ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Εντοπίστηκε ναυάγιο κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ερευνών σε αρχαιοελληνικό οικισμό

Το ναυάγιο βρέθηκε στην Περίνθο (Ηράκλεια) μια αρχαία πόλη στην περιοχή Μαρμαρά Ερεγλίσι του Τεκιρντάγ

Βυθισμένο πλοίο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια υποβρύχιας έρευνας με ραντάρ, στα ανοιχτά περιοχής που κατοικείται αδιάλειπτα από την Προϊστορική Περίοδο μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί θα περιμένουν έναν χρόνο για να φωτογραφήσουν το ναυάγιο.

Όπως αναφέρει το enikos.gr, το ναυάγιο βρέθηκε στην Περίνθο (Ηράκλεια) μια αρχαία πόλη στην περιοχή Μαρμαρά Ερεγλίσι του Τεκιρντάγ. Η πόλη  ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από κοινότητες της Σάμου. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, 90 χλμ από την Κωνσταντινούπολη και 43 χλμ από το Τεκιρντάγ.

Η Πέρινθος, ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Σάμου και είχε ιδρυθεί το 599 πΧ.  Βρισκόταν στην Ανατολική Θράκη, στη θάλασσα του Μαρμαρά, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, κοντά στην σημερινή πόλη Μαρμαρά Ερεγλισί.

Μέσα στα χρόνια πέρασε από την κυριαρχία της Περσικής Αυτοκρατορίας, της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η αρχαία πόλη είχε δύο μεγάλα λιμάνια

Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιήθηκε ως πρωτεύουσα της επαρχίας της Θράκης. Ήταν μια σημαντική πόλη – λιμάνι κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Το 1353 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς.

Το μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Αρχαιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν, καθηγήτρια Dr. Zeynep Koçel Erdem, δήλωσε στην ομιλία της στο συνέδριο “Αρχαίες Πόλεις στο Tekirdağ” ότι η αρχαία πόλη της Περίνθου είναι ένα σημαντικό κέντρο που χρησιμοποιείται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Επισημαίνοντας ότι η αρχαία πόλη είχε δύο μεγάλα λιμάνια, η Erdem είπε ότι είναι βέβαιο πως το ανατολικό λιμάνι χρησιμοποιείτο για εμπορικούς σκοπούς, ενώ το δυτικό, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Δήλωσε επίσης ότι εκτός από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, πραγματοποιήθηκαν υποβρύχιες μελέτες στην Περίνθο και όπως σημείωσε: «Οι υποβρύχιες μελέτες μας συνεχίζονται. Η Πέρινθος έχει πολύ μεγάλη ακτή και, για να αναγνωριστεί η πολιτιστική της περιουσία χρειάστηκε να γίνουν καταδύσεις».

Prof.-Dr.-Zeynep-Kocel-Erdem.jpg

Στόχος η διερεύνηση της γύρω περιοχής

Δηλώνοντας ότι διεξήχθησαν μελέτες υποβρύχιας τεκμηρίωσης, η Erdem επισήμανε τα ακόλουθα:  «Στόχος μας είναι να εξετάσουμε τη γύρω περιοχή και το παράκτιο τμήμα της Περίνθου και να αποκτήσουμε ευαίσθητα τοπογραφικά δεδομένα. Πώς ήταν ο βυθός και τι έγινε με τους σεισμούς; Υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα κάτω από τη θάλασσα; Με ένα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος, σαρώνεται ολόκληρος ο βυθός. Το σκάφος έχει έναν αισθητήρα στον κάτω του μέρος και ένα ραντάρ βυθού, Εντόπισε μάλιστα και ένα ναυάγιο στα 60 μέτρα. Αυτό το ναυάγιο θα εξεταστεί από δύτες που θα έχουν κάμερες, το επόμενο έτος”.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button