Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Υπάτης

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Υπάτης και Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων, ενώ ακολούθησε πομπή στο Μνημείο των Ηρώων και επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών. Το παρών έδωσαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο εκπρόσωπος της Βουλής, Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κοτρωνιάς, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ιωάννης Κορεντσίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Λαμιέων, Γιώργος Ποντίκας, Ευθυμία Αργυροπούλου Δημήτρης Κυρίτσης, Κώστας Κερπινιώτης, Ευαγγελία Ματσούκα-Χάψα, ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς Σωκράτης Πέλκας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Υπεύθυνη για τη Δημοτική Ενότητα Υπάτης Μαρία Ξηρομερίτη, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Υπάτης Βασιλική Παπανάγνου, ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων και πρώην Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νάγια Φαρδή και Μάριος Παπαθανασίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης Αλέξανδρος Λαϊνάς, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες» Μαρία Λαϊνά και μέλη του Συλλόγου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, λοιποί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συγγενών των θυμάτων, μαθητές από τα σχολεία της κοινότητας και λοιπές τοπικές αρχές.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής δήλωσε χαρακτηριστικά: «…Κυρίες και Κύριοι, Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα  εκπροσωπώντας τους κατοίκους της ιστορικής και μαρτυρικής Υπάτης να σας  καλωσορίζω σήμερα εδώ. Στον τόπο όπου συντελέστηκε ένα από τα πολλά εγκλήματα  πολέμου στην Ελλάδα της κατοχικής περιόδου κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπάτη, 17 Ιουνίου 1944. Αθώα γυναικόπαιδα εξοντώθηκαν, άοπλοι εκτελέστηκαν, σπίτια και εκκλησίες κάηκαν. Ο κατακτητής από το πεδίο της μάχης επέλεξε να αναμετρηθεί με τους αθώους. Η βαρβαρότητα απέναντι στην ανθρωπιά, η εκδικητικότητα απέναντι στην εντιμότητα.

Ογδόντα χρόνια μετά,  στην Υπάτη του μαρτυρίου και της θυσίας, βρισκόμαστε εδώ με συνέπεια, για να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, να τη μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές, κυρίως όμως να αποτίσουμε το φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, σε εκείνους που η ζωή τους έγινε προσφορά στην πατρίδα, στην ελευθερία, στις εθνικές μας αξίες. Να μπορέσουμε να αποδεχτούμε το τραγικό γεγονός της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, που αποκτά νόημα μόνο από τη θυσία σε μια ανώτερη αξιακά οντότητα, όπως η πατρίδα.

Η σημερινή ημέρα είναι ταυτόχρονα και μέρα προβληματισμού για ένα ζήτημα ανοικτό, ηθικό, νομικό και διεκδικήσιμο.

Είναι το θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων. Η γερμανική πλευρά αρνείται να αποδεχθεί την ιστορική της ευθύνη και να αναγνωρίσει το χρέος της προς την Ελλάδα. Αρνείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ιστορική και ηθική εκκρεμότητα του χτες. Όμως το ζήτημα των επανορθώσεων για όλες τις μαρτυρικές πόλεις συνιστά βήμα δικαίου και στοιχείο της ανάπαυσης της ψυχής των θυμάτων.

Με συγκίνηση αποδίδουμε φόρο τιμής σε όσους πείνασαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα. Αιωνία η μνήμη και η τιμή των μαρτύρων της Υπάτης…».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης και ο Συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών Αριστομένης Συγγελάκης, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο κύριος Δημήτριος Καραδήμας, Καθηγητής και τέως Αντιπρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων και η Δημοτική Κοινότητα Υπάτης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας. Κατά τις απογευματινές ώρες της Κυριακής ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο ιστορικός Περίπατος Υπάτης από το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» με επιμέλεια της Δρ. Βασιλικής Λάζου, Διδάσκουσας Τμήματος Πολιτικών ΑΠΘ και της Σοφίας Βακιρτζηδέλη Βιβλιοθηκονόμου ΜΑ, Προϊσταμένης Γενικών Αρχείων του Κράτους, Τμήμα Φθιώτιδας.

Οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Υπάτης, ολοκληρώνονται το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουνίου, με εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης από τη Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λαμίας και τη Δημοτική Παιδική – Νεανική Χορωδία Δήμου Λαμιέων στο Μνημείο Ηρώων στην Υπάτη. Στις τριήμερες εκδηλώσεις συμμετέχουν, ο Σύνδεσμος Υπαταίων και Φίλων της Υπάτης «Ο Άγιος Ηρωδίων», οι «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας και το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button