ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα σε πολυκατοικία στο κέντρο του Βόλου – Απίστευτη αποκάλυψη (βίντεο)

Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε ο αρχιτέκτων μηχανικός και επίτιμος προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών έργων και μελετών Δημήτρης Καραγκούνης για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρίσκονται θαμμένοι στο κέντρο του Βόλου.

Όλα ξεκίνησαν το 1931 όταν στη συμβολή των οδών Γαλλίας και Δεληγιώργη βρέθηκε ένα ψηφιδωτό, άριστης ποιότητας και εξαιρετικής κατάστασης. Βρέθηκε σε βόθρο στο πίσω μέρος μίας οικίας, ενώ κατά δήλωση της ιδιοκτήτριας είχε βρεθεί μεγαλύτερο μέρος, όμως καταστράφηκε από τους εργάτες. Μέχρι τότε, οι αρχαιολόγοι πίστευαν πως μόνο στο δυτικό τμήμα της πόλης υπήρχαν αρχαιότητες. Αυτή η χρονολογία αποτελεί σταθμό για την Αρχαιολογία στη Θεσσαλία. Ακολούθησε ο πόλεμος και ο σεισμός που σταμάτησαν κάθε εργασία.

Το 1975 σε οικοδομή βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες και δύο κολόνες ραβδωτές όπως και τμήμα κτηρίου με δάπεδο σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Το 1982 κατά την εκσκαφή για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου βρίσκεται πλήθος τειχοποιών, κατασκευές επί της οδού Γαλλίας και επί της οδού Δεληγιώργη. Η Αρχαιολόγος της εποχής εκτιμά ότι ανήκει σε κάποια ρωμαϊκή έπαυλη ή δημόσιο κτήριο. Σε διάφορα βάθη βρίσκονται τμήμα πεσμένου τόξου, πεσίσκους, τμήματα θωρακείου κ.α. Την ίδια περίοδο στην οδό Δεληγιώργη βρίσκονται νέες τοιχοποιίες και αρχιτεκτονικά μέλη, όμως οι εργασίες σταματούν εκεί για άγνωστο λόγο.

Το 1989 σε οικοδομή επί της οδού Δεληγιώργη χτίζεται μία 7όροφη πολυκατοικία. Κατά την εκσκαφή βρίσκονται αρχαία ευρήματα. Την ευθύνη είχε η αρχαιολόγος Καίτη Καλατζή. Τι βρέθηκε εκεί; Εντοπίστηκε ένα από τα σημαντικότατα ευρήματα σε επίπεδο Θεσσαλίας. Η ανασκαφή έφτασε σε βάθος 3,5 μέτρων όπου βρέθηκε το δάπεδο με αίθριο. Αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο οικοδόμημα με στοά 20 χ 20 με παριανό λευκό μάρμαρο, πλάκες πάχους 10 εκατοστών. Αντίστοιχα κτήρια συναντούνται στη Μεσοποταμία.

Ελάχιστα από τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται σήμερα τοποθετημένα στα υπόγεια πολυκατοικιών χωρίς καμία συντήρηση και καμία προβολή, ενώ όλα έχουν “καταπλακωθεί” από σύγχρονες οικοδομές.

«Ο Βόλος έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο, έχασε ότι πολυτιμότερο. Δεν είναι “δεν ξέρω”, αλλά “δε θέλω και δε μπορώ”. Τέτοιο κτήριο δεν πρόκειται να ξαναβρούμε» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Καραγκούνης.

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button