Διεθνής επικαιρότητα

Iron Sting: Το νέο υπερόπλο των Ισραηλινών εναντίον της Χαμάς – Τι λένε στρατιωτικοί αναλυτές

Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το νέο τους υπερόπλο «Iron Sting» εναντίον της Χαμάς. Πρόκειται έναν υψηλής τεχνολογίας όλμο 120 χιλιοστών, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems, καθοδηγείται με λέιζερ και GPS και έχει πρωτοφανή ακρίβεια στο χτύπημα του στόχου.

Αν το και το οπλικό σύστημα είχε δοκιμαστεί ελάχιστα μπήκε σε επιχειρησιακή χρήση απο τη μονάδα Maglan με σκοπό να χτυπήσει εκτοξευτές πυραύλων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει βεληνεκές 1-12 χλμ. και μπορεί να διαπεράσει διπλά οπλισμένο σκυρόδεμα.

Όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία «Η χρήση του στις επιχειρήσεις εδάφους θα φέρει επανάσταση στον πόλεμο και θα εξοπλίσει τα τάγματα με ακριβή και αποτελεσματική δύναμη πυρός».

Στα παρακάτω βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις απο το οπλικό σύστημα εκτοξεύεται μια βόμβα όλμου για να εξουδετερώσει έναν εκτοξευτή πυραύλων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Τα πλάνα δείχνουν την στιγμή της εκτόξευσης του όλμου, ενώ στη συνέχεια τον δείχνουν να πέφτει. Εκρήγνυται πριν έρθει σε επαφή με τον εκτοξευτή πυραύλων, που έχει στοχεύσει το σύστημα ελέγχου. Ακολουθεί μια τεράστια μπάλα φωτιάς και τα συντρίμμια διακρίνονται στον αέρα.

Το «Σιδερένιο Κεντρί» συγκαταλέγεται στα πυρομαχικά ακριβείας, τα οποία μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κόστος, ωστόσο είναι πιο αποδοτικά, καθώς με λιγότερα βλήματα επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με το Iron Sting o IDF αποκτά την δυνατότητα ακόμα πιο ακριβούς χτυπήματος, όπως και μεγαλύτερη ευελιξία στη διεξαγωγή επιχειρήσεων, καθώς μπορεί να επιλέξει να στοχεύσει συγκεκριμένους στόχους χωρίς να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και το πιο σημαντικό: Aπώλειες ζωών.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι “το όπλο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου απωλειών μεταξύ των αμάχων, διασφαλίζοντας ότι πλήττεται μόνο ο προβλεπόμενος στόχος”. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αστικό περιβάλλον, όπου η Χαμάς εγκαθιστά μονάδες διοίκησης και κρύβει πυραύλους.

Γεωπολιτικός αναλυτής μιλά για το Iron Sting στο CNN Greece

Για τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του νέου ισραηλινού συστήματος και για την ακριβεια της προσβολής στοχων, ώστε να μην εξαπλώνεται σε παράπλευρες απώλειες μίλησε στο CNN Greece o Αντιστράτηγος ε.α. και γεωπολιτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.

O Aντιστράτηγος ε.α. και γεωπολιτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.@KonstantinosLoukopoulos

Οπως λέει ο κ. Λουκόπουλος: «H χρήση λέιζερ δηλώνει ότι υπάρχει κάποιος καταδείκτης, το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμογή των Ισραηλινών Δυνάμεων “επί του πεδίου” αποτελεί τη φυσική ως τώρα μετεξέλιξη των ήδη υπαρχόντων τέτοιων συστημάτων. Τα όπλα αυτά με κεφαλή που φέρει αισθητήρα λέϊζερ, ακολουθούν την ακτίνα λέιζερ των καταδεικτών (είτε στο έδαφος από τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, είτε στον αέρα από πτητικά μέσα που έχουν αυτή την αποστολή) που στοχεύει κατευθείαν τον στόχο, προσβάλλοντάς τον με απόλυτη ακρίβεια και επιτυχία».

Εως τώρα όλμους έφερε το προσωπικό επίλεκτων δυνάμεων, το οποίο προηγουμένως είχε διεισδύσει με διάφορους τρόπους, κοντά στην περιοχή του στόχου και την κατάλληλη στιγμή “φώτιζαν” τον στόχο με έναν καταδείκτη λέϊζερ σε κάποιο φίλιο ιπτάμενο μέσο (μαχητικό αεροσκάφος ή επιθετικό ελικόπτερο), είτε κάποιο άλλο μαχητικό αεροσκάφος ή επιθετικό ελικόπτερο “φωτίζε” τον στόχο και η προσβολή γινόταν με απόλυτη επιτυχία και ακρίβεια, με τα λεγόμενα “έξυπνα όπλα” (smart weapons) που μεταφέρει το αεροσκάφος.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις δοκιμαστικές βολές του Iron Sting:

Η ανάπτυξη του συστήματος ανακοινώθηκε το 2021 με τον τότε υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, να δηλώνει ότι: “Το Iron Sting ικανοποιεί τις ανάγκες των IDF, προσαρμόζοντας τις δυνατότητες μάχης για την αντιμετώπιση εχθρών που κρύβονται μέσα σε αστικά, αστικά περιβάλλοντα, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στα νομικά και ηθικά πρότυπα που θέτει το κράτος του Ισραήλ”.

Σύμφωνα με τους «Times of India», ο «ψυχολογικός αντίκτυπος» που μπορεί να έχει ένα τέτοιο όπλο είναι μεγάλος, καθώς η γνώση ότι ο εχθρός διαθέτει ένα όπλο υψηλής ακρίβειας μπορεί να μειώσει το ηθικό του αμυνόμενου και να δημιουργήσει αβεβαιότητα, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις επιχειρησιακές του αποφάσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button