ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης τα παιδιά πολλών οικογενειών στο Ηράκλειο – Τι καταγγέλλουν οι γονείς (vid)

Εκτός voucher των ΚΔΑΠ έμειναν και φέτος, όπως καταγγέλλουν, πολλοί γονείς στον δήμο Ηρακλείου, που απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την επανάληψη του φαινομένου για μια ακόμη χρονιά

Στα “κρύα του λουτρού”, όπως καταγγέλλουν, έμειναν και φέτος, για μια ακόμα χρονιά, πολλοί γονείς στον δήμο Ηρακλείου, οι οποίοι, αν και είχαν υποβάλει – όπως λένε – πλήρη φάκελο διεκδικώντας για τα παιδιά τους μία θέση στα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), δεν έλαβαν τελικά το πολυπόθητο voucher.

Οι ίδιοι απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τους υποψήφιους περιφερειάρχες Κρήτης και τους υποψήφιους δημάρχους Ηρακλείου, εκφράζοντας τη βαθιά απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι γονείς βρέθηκαν για μια ακόμα φορά θεατές στο ίδιο… οδυνηρό έργο, αυτό δηλαδή του αποκλεισμού των παιδιών τους από τις θέσεις στα ΚΔΑΠ!

Στην επιστολή τους, οι οργισμένοι γονείς καταγγέλλουν ένα σκηνικό έλλειψης διαφάνειας στην κατανομή των voucher και ζητούν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των γονέων και των παιδιών που αιτούνται θέσεις στα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ασχέτως μορίων και την ανακατανομή των μη ενεργοποιημένων voucher από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, οι υπογράφοντες την επιστολή ως γονείς του δήμου Ηρακλείου με πλήρη φάκελο για το πρόγραμμα “Προώθηση και Υποστήριξη Παιδιών για δομές ΚΔΑΠ” δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν από τη μεριά τους τις διαμαρτυρίες, τις πιέσεις, την προσπάθεια διεκδίκησης που έχουν ξεκινήσει, ώστε να πάψει το φαινόμενο του αποκλεισμού από τα ΚΔΑΠ στον δήμο Ηρακλείου…

 

Η επιστολή των γονιών

 

«Είμαστε γονείς που κάναμε αίτηση στο πρόγραμμα “Προώθηση και Υποστήριξη Παιδιών για δομές ΚΔΑΠ” για την περίοδο 2023-2024 και, ενώ ο φάκελός μας είναι πλήρης, εντούτοις δεν είμαστε δικαιούχοι voucher. Κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, κυνηγάμε το “κουπόνι” και βλέπουμε τα ΚΔΑΠ να συρρικνώνονται αντί να αυξάνονται.

Τα δημοτικά ΚΔΑΠ είναι πρώτα και κύρια απαραίτητα, γιατί προσφέρουν ανακούφιση και αίσθηση της ασφάλειας σε εμάς τους γονείς. Ενώ στα παιδιά μας προσφέρουν γνώσεις και δεξιότητες (επαφή με τις τέχνες, ψυχοσωματική ανάπτυξη, κοινωνικοποίηση και συνεργασία, δημιουργικότητα και αυτοπεποίθηση), παροχές που αδυνατούμε να καλύψουμε οικονομικά εκτός δημοτικών ΚΔΑΠ. Παρ’ όλη τη σπουδαιότητά τους, συνεχίζουν να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, έχοντας εργαζόμενους και γονείς στην ανασφάλεια. Εδώ να τονίσουμε ότι στα δημοτικά ΚΔΑΠ, που βρίσκονται σε χωριά, η ανάγκη δημιουργικής απασχόλησης είναι ακόμη πιο μεγάλη λόγω της μη ύπαρξης εναλλακτικών επιλογών.

Φέτος, για άλλη μια χρονιά βλέπουμε την έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο κατανομής των voucher. Έχουν πάρει voucher γονείς με πολύ λίγα μόρια, ενώ γονείς με διπλάσια μόρια είναι εκτός. Π.χ. δεν πήραν voucher:

– Μητέρα τρίτεκνη και ΑμεΑ, με άνεργο σύζυγο, με 146 μόρια,

– Μητέρα πολύτεκνη και άνεργη με 127,67,

– Μητέρα μονογονέας με μακροχρόνια ανεργία και 143,66 μόρια,

ενώ πήραν voucher για παράδειγμα γονείς με 70 ή και λιγότερα μόρια. Και καλώς πήραν, γιατί όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές αυτές δομές. Αλλά όσο η διαδικασία γίνεται με μοριοδότηση, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Θέλουμε να γίνει σαφές ότι η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών μας, που είναι στο πρόγραμμα χρόνια και ξαφνικά απορρίπτονται.

Υπάρχουν θέσεις και πρέπει και μπορούν να δημιουργηθούν κι άλλες. Κανένα παιδί εκτός. Το Κράτος, η Περιφέρεια και ο Δήμος οφείλουν να δείξουν εμπράκτως το κοινωνικό τους πρόσωπο και να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, ακούγοντας τις ανάγκες των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσοι πολλοί γονείς κάνουν αιτήσεις. Θα έπρεπε, αντί να συρρικνώνονται τα δημοτικά ΚΔΑΠ, να δημιουργούνται καινούργια με μόνιμο προσωπικό. Όλα τα παιδιά (ασχέτως μορίων) έχουν το δικαίωμα στη δωρεάν δημιουργική απασχόληση», αναφέρουν στην επιστολή διαμαρτυρίας τους οι γονείς του δήμου Ηρακλείου με πλήρη φάκελο για το πρόγραμμα “Προώθηση και Υποστήριξη Παιδιών ΚΔΑΠ”.

 

Τι ζητούν οι γονείς από τον δήμαρχο

 

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Γι’ αυτό ζητάμε από τον δήμαρχο και το Δ.Σ. του Δήμου Ηρακλείου την έμπρακτη στήριξή τους, ώστε να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους φορείς (ΕΕΤΑΑ, υπουργεία, Περιφέρεια Κρήτης κ.λπ.) για:

Α) Να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των γονέων και των παιδιών που αιτούνται θέση στα δημοτικά ΚΔΑΠ, ασχέτως μορίων.

Β) Την άμεση εύρεση χρηματοδότησης για έκδοση περισσότερων voucher (από την Περιφέρεια Κρήτης – που είναι και χρηματοδότης των δημοτικών ΚΔΑΠ – και την ΕΕΤΑΑ).

Γ) Την ανακατανομή των μη ενεργοποιημένων voucher από την ΕΕΤΑΑ (εφόσον συνεχίζουν να υπάρχουν κενές θέσεις στα δημοτικά ΚΔΑΠ). Είμαστε απογοητευμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε».

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button