Ελαιοτουρισμός στην Κρήτη: Νέες διαδρομές πολιτισμού και γεύσης από τον ΣΕΔΗΚ

Το στίγμα του φιλόδοξου προγράμματος έδωσαν χθες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο επιστημονικός σύμβουλος του συνδέσμου κ. Νίκος Μιχελάκης και ο γενικός διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Νίκος Μιχελάκης
Τον πολλά υποσχόμενο αλλά παραμελημένο μέχρι σήμερα ελαιοτουρισμό, ως ισχυρή εναλλακτική μορφή του τουρισμού στο νησί, φιλοδοξεί να προωθήσει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Το εγχείρημα που αναλαμβάνει στο πλαίσιο του προγράμματος leader εστιάζει σε διαδρομές ελαιοτουρισμού, οι οποίες πρόκειται να δημιουργηθούν σε περιοχές της Κρήτης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που καταγράφουν και αναδεικνύουν τα στάδια παραγωγής ελαιολάδου, από τις εκτάσεις με τους ελαιώνες μέχρι τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία. Οι στόχοι του εγχειρήματος πρόκειται να παρουσιαστούν στη διάρκεια ημερίδας με θέμα “Ανάπτυξη Ελαιοτουρισμού στην περιφερειακή ενότητα Χανίων” την ερχόμενη Τετάρτη 9 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.
Το στίγμα του φιλόδοξου προγράμματος έδωσαν χθες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο επιστημονικός σύμβουλος του συνδέσμου κ. Νίκος Μιχελάκης και ο γενικός διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Νίκος Μιχελάκης. Αναφερόμενος στις δράσεις του προγράμματος ελαιοτουρισμού, ο κ. Γιάννης Μαλανδράκης είπε ότι «θα αναδειχτούν σημεία και περιοχές με ελαιόδεντρα ιδιαίτερης σημασίας, με παλιά ελαιοτριβεία, αλλά συγχρόνως θα αναδειχτούν διαδρομές οι οποίες θα περνάνε μέσα από επισκέψιμα ελαιουργεία. Συνεργαζόμενοι και με άλλους φορείς, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, ο ΣΕΔΗΚ θα είναι σε θέση να έχει και σε ψηφιακή μορφή την πρόταση για διαδρομές ,αξιοθέατα και τοπόσημα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον ελαιοτουρισμό».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάδειξης, προβολής και αξιοποίησης της ελαιοκομικής παράδοσης της Κρήτης, αποτελεί η ελιά των Βουβών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών δήμων Κρήτης, ήδη στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος έχουν εντοπιστεί περί τα τριάντα νέα σημεία αντίστοιχου ενδιαφέροντος.
Στο παράδειγμα άλλων Μεσογειακών χωρών αναφέρθηκε ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών δήμων Κρήτης κ. Νίκος Μιχελάκης σημειώνοντας ότι ο ελαιοτουρισμός αναπτύσσεται σημαντικά στην Ισπανία και στην Ιταλία όπου υλοποιούνται συγκεκριμένα προγράμματα με γενναίες χρηματοδοτήσεις. Υπενθύμισε ότι ο ΣΕΔΗΚ υπήρξε πρωτοπόρος στην υποβολή προτάσεων για ελαιοτουρισμό τονίζοντας ότι «ήδη έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες σε πάρα πολλά αρχαιολογικά μνημεία της Κρήτης τα οποία έχουν ελαιοκομική χροιά. Είναι συνδεδεμένα με θέματα της ελαιοκομίας από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα. Παράλληλα έχουν επισημανθεί μνημειακά ελαιόδεντρα σε όλο το νησί».
Στην πρωτοβουλία του ΣΕΔΗΚ για τη δημιουργία ελαιοκομικών διαδρομών συμμετέχει και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων με τον γενικό διευθυντή του κ. Γιώργο Μπαουράκη να σημειώνει ότι «σημαντικό είναι να διατηρηθούν οι υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές του ελαιολάδου και να διασφαλιστεί ως προϊόν». Ο ίδιος τόνισε ότι στην καθιερωμένη έρευνα τουρισμού του ΜΑΙΧ και η οποία αναμένεται σύντομα να παραδοθεί, αποτυπώνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ξένων επισκεπτών, της τάξης του 50%, καταναλώνει κρητικό ελαιόλαδο και επισκέπτεται σημεία ελαιοκομικού ενδιαφέροντος, όπως αρχαία ελαιόδεντρα και ελαιώνες, παραδοσιακά ελαιοτριβεία αλλά και βιολογικές μονάδες παραγωγής.