ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Έντομο που καταπολεμά τη σφήκα από χθες στις καστανιές – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς ωφελίμου εντόμου Torymus sinensis, στο πλαίσιο του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus, σε καστανοπερίβολα των Δήμων Αγιάς, Τεμπών, Πύλης, Μετεώρων και Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με σκοπό την προστασία της καστανοπαραγωγής καθώς η σφήκα αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εχθρό της καστανοκαλλιέργειας. Το έντομο μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής σε ποσοστό υψηλότερο του 80% μέχρι και ξήρανση δένδρων σε βάθος χρόνου. Κατά τη φετινή χρονιά διατέθηκαν περίπου 21.000,00 € από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της Περιφέρειας, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Η εξαπόλυση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Δρ. Εντομολογίας Δημ. Σταυρίδη, Γενικού Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι εξαπολύσεις έγιναν σε συνεργασία με τους Δήμους, τους τοπικούς φορείς και γεωπόνους ενώ σε πολλές περιοχές παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Δ. Τσέτσιλας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις σε καστανοπαραγωγούς, όπου τονίσθηκαν οι σωστές πρακτικές, που θα πρέπει να ακολουθούνται για την επιτυχή εγκατάσταση του ωφελίμου και κατ’ επέκταση του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι παραγωγοί κάστανων θα πρέπει να τηρούν τις παρακάτω πρακτικές:

Ø Μέχρι τα τέλη Ιουνίου:

Ø Να μην διενεργούνται ψεκασμοί με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια.

Ø Να μην πραγματοποιείται καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης.

Ø Μετά τη συγκομιδή των κάστανων:

Ø Τα πεσμένα στο έδαφος φύλλα καθώς και τυχόν κλαδέματα, που θα προκύψουν, να συσσωρευτούν στην άκρη του χωραφιού και να μην καταστραφούν τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Ιούλιο, διότι μέσα σε αυτά βρίσκονται τα εγκατεστημένα άτομα του ωφελίμου.

Οι παραπάνω πρακτικές είναι άκρως απαραίτητες και δεν αφορούν μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κάθε επόμενη για 3-4 έτη τουλάχιστον, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.

Επιπρόσθετα διενεργείται σε καστανεώνες των Δήμων Αγιάς και Τεμπών πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα καταπολέμησης της φαιάς σήψης της καστανιάς, σε συνεργασία με το εργαστήριο Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον καθηγητή Δρ. Γεώργιο Νάνο. Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά τη σύγκριση μείγματος βιοδιεγερτών με μικροοργανισμούς με μείγμα μυκητοκτόνων. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν το φθινόπωρο, θα ανακοινωθούν στους καστανοπαραγωγούς της περιοχής. Στόχος είναι να βρεθεί μια αποτελεσματική αντιμετώπιση για προστασία των καρπών από τη φαιά σήψη, που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα κάστανα.

Η ασθένεια αποδίδεται διεθνώς στο μύκητα Gnomoniopsis smithogilvyi. Η καταπόνηση των δένδρων από άλλα αίτια (π.χ. εντομολογικές προσβολές, δυσμενείς κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες, κ.α.), είναι πιθανόν να ευνοεί τον μύκητα για να προσβάλει τα δένδρα της καστανιάς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ασθένεια συνήθως εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση σε περιοχές όπου συνυπάρχει η σφήκα της καστανιάς.

Η Περιφέρεια με όλες τις παραπάνω ενέργειες, αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την προστασία των καλλιεργειών της περιοχής και του αγροτικού εισοδήματος. Επιπρόσθετα καλεί τους καστανοπαραγωγούς να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες για οποιαδήποτε εμφάνιση συμπτωμάτων σε νέες περιοχές, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να πραγματοποιηθεί άμεσα επέμβαση.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button