ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Εξελίσσεται σε “μαύρη τρύπα” η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι έρευνες αυτή την ώρα προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς υπήρξαν δηλώσεις εκτάσεων που, ενώ ανήκαν στο δημόσιο, δηλώνονταν χωρίς έγγραφα ως καλλιεργούμενες για να εισπράξουν κάποιοι επιτήδειοι επιδοτήσεις που δεν δικαιούντο

Σε βραδυφλεγή “βόμβα” λένε τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξελίσσεται ο έλεγχος που έχει διαταχθεί στον υπό Κοινοτική επιτροπεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το θέμα μπορεί να εξελιχθεί και σε “τρύπα” για τον προϋπολογισμό, καθώς το πολύπαθο εθνικό απόθεμα ενισχύσεων, έχει εξαϋλωθεί.

Οι έρευνες αυτή την ώρα προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς υπήρξαν δηλώσεις εκτάσεων που, ενώ ανήκαν στο δημόσιο, δηλώνονταν χωρίς έγγραφα ως καλλιεργούμενες για να εισπράξουν κάποιοι επιτήδειοι επιδοτήσεις που δεν δικαιούντο, αφού ούτε ζώα είχαν ούτε σε καμία πώληση προϊόντος προέβησαν.

Στο μικροσκόπιο έχει μπει και εταιρία πληροφορικής η οποία έχει πρόσβαση σε τέτοιου είδους στοιχεία και τα οποία εικάζεται ότι εκχωρούνταν με το αζημίωτο στους επιτήδειους, τόσο για να μην τα δηλώνουν άλλοι όσο και να μην μπαίνουν στον έλεγχο. 

Σα μην φτάνουν όλα αυτά, έχει γίνει άρση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία διαπιστώνει ότι δεν είναι ανεξάρτητος στη λειτουργία του και υπάρχουν ζητήματα κενών στη διαχειριστική επάρκεια.
Η άρση της διαπίστευσης έγινε στις 11 Ιουνίου 2024 και το αργότερο στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 ο νέος υπουργός Κώστας Τσιάρας θα πρέπει να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ.

Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι εφ’ όσον δεν βρεθεί λύση, πράγμα που δεν φαίνεται στον ορίζοντα για την ώρα, τα χρήματα που έχουν δοθεί στους αγρότες να καλυφθούν εν συνόλω από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Υπάρχει όμως τέτοια δυνατότητα; Προφανώς όχι, όταν μιλάμε για λογαριασμό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ήδη εξετάζει τα έργα και τις ημέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι μόνο επί κυβερνήσεων ΝΔ αλλά φτάνοντας πίσω έως το 2018 επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εξαΰλωση του εθνικού αποθέματος ξεκινά από το 2018.

Το κοινό σε αυτή την διαδρομή λοιπόν από το 2018 έως σήμερα είναι, όπως λέγεται, ο τεχνικός σύμβουλος που ρύθμιζε και τις επιδοτήσεις σε μη διακαιούχους υπό κανονικές συνθήκες. Λέτε από εκεί να βρεθούν οι κρίσιμες απαντήσεις; 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button