Τέσσερις συλλήψεις διακινητών μετά τον εντοπισμό δύο σκαφών με συνολικά 121 μετανάστες στη Γαύδο

Οι δύο περιπτώσεις επιβεβαιώνουν την έντονη μεταναστευτική πίεση στην περιοχή της νότιας Κρήτης και τον κομβικό ρόλο της Γαύδου ως σημείο διέλευσης, με τις λιμενικές αρχές να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών
Σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα το πρωί της Τρίτης 22 Απριλίου, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν και διέσωσαν 121 αλλοδαπούς σε θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Γαύδου, ενώ προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων διακινητών που φέρονται να είχαν οργανώσει και εκτελέσει τις μεταφορές.
► Διαβάστε επίσης: Συνελήφθησαν οι διακινητές για τις δύο καραβιές μεταναστών που εντοπίστηκαν στην Γαύδο το πρωί της Δευτέρας
Η πρώτη επιχείρηση διάσωσης σημειώθηκε σε απόσταση 6,2 ναυτικών μιλίων νότια της Γαύδου, όπου εντοπίστηκαν 47 μετανάστες σε πλεούμενο σκάφος. Κατά την προανακριτική διαδικασία, οι διασωθέντες αναγνώρισαν δύο άτομα, ηλικίας 53 και 18 ετών, ως τους διακινητές, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη μεταφορά τους από το Τομπρούκ της Λιβύης προς τις ελληνικές ακτές με χρηματικό αντίτιμο.
Στη δεύτερη περίπτωση, λίγο αργότερα και νοτιοανατολικά του νησιού, εντοπίστηκαν ακόμη 74 αλλοδαποί. Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με καταθέσεις των επιβατών, αναγνωρίστηκαν ως διοργανωτές της μεταφοράς δύο άνδρες ηλικίας 37 και 55 ετών, επίσης αλλοδαπής υπηκοότητας, που συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία της διακίνησης από λιβυκό έδαφος.
Οι τέσσερις εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν για παραβάσεις του Ν. 3386/2005 περί παράνομης εισόδου στη χώρα, του Ν. 5038/2023 για τη διευκόλυνση μεταφοράς προσώπων χωρίς έγγραφα, καθώς και των άρθρων 306 (Έκθεση) και 45 (Συναυτουργία) του Ποινικού Κώδικα.
Αρμόδιο για τη διερεύνηση των υποθέσεων είναι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, το οποίο έχει αναλάβει την προανάκριση, ενώ προχώρησε και στην κατάσχεση τεσσάρων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, δύο για κάθε περιστατικό, ως μέρος των ερευνών για την ταυτοποίηση επαφών και δικτύων διακίνησης.