ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Λευκό αποτύπωμα: Πιο… γλυκιά από τα προγνωστικά αποδείχτηκε η “Avgi” για την Κρήτη (vid)

Παραμένει ο κρατικός μηχανισμός σε ετοιμότητα, με σχολεία κλειστά και σε ισχύ την οδηγία για αντιολισθητικές αλυσίδες – Χιόνισε στα ορεινά από 600 μ. και άνω και η εξέλιξη της κακοκαιρίας αναμένεται με βροχές

“Στα λευκά” ντύθηκε τα τελευταία 24ωρα η Κρήτη, με τις βροχές, το χαλάζι και τα χιόνια να πέφτουν με τρόπο που δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο νησί, αλλά αντιθέτως μόνο θετικές μπορεί να θεωρούνται οι επιδράσεις του φαινομένου για τον τόπο μας.

Το Οροπέδιο Λασιθίου, ο Ψηλορείτης, ο Ομαλός και ορεινές περιοχές της Βιάννου μέχρι χθες ήταν μες στο χιόνι, ενώ μπορεί η κακοκαιρία να εγκαταλείπει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα, στην Κρήτη όμως θα κορυφωθεί αυτό το κύμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Συγκεκριμένα, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται για αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, καθώς και καταιγίδες, όπως και τοπικές χιονοπτώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου επί ποδός βρίσκονταν από το πρωί χθες τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, για τον καθαρισμό των δρόμων που έχουν καταστεί επικίνδυνοι, αλλά και για να παραμένει το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Οι πιο τολμηροί του Τζερμιάδου άφησαν τα σπίτια τους, έσπευσαν στο καφενείο – αλλά μπροστά στο τζάκι – και απολάμβαναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας… το τοπίο. Οι περισσότεροι, βέβαια, κλείστηκαν στα σπίτια τους, αλλά και σε καφενεία δίπλα σε σόμπες και τζάκια, απολαμβάνοντας ωστόσο τις μαγευτικές εικόνες από το κατάλευκο τοπίο.

Συγκεκριμένα, στο Τζερμιάδο Οροπεδίου Λασιθίου η χιονόπτωση έφτασε περίπου τα 5-10 εκατοστά χιονιού, ενώ πολύ ήταν το χιόνι στους Ποτάμους, χωρίς πάντως προβλήματα. Πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν τις μετακινήσεις, ενώ μέχρι να περάσει αυτή η κακοκαιρία οι Αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους, όταν δεν είναι απαραίτητο.

Στα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Ψυχρού και σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, όπως Κάτω Μετόχι και Άγιος Χαράλαμπος, το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα.

Στον Ψηλορείτη

Στα Ανώγεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έριχνε χιόνι σταδιακά και το “έστρωνε”, όμως το δίκτυο παρέμενε ανοικτό για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ οι κτηνοτρόφοι παραμένουν σε επικοινωνία με τον Δήμο Ανωγείων και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, οι πρώτες εικόνες από τα Ανώγεια που ντύνονται στα λευκά κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Χιόνι έπεσε και στη Βιάννο. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το έστρωσε στα Αμιρά, αλλά σταδιακά σταματούσε, έλειωνε και ξαναέριχνε. Χαμηλής εντάσεως χιονόπτωση είχαμε και στον Ομαλό της Βιάννoυ.

 

Κεραυνός σε σπίτι

Στα πιο σοβαρά προβλήματα της κακοκαιρίας στο νησί μας ξεχωρίζει ο κεραυνός που “χτύπησε” σπίτι στην Κρήτη, καταστρέφοντας όλα τα ηλεκτρολογικά. Ο κεραυνός έπεσε σε σπίτι στο χωριό Ραμνή Αποκόρωνα, στα Χανιά. Ο ένοικος ήταν τυχερός αφού δε χτυπήθηκε από την εκκένωση του κεραυνού, ενώ η Πυροσβεστική επενέβη με ένα όχημα από την Π.Υ. Βρυσών.

Κατολίσθηση στην Πυργού

Στο Ηράκλειο, κατολίσθηση σημειώθηκε στην Πυργού, με συνεργείο να σπεύδει για αυτοψία, ενώ τέθηκε αμέσως και σε ετοιμότητα τσαπάκι στον Άγιο Μύρωνα. Εξάλλου, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου μία πτήση από τη Θεσσαλονίκη χθες προσγειώθηκε τελικά στην Αθήνα αντί του Ηρακλείου.

Προσοχή στις μετακινήσεις! – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Προσοχή στις μετακινήσεις μέχρι το πέρας της κακοκαιρίας συνιστά στους οδηγούς η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης. Από τις 10 χθες το βράδυ, στις περιοχές που οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες προστέθηκαν και οι εξής:

– Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου:

* Σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ανωγείων, της Δημοτικής Ενότητας Κουλούκωνα και της Τοπικής Κοινότητας Ζωνιανών δήμου Μυλοποτάμου.

* Στην επαρχιακή οδό Τρία Μοναστήρια-Αγία Γαλήνη.

* Στην επαρχιακή οδό Παλέ-Ροδάκινο.

* Στην επαρχιακή οδό από την Τοπική Κοινότητα Σπηλίου έως την Τοπική Κοινότητα Γερακαρίου.

* Σε όλο το οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Μυριοκεφάλων και στην επαρχιακή οδό από την Τοπική Κοινότητα Μυριοκέφαλα έως διασταύρωση με Βιλανδρέδο.

* Σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου Αμαρίου.

– Για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου:

Για τον Δήμο Ιεράπετρας:

* Στις Τοπικές Κοινότητες Μαλλών, Καλαμαύκας, Ανατολής, Μεταξοχωρίου, Χριστού, Μύθων, Ρίζας, Γδοχίων, Σελάκανου, Άνω Πλάτανου και Ρογδιού Δ.Κ. Μαλλών.

Για τον Δήμο Αγίου Νικολάου:

* Από το 30,8ο χλμ. Αγίου Νικολάου-Οροπεδίου Λασιθίου (Τοπική Κοινότητα Ζενίων) μέχρι και το Οροπέδιο Λασιθίου.

Επιπλέον σε ισχύ είναι απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων από τη θέση Πλάτανος έως και το Οροπέδιο Καθαρού.

“Χτυπά” και σήμερα την Κρήτη η “Αυγή”

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία “Αυγή” θα κορυφωθεί σήμερα Τετάρτη στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με εξασθένηση στα βόρεια από τις προμεσημβρινές ώρες.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά έως 10, στα δυτικά μέχρι 13 και στην ανατολική νησιωτική χώρα έως 14 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στο μεταξύ, περισσότερη βροχή για σήμερα Τετάρτη και χιόνι από τα 500-600 μέτρα και πάνω εκτιμά ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας για την επέλαση της κακοκαιρίας και πώς αυτή εκδηλώνεται στην Κρήτη. Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν έντονη κακοκαιρία, όμως τα φαινόμενα ως τώρα εκδηλώνονται με ηπιότητα σε σχέση με αυτό που “βλέπουν” οι μετεωρολόγοι. Φαίνεται ότι πυκνό χιόνι πέφτει στα ορεινά από 600 μέτρα και πάνω, όμως δεν πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να εκδηλωθούν πιο χαμηλά και στα πεδινά. Το γεγονός ότι τα φαινόμενα δεν έχουν εκδηλωθεί στην ένταση που έχουν προβλεφθεί προκαλεί ανησυχία στους μετεωρολόγους μήπως και εκδηλωθούν απότομα κάποια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μικρότερης έντασης τα φαινόμενα στο νησί απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι- Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες

 

Συνεπώς δε θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα μέχρι να περάσει και η σημερινή μέρα. Ωστόσο, ο κ. Λέκκας λέει ότι ίσως τα μοντέλα δε λαμβάνουν υπόψη κάποιον παράγοντα και έτσι δε “βγαίνουν” τα μοντέλα από τα πραγματικά φαινόμενα.

Για αύριο Πέμπτη, ο Φεβρουάριος θα μας φέρει “ζεστή ανάσα”, σε σχέση με την παγωνιά των τελευταίων ημερών του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά στο νησί μας και τις Κυκλάδες προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις, οι οποίες το απόγευμα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία όμως θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Για μεθαύριο Παρασκευή προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά στα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Χαλκιδική και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα βόρεια, όπου όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

 

Κλειστά σχολεία και σήμερα Τετάρτη σε Βιάννο και Μεσαρά

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα Τετάρτη τα σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας “Avgi”. Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, μέχρι χθες το βράδυ είχε ανακοινωθεί ότι κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες στους δήμους Βιάννου και Φαιστού.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη και σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο, καθώς και ο δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός) θα παραμείνουν κλειστές λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επίσης, με νέα απόφαση του δημάρχου Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, για τη διασφάλιση μετακινήσεων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, και σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες:

– Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακός-Παιδικός Σταθμός Ζαρού.

– Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο Βοριζίων.

– Δημοτικό Σχολείο Καμαρών.

– Γυμνάσιο Ζαρού.

Ποτίστηκε ο “διψασμένος” κάμπος της Ιεράπετρας

Η πρώτη σημαντική χιονιά του χειμώνα είναι καλοδεχούμενη από τους ανθρώπους της υπαίθρου στην αγροτική Ιεράπετρα, γιατί ήρθε ομαλά, χωρίς να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα, πότισε τον διψασμένο κάμπο των ελαιώνων, έβαλε αρκετό νερό στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, περιόρισε την κυκλοφορία των βλαβερών εντόμων και φόρτωσε με χιόνι τους ορεινούς όγκους από το υψόμετρο των 800 μέτρων και πάνω στους πρόποδες των Λασιθιώτικων βουνών.

«Από το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε να χιονίζει στην ορεινή Ιεράπετρα πάνω από το υψόμετρο των 600 μέτρων, αλλά χιονόστρωση με 15 πόντους χιόνι είχαμε πάνω από το επίπεδο της Σχίστρας στο Σελάκανο και κυρίως από το υψόμετρο των 800 μέτρων και πάνω. Εμείς που μένουμε στο Σελάκανο έχουμε συνηθίσει το χιόνι, είμαστε οργανωμένοι και εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα και δεν έχουμε παρά να χαρούμε το λευκό τοπίο», μας είπε η Στέλλα Καραλάκη, η οποία μας έστειλε και τις σχετικές εικόνες από το χιονισμένο Σελάκανο.

Αρκετό χιόνι είχαμε, ωστόσο, και στο Οροπέδιο του Καθαρού Κριτσάς, το οποίο διέσχισαν πολλά αυτοκίνητα της Λέσχης Τετρακίνησης Ιεράπετρας κατά της διάρκεια της περασμένης νύχτας.

«Ο χιονιστής καιρός των τελευταίων ημερών δε μας έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε στα πεδινά ούτε και στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ιεράπετρας. Είμαστε σε επιφυλακή αν κατέβει το χιόνι χαμηλότερα και εφόσον κλείσουν κάποιοι ορεινοί δρόμοι να τους ανοίξουμε με τα μηχανήματά μας. Το νερό που πέφτει κατά διαστήματα με ήπιο τρόπο και χωρίς μεγάλη ένταση το ρουφά η διψασμένη γη και αυτό είναι κάτι το οποίο περιμέναμε από το περασμένο φθινόπωρο να συμβεί. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα ιδιαίτερα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, συνεπώς όλα πηγαίνουν όπως τα θέλουμε και προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής», μας είπε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών και Πολιτικής Προστασίας Νεκτάριος Παπαδάκης.

Ντύθηκαν στα λευκά τα ορεινά των Χανίων

Λευκό σκηνικό που δε συνοδεύτηκε από προβλήματα έφερε στα ορεινά των Χανίων η ψυχρή εισβολή που κατά τη χθεσινή μέρα εκδηλώθηκε με ήπιες χιονοπτώσεις. Το Οροπέδιο του Ομαλού ήταν από τις πρώτες περιοχές που καλύφθηκαν από χιόνι. Ανάλογο τοπίο διαμορφώθηκε στα ορεινά των Σφακίων και κυρίως στο τμήμα Ασκύφου-Κράπη, ενώ χιόνια έπεσαν και σε χωριά του δήμου Καντάνου-Σελίνου με υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα.

Χωρίς προβλήματα η επέλαση της κακοκαιρίας “Αυγή” στη Δυτική Κρήτη

 

Ανοιχτό ωστόσο παρέμεινε το ορεινό επαρχιακό δίκτυο ακόμη και στα τμήματα που εκδηλώνονταν χιονοπτώσεις, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας Χανίων να επιχειρούν από νωρίς το πρωί. Απαραίτητες ήταν οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Λάκκων-Ομαλού μέχρι και το Ξυλόσκαλο, όπως επίσης στην επαρχιακή οδό Βρυσών-Σφακίων, στο τμήμα από Ασκύφου μέχρι Κράπη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σφακίων κ. Γιάννη Ζερβό, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη και τα μηχανήματα αποκατέστησαν άμεσα μικροπροβλήματα στην κυκλοφορία.

Σε επιφυλακή

Σε επιφυλακή παρέμειναν και οι υπηρεσίες του Δήμου Πλατανιά, με τα μηχανήματα να είναι έτοιμα να παρέμβουν σε οικισμούς της ορεινής ζώνης. Ο αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Δημητρουλάκης, που βρέθηκε χθες στο Οροπέδιο Ομαλού, τόνισε ότι τα εκχιονιστικά κρατούν τον δρόμο Λάκκων-Ομαλού ανοιχτό, παρ’ όλα αυτά συνέστησε προσοχή και κυρίως στους οδηγούς που μεταφέρουν παιδιά.

«Το χιόνι θέλει σεβασμό. Μην υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας. Οι κτηνοτρόφοι να είναι κι αυτοί σε εγρήγορση, τα άτομα που χρήζουν περίθαλψης να είναι προετοιμασμένα», πρόσθεσε.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για περιορισμό των μετακινήσεων παραμένουν σε ισχύ, ωστόσο και χθες δεν έλειψαν εκείνοι που έσπευσαν να απολαύσουν το μοναδικό τοπίο στα προσβάσιμα ακόμα σημεία των Λευκών Ορέων. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και υπηρεσίες της Αστυνομίας για τη διασφάλιση της κυκλοφορίας στα επικίνδυνα τμήματα του ορεινού επαρχιακού δικτύου.

Ήπια σε σχέση με τις προειδοποιήσεις

Ήπια σε σχέση με τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων και της Πολιτικής Προστασίας ήταν τα καιρικά φαινόμενα στα Χανιά μέχρι χθες το μεσημέρι. Κάτοικοι ορεινών χωριών είπαν ότι μέχρι στιγμής οι χιονοπτώσεις είναι πολύ περιορισμένες κι έκαναν λόγο για χειμώνες όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε τα δύο μέτρα.

Από τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του Οροπεδίου Ομαλού ο κ. Κουτρούλης, θυμάται περιόδους όπου το χιόνι κάλυπτες τις εισόδους των σπιτιών και ο οικισμός έμενε αποκλεισμένος. Αλλά και οι δασοφύλακες που στελεχώνουν το φυλάκιο του Δασαρχείου Χανίων στη θέση Ξυλόσκαλο, στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, μίλησαν για συνθήκες γνώριμες για όσους ζουν ή εργάζονται στην περιοχή.

Ο κ. Γιώργος Κουτρούλης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Οροπέδιο Ομαλού, τόνισε ότι φέτος τα χιόνια άργησαν να πέσουν σε σχέση με προηγούμενους χειμώνες, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει προετοιμασία από τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο να παραμένει ανοιχτό και να μη σημειώνονται προβλήματα.

Χαλάζι στην πόλη των Χανίων – Πού έμειναν κλειστά τα σχολεία

Με απόφαση του Δήμου Σφακίων, δε λειτούργησαν χθες τα σχολεία σε Ασκύφου, Βουβά και Χώρα Σφακίων. Στην πόλη των Χανίων το κύμα κακοκαιρίας εκδηλώθηκε με ισχυρές βροχές ανά περιόδους, ενώ μικρής διάρκειας χαλαζόπτωση το μεσημέρι δεν ήταν ικανή να δημιουργήσει προβλήματα. Ανοιχτό παραμένει για τρίτο βράδυ απόψε το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου, προσφέροντας ζεστασιά και προσωρινή στέγη σε συνανθρώπους μας.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button