ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Όλες οι αγροτικές υπηρεσίες στο κτήριο του ΕΘΙΑΓΕ στο Ηράκλειο – “Σκόρπιες” σε 85 σημεία στην Κρήτη

Η έκταση συνολικά είναι 25 στρέμματα και θεωρείται εντός σχεδίου, ενώ το υπόλοιπο δόμησης είναι περίπου 3,5 χιλιάδες τ.μ.

 

Στις εγκαταστάσεις του Κατσαμπά, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι σε αυτό το κτήριο του πάλαι ποτέ ΕΘΙΑΓΕ θα μετεγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες του νομού Ηρακλείου που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να ξέρουν πού μπορούν να απευθύνονται και να μην πελαγοδρομούν, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια. Μάλιστα, έκανε την ίδια πρόταση και στις υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, ώστε να δημιουργηθεί στον Κατσαμπά ένα πρότυπο διοικητήριο, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αγροτικού κόσμου. 

Στόχος είναι μέχρι το Πάσχα, αφού καταγραφούν οι υπηρεσιακές ανάγκες, να έχει ολοκληρωθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα και η αρχιτεκτονική προμελέτη, ώστε άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και οι προσθήκες των νέων υποδομών. 

«Ζήτησα τις προτάσεις τους για το “χτίσιμο” του νέου ΟΠΕΚΕΠΕ, τον νέο εκσυγχρονισμένο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια της χώρας μας, βελτιώσεις στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και τον ΕΦΕΤ, την αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς στο πρότυπο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αλλά και τυχόν άλλες που θέλουν να καταθέσουν», όπως έκανε γνωστό ο Λευτέρης Αυγενάκης. 

Με τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στο κτήριο του Κατσαμπά, εκτάσεως 25.000 τ.μ., όπως τόνισε ο υπουργός, «θα επιτευχθεί οικονομία κλίμακος, αλλά και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα και ταχύτερα». Μάλιστα, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε τον Δήμο και την Περιφέρεια να εγκαταστήσουν στον ίδιο χώρο και τις δικές τους υπηρεσίες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία, αλλά και να εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα οι πολίτες. 
Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Νεκτάριος Βιδάκης παρουσίασε στον υπουργό τα σχέδια της άδειας του προς αξιοποίηση κτηρίου και μια πρόσφατη τοπογραφική αποτύπωση των εγκαταστάσεων, και τον ενημέρωσε για τις διαδικασίες που ήδη “τρέχουν”. Η έκταση συνολικά είναι 25 στρέμματα και θεωρείται εντός σχεδίου, ενώ το υπόλοιπο δόμησης είναι περίπου 3,5 χιλιάδες τ.μ. 

«Ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε χρήζει μιας ισχυρής και ουσιαστικής συντήρησης, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε άλλο τόσο», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε πως ο στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να είναι έτοιμα όλα τα σχέδια και να προχωρήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση για τη βελτίωση και την προσθήκη νέων έργων.

«Το έργο αυτό θα γίνει πράξη. Θα κάνουμε ένα διοικητήριο πρότυπο», είπε ο υπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τους παριστάμενους φορείς πως στο έργο αυτό θα αναμειχθούν σημαντικοί παράγοντες, όπως το Ίδρυμα “Νιάρχος”. 

Παράλληλα τόνισε ότι το διοικητήριο του Κατσαμπά, μαζί με το έργο της επαναλειτουργίας και αναγέννησης της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, που θα έχει διεθνή εμβέλεια, θα αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο της αγροτικής ανάπτυξης στον νομό.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να στείλουν άμεσα τις προτάσεις τους για τις ανάγκες που υπάρχουν στους Οργανισμούς που υπηρετούν.
Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος αλλάζει μετά από 25 χρόνια, όπως και οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με σκοπό να γίνει ένας Οργανισμός σύγχρονος, που θα λειτουργεί με διαφάνεια, προς όφελος των αγροτών. 
«Αυτά που γινόντουσαν στον Οργανισμό ήταν αδιανόητα. Θα τους πάω μέχρι τέλους, αυτές οι συμπεριφορές, που ήταν προς το προσωπικό όφελος κάποιων, δε θα μείνουν στο απυρόβλητο», ξεκαθάρισε με νόημα. 

Βελτιώσεις δρομολογούνται και στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, αλλά και στον ΕΦΕΤ, που έχει πολλές αδυναμίες, ώστε να καταστεί ένας κατ’ ουσίαν και όχι κατ’ όνομα ενιαίος φορέας για τον έλεγχο των τροφίμων. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στη δημιουργία των αγροτικών τμημάτων σε όλα τα Επιμελητήρια, αλλά και τα μητρώα των αγροτών, προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ποιοι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. 

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «το ΥΠΑΑΤ διαθέτει συνολικά 85 ακίνητα μόνο στον νομό. Ένας μεγάλος πλούτος. Δεν ερχόμαστε, λοιπόν, να σπαταλήσουμε, ερχόμαστε να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όπως αυτό εδώ το κτήριο και την έκταση 25 στρεμμάτων συνολικά. Είναι αδειοδοτημένη, άρα αυτό μας διευκολύνει πολύ, ώστε να “τρέξουν” τα πράγματα πολύ πιο γρήγορα και βέβαια η δικιά μας στόχευση είναι, σε συνεργασία με τον κ. Βιδάκη, αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, και τον κ. Ζερβό, στέλεχος πλέον του υπουργείου μας, να έχουμε σε συντομότατο χρόνο, δηλαδή μέχρι το Πάσχα, πλήρη αρχιτεκτονικά σχέδια. Παράλληλα θα “τρέχει” και η αναζήτηση χρηματοδότησης για το έργο αυτό και βέβαια θα καλυφθούν και οι βασικές ανάγκες που έχουν καταγραφεί, για να υπάρξει ασφαλής λειτουργία του χώρου, μέχρις ότου γίνουν όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουν ανακοινώσει. 

Αυτό σε συνδυασμό με τη νέα Γεωργική Σχολή Μεσαράς, που θα είμαστε σε θέση από 1ης Φεβρουαρίου να δούμε τα δείγματα του master plan που “τρέχουν” τα στελέχη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, θα είναι δύο πρότζεκτ τα οποία ομολογουμένως θα βοηθήσουν κατά πολύ τη φυσιογνωμία, την εικόνα, τη λειτουργία και κυρίως το έργο του ΥΠΑΑΤ στην Κρήτη συνολικότερα, στην Ελλάδα και συνολικότερα στη Νότια Μεσόγειο». 

Αβέβαιο το μέλλον της γεωργικής έρευνας 

Πώς όμως σχολιάζουν παλιοί συνεταιριστές την πολιτική Αυγενάκη ως προς το πάλαι ποτέ ΕΘΙΑΓΕ; Ο Ναπολέων Λουκαδάκης είπε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη”: «Αν όλη αυτή η πολιτική προσπαθήσει να στηρίξει το πρώην ΕΘΙΑΓΕ στα παλιά πρότυπα, αυτό θα ήταν κάτι θετικό. Αν όμως είναι στόχος τους να εξυπηρετήσουν τους ημετέρους, τότε να μας λείπει… Το πρόβλημα του αγροτικού κόσμου δεν είναι να συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες στον Κατσαμπά. Το πρόβλημά του είναι ότι πλέον ό,τι και να θέλει να κάνει πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Δηλαδή, για να κάνεις ανάλυση εδάφους, θα πρέπει να πληρώσεις. Για να κάνεις φυτοδιάγνωση, πρέπει να πληρώσεις…». 

Καταλήγοντας, ο Ναπολέων Λουκαδάκης θυμάται για τον πάλαι ποτέ ΕΘΙΑΓΕ στον Κατσαμπά: «Μέχρι το 2006 υπήρχε μεγάλη προσφορά στον αγροτικό τομέα. Ειδικά εδώ στην Κρήτη είχαμε φυτοαναλύσεις, εδαφικές αναλύσεις, ενημέρωση των αγροτών. Έπαιζε μεγάλο ρόλο το ΕΘΙΑΓΕ. Θέλουν να το ξανακάνουν έτσι; Μακάρι»… 
Στο μεταξύ, ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Στέφανος Λιβέρης τάσσεται θετικά υπέρ της συγκέντρωσης των υπηρεσιών του πρωτογενούς τομέα στον Κατσαμπά. Αλλά για τη γεωργική έρευνα μάς είπε: «Καταρχήν δεν υπάρχει αυτό που λέμε “εφαρμοσμένη έρευνα”. Στην “ακαδημαϊκή έρευνα” μπορεί αυτό το οποίο θα βρεθεί να εφαρμοστεί “αύριο”, αλλά να εφαρμοστεί και σε δέκα χρόνια. Η “στρατηγική έρευνα” είναι η απόφαση του κράτους να δώσει χρήματα για να γίνει έρευνα πάνω σε μια καλλιέργεια. Αλλά η “εφαρμοσμένη” είναι: Παίρνουμε από την ακαδημαϊκή και τη στρατηγική έρευνα τα αποτελέσματα και προσπαθούμε να απαντήσουμε: Αν αυξάνει την ακαθάριστη γεωργική πρόσοδο ή αν μειώνει το κόστος της καλλιέργειας. Αν δεν εξυπηρετεί έναν από τους δύο σκοπούς, απορρίπτεται από την εφαρμογή»… 
Αναφορικά με τις εξαγγελίες Αυγενάκη για τη συγκέντρωση των υπηρεσιών, ο Στέφανος Λιβέρης ανέφερε: «Ας μαζευτούν όλα σε έναν χώρο, να λέμε στον πολίτη “εδώ είναι όλα. Πήγαινε εκεί και κάνε τη δουλειά σου”». 

Καταλήγοντας, όμως, επισημαίνει ότι το κτήριο έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. «Το είχαν αφήσει χωρίς στέγη και χωρίς μόνωση για δεκαετίες. Το άφησαν και σάπισε όλο. Μπαίνουν τα νερά μέσα και όλος ο οπλισμός έχει σκουριάσει. Το κτήριο έχει καλές προδιαγραφές, αλλά δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τον πρώτο όροφο από πάνω. Πρέπει να γίνει πάρα πολλή δουλειά». 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button