ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα… τυφλά το ΟΣΔΕ για τους αγρότες που δεν γνωρίζουν που και πότε θα κάνουν δήλωση ενεργοποίησης!

Στα “τυφλά” η ενεργοποίηση δικαιωμάτων για το 2024 – Πού οφείλεται η καθυστέρηση – Χάνεται πολύτιμος χρόνος, φωνάζουν οι παραγωγοί

Στα… τυφλά φαίνεται να βαδίζει η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων 2024 (ΟΣΔΕ), για την οποία τα αισιόδοξα σενάρια θέλουν να ξεκινάει επίσημα το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Με το σύστημα όμως να βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα από την 1η Απριλίου, οπότε και άνοιξε, χωρίς όμως να υπάρξει περαιτέρω κινητικότητα, έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Και αυτό γιατί ήταν καθώς φαίνεται και ημερολογιακά… Πρωταπριλιά και έτσι μετά από δύο μήνες αναμονής οι δικαιούχοι στηρίζουν τώρα τις ελπίδες τους στην έναρξη της διαδικασίας κάπου εκεί στα μέσα προς τέλη Ιουνίου. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το όλο ζήτημα είναι θέμα ημερών, καθώς το “πράσινο φως” για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων των αγροτών, οι οποίοι πρέπει να ενεργοποιήσουν τα ατομικά τους δικαιώματα για να λάβουν τις επόμενες επιδοτήσεις, αναμένεται να δοθεί μετά τις ευρωεκλογές, που μόλις ολοκληρώθηκαν. Να σημειωθεί βέβαια σε αυτό το σημείο πως τα παλιότερα χρόνια συνηθιζόταν την περίοδο αυτή να ολοκληρώνεται η διαδικασία… 

Ωστόσο, είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η εκκίνηση της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ από τα ΚΥΔ, τους πιστοποιημένους φορείς, θα γίνει τον Ιούνιο, περίοδο δηλαδή κατά την οποία τα προηγούμενα έτη ολοκληρωνόταν η εν λόγω διαδικασία και άρχιζαν οι έλεγχοι και οι διορθώσεις. Όσο όμως καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ανάλογα καθυστερεί και η περίοδος ελέγχων και διορθώσεων, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στις πληρωμές των αγροτών. 

Σημειώνεται πως οι αγρότες δεν έχουν πάρει ακόμα όλο το ποσό των περσινών επιδοτήσεων, όμως τα όσα ακούγονται για διαφωνίες μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβληματίζουν. 

«Είχαν πει πως μετά τις ευρωεκλογές θα ανοίξει επίσημα η διαδικασία. Το σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων έχει ανοίξει από 1η Απριλίου. Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από τις αποφάσεις και τις διορθωτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε μιλώντας σχετικά στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μικρών Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης. Αρκετοί Συνεταιρισμοί ωστόσο έχουν ήδη κάνει την απαραίτητη προετοιμασία, ώστε με την έναρξη της διαδικασίας να αρχίσουν να υποδέχονται τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα αναμένεται να εκδώσουν σχετική ανακοίνωση προγραμματισμού, για αποφυγή συνωστισμού και ταλαιπωρίας. 

Τα συστήματα ψηφιακής διακυβέρνησης κωλυσιεργούν 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν τα τελευταία 24ωρα να είχε δημιουργηθεί μια νέα εμπλοκή σε σχέση με την αίτηση για δήλωση ΟΣΔΕ που κατατέθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας επίσης λόγο για το γεγονός ότι η συμφωνία συνεργασίας (μέχρι το 2027) των αναδόχων για το ΟΣΔΕ μάλλον δεν προχωράει. Η σχετική σύμβαση, που είχαν υπογράψει όλες οι πλευρές, όριζε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη παραδοθεί το έργο.

Ωστόσο, η εμπλοκή φαίνεται να παρουσιάζεται γιατί δεν πληροί τους όρους της σύμβασης, όπως καταγγέλλει η μία πλευρά για την άλλη. Εκτιμήσεις, επίσης, θέλουν το όλο έργο λόγω της καθυστέρησης και για λόγους δημοσίου συμφέροντος να πηγαίνει σε απευθείας ανάθεση. 

Για τους αγρότες, ωστόσο, όλο αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βαδίζουμε στα μισά του Ιούνη και στην πραγματικότητα ακόμα δεν έχει ανοίξει το ΟΣΔΕ για τα ΚΥΔ, με τα συστήματα της ψηφιακής διακυβέρνησης, ως φαίνεται, να κωλυσιεργούν. 

Η νέα καθυστέρηση που σημειώθηκε στο ΟΣΔΕ προκάλεσε ξανά μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας στους αγρότες, που φοβούνται ότι θα τρέχουν τελευταία στιγμή να δηλώσουν ένταξη σε κάποια δράση, όπως έγινε και το 2023 και ότι κερδισμένοι για μια ακόμη φορά θα βγουν όσοι έχουν “εσωτερική” ενημέρωση. Η διαδικασία πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου. 

Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ στον ΟΠΕΚΕΠΕ 

Υπενθυμίζεται πως η ΕΘΕΑΣ, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων σε 660.000 αγρότες, είχε αποστείλει επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ με θέμα την άμεση ανάγκη έναρξης της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 στο gov.

Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ ανέφερε τα εξής: «Στις 16 Μαΐου το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ επισκέφτηκε τον ΟΠΕΚΕΠΕ με κεντρικό θέμα τα προβλήματα των πληρωμών του 2023, καθώς και τον προγραμματισμό της έναρξης υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν και προτάσεις της ΕΘΕΑΣ για την απλοποίηση της δήλωσης, ειδικά όσων δεν έχουν μεταβολές, καθώς και οι υπερβολικές χρεώσεις στους αγρότες από ΚΥΔ και συμβούλους στα Οικολογικά Σχήματα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα αρχίσει άμεσα, από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα, 15 ημέρες μετά τη συνάντηση, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση ή ανακοίνωση για το πότε θα ξεκινήσει η υποβολή, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς και στις συνεταιριστικές οργανώσεις που υποβοηθούν τους αγρότες για να υποβάλλουν τις αιτήσεις ενίσχυσης. Επίσης, δεν έχουν εκδοθεί οι νέες εγκύκλιοι για να μην επαναληφθούν τα προβλήματα της πρώτης χρονιάς εφαρμογής, ειδικά στα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. 

Ειδικότερα, μετά την έναρξη υποβολής των δηλώσεων online στο gov, εδώ και δύο μήνες οι συνεταιρισμοί έχουν προβεί στην πρόσληψη προσωπικού το οποίο τους δημιουργεί κόστος χωρίς να μπορούν τα συνεταιριστικά ΚΥΔ να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών-μελών τους. Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ οξύτερο στα νησιά του Αιγαίου, όπου, λόγω της καθυστέρησης, οι συνεταιρισμοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον αυξημένα κόστη μετακίνησης και διαμονής του προσωπικού στα νησιά λόγω έναρξης της τουριστικής περιόδου. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αναβάλλεται και άλλο η έναρξη λειτουργίας υποβολής των δηλώσεων και μέσω των ΚΥΔ, καθώς πρέπει να αρχίσει άμεσα, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα». 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button