ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

«Πολλές οι αδικίες στις αποζημιώσεις των Παρακάρλιων περιοχών, ενώ “εξαφανίστηκαν” οι κτηνοτρόφοι από την πληρωμή» – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Για αδικίες στις αποζημιώσεις των Παρακάρλιων περιοχών γίνεται λόγος σε ανακοίνωση της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, καθώς και για τη δυσαρέσκεια των πλημμηρόπληκτων αγροτών και κατοίκων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Σε «Πατρικίους» και «Πληβείους» χώρισε το ΥΠΑΑΤ τους πλημμυρόπληκτους των Παρακάρλιων περιοχών, αναφορικά με τα ποσά ανά στρέμμα ανά κατηγορία καλλιεργειών, σε μία πληρωμή που βρίθει αδικιών αλλά το άκρων άωτων της πληρωμής είναι ότι «εξαφανίστηκαν» τα αιγοπρόβατα και οι αγελάδες αυτών των περιοχών, αφού δεν υπάρχουν πουθενά στο ΦΕΚ, τη στιγμή που προβλέπονται πληρωμές σε φραγκόκοτες, πάπιες και χήνες!!!

Πιο αναλυτικά, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από τους πλημμηρόπληκτους, για το γεγονός ότι, παρότι κανείς των αροτραίων καλλιεργειών δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει για τα επόμενα 2 χρόνια και κατ΄επέκταση, δεν θα υπάρχουν, ούτε έσοδα αλλά ούτε έξοδα, οι αποζημιώσεις ωστόσο για τις αροτραίες καλλιέργειες για παράδειγμα, διαφέρουν παρασάγγας, από προϊόν σε προϊόν.

Π.χ. για το βαμβάκι λαμβάνουν 205 ευρώ Χ 2 το στρέμμα ή για τη Βιομηχανική τομάτα 563 ευρώ Χ 2, ενώ για το σιτάρι λαμβάνουν 83,2 ευρώ Χ 2 το στρέμμα.

Το πιο δίκαιο θα ήταν να υπάρχουν 2 κατηγορίες για τη φυτική παραγωγή, αυτή των Αροτραίων καλλιεργειών, με υποκατηγορίες τις ποτιστικές και τις ξηρικές και αυτή των δενδρωδών καλλιεργειών.

Παράλληλα, μια ακόμη αδικία που υφίσταται στη συγκεκριμένη πληρωμή, είναι όσοι παραγωγοί το 2023, έκαναν αμειψισπορά (κάτι απαραίτητο και σύνηθες) και από Βαμβάκι ή Βιομηχανική τομάτα, καλλιέργησαν σιτάρι ή ψυχανθή, λαμβάνουν πολύ μειωμένα ποσά, ενώ κανονικά θα έπρεπε να λαμβάνονταν υπόψη οι καλλιέργειες της προηγούμενης 3ετίας.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα ποσά που προβλέπονται για στις δενδρώδεις καλλιέργειες, ωχριούν με τις πραγματικές απώλειες εσόδων, μιας και τα κατεστραμμένα δέντρα θα πρέπει, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να αντικατασταθούν και να περιμένουν οι παραγωγοί αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν παραγωγικά.

ΑΙΓΟΡΠΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ

Το παράταιρο, ασύλληπτο αλλά και εξοργιστικό της αποζημίωσης όμως των Παρακάρλιων περιοχών, αποτελεί το γεγονός ότι το ΥΠΑΑΤ «εξαφάνισε», όπως προαναφέραμε, τα αιγοπρόβατα και τις αγελάδες από τις εκτροφές που αποζημιώνονται, αφού στο ΦΕΚ, δεν υπάρχουν πουθενά, με τους κτηνοτρόφους αυτών των κατηγοριών να μένουν ξεκρέμαστοι.

Από την άλλη μεριά, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό και δημιουργεί τεράστιες απορίες, πως είναι δυνατόν οι «ιθύνοντες» του ΥΠΑΑΤ να «ξέχασαν» τα αιγοπρόβατα και τις αγελάδες, αλλά να «θυμήθηκαν» τις φραγκόκοτες, τις χήνες και τις πάπιες;

Επίσης, για τους αιγοπροβατοτρόφους που έβοσκαν τα κοπάδια τους σε βοσκοτόπους των παρακάρλιων περιοχών, και ειδικά τους μετακινουμένους, δεν υπάρχει καμία μέριμνα.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΧΩΡΑΦΙΩΝ

Τέλος, με αφορμή τις πλημμυρόπληκτες περιοχές των παρακάρλιων, καλό και χρήσιμο θα ήταν η νέα Περιφερειακή αρχή, να «ανοίξει» το φάκελο διανομής των χωραφιών στις συγκεκριμένες περιοχές, διότι, με βάση τις μαρτυρίες πολλών παραγωγών, υπάρχουν πάρα πολλά μελανά σημεία και παρατυπίες που θα πρέπει να διερευνηθούν.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button