχονται σε υφιστάμενες εκθέσεις, περιγράφουν ανάγλυφα τη σημερινή δυσμενή κατάσταση. Αυτό καθιστά επιβεβλημένη μία ακόμη θεσμική παρέμβαση προκειμένου επιτέλους το Υπουργείο Υγείας, να ασχοληθεί σοβαρά με το δημόσιο πυλώνα του συστήματος υγείας και να ανακοπεί η υποβάθμισή του σε Φθιώτιδα και Στερεά Ελλάδα.».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button