Κεντρική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Ειδήσεις

Επικείμενη συνάντηση Πούτιν με Τραμπ μετά το αδιέξοδο της Κωνσταντινούπολης

Οι διαβουλεύσεις οδήγησαν σε αδιέξοδο, με τις δύο πλευρές να αποχωρούν χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα φως για εκεχειρία, πόσω μάλλον για τερματισμό του πολέμου. Το Κίεβο καταγγέλλει τη Ρωσία για παράλογες απαιτήσεις, ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει ανοιχτό σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, θέτοντας ωστόσο όρους.

 

 

Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή χιλίων αιχμαλώτων αλλά όχι για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, που ζητεί το Κίεβο. Ουκρανός, ανώτερος αξιωματούχος, αποκάλυψε- υπό καθεστώς ανωνυμίας- τους όρους της Μόσχας για μια ειρηνευτική συμφωνία.

 

Συγκεκριμένα, η Ρωσία απαίτησε, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο:

Την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ και εφόσον αυτή λάβει χώρα μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει εκεχειρία. Οι περιφέρειες τελούν σε μεγάλο ή μερικό έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τα εναπομείναντα τμήματα των περιοχών αυτών. Τέτοιο αίτημα δεν περιλαμβανόταν στο σχέδιο συμφωνίας που είχαν προετοιμάσει οι ΗΠΑ.

Τη διεθνή αναγνώριση ότι πέντε τμήματα της Ουκρανίας—η Χερσόνησος της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, όπως και οι περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, είναι ρωσικά. Τα αμερικανικό σχέδιο είχε προτείνει μονάχα αμερικανική de jure αναγνώριση της Κριμαίας και αμερικανική de facto αναγνώριση για τις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι σε άλλες περιφέρειες.

Η Ουκρανία θα γίνει ένα ουδέτερο κράτος, δεν θα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν θα διατηρούν καθόλου δυνάμεις τους σε ουκρανικό έδαφος. Αυτό το αίτημα απουσίαζε από την αμερικανική πρόταση.

Όλες οι πλευρές στη σύρραξη αποκηρύσσουν τις αξιώσεις τους να λάβουν αποζημίωση για ζημιές λόγω πολέμου. Η αμερικανική πρόταση προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα λάβει πολεμική αποζημίωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές γνωστοποίησαν αυτά τα αιτήματα προφορικά και δεν κατέθεσαν κανένα έγγραφο που περιελάμβανε αυτούς τους όρους.

Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές συνομιλίες τους, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν εν τέλει σε τρία πράγματα:

-Πρώτον συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας 1000 αιχμαλώτων, ωστόσο δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία στην δημοσιότητα.
-Δεύτερον συμφώνησαν στο ότι θα ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία για ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο.
-Τρίτον συζήτησαν μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν το οποίο είναι και το πλέον ζητούμενο

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι μία απευθείας συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του θα φέρει την λύση, με το Κρεμλίνο να απαντά ότι μια τέτοια συνάντηση είναι απαραίτητο να γίνει.

«Έχω πολύ καλή σχέση με τον Πούτιν. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνάψουμε συμφωνία. Πρέπει να συναντηθούμε και πιστεύω ότι πιθανόν να το προγραμματίσουμε γιατί έχω κουραστεί να πηγαίνουν άλλοι και να συναντώνται και όλα τα άλλα».

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα
τελευταία νέα
από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button