Διεθνής επικαιρότητα

Φάρμακα για τον διαβήτη συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος

Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη, ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος που σχετίζεται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με τη θεραπεία με μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη γνωστά ως αγωνιστές GLP-1, όπως το Ozempic του Novo Nordisk.

Στην εν λόγω πενταετή μελέτη με τους περίπου 1,9 εκατομμύρια συμμετέχοντες που έλαβαν διάφορες θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2, τα φάρμακα αγωνιστές GLP-1 συσχετίστηκαν με 80% χαμηλότερο κίνδυνο νέας διάγνωσης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC) σε σύγκριση με τη θεραπεία με ινσουλίνη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιο έως τετραπλάσιο υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος από εκείνους που δεν πάσχουν από διαβήτη, ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως έχει έχει δείξει παλαιότερη έρευνα.

Στη μελέτη, μεταξύ των ασθενών που δεν λάμβαναν ινσουλίνη, τα φάρμακα αγωνιστές GLP-1 συνδέθηκαν με 61% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης HCC σε σύγκριση με φάρμακα σουλφονυλουρίας όπως η γλιπιζίδη και η γλυβουρίδη, και 37% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τη μετφορμίνη.

Οι ασθενείς στη μελέτη λάμβαναν μια ποικιλία θεραπειών GLP-1 συμπεριλαμβανομένης της σεμαγλουτίδης, του δραστικού συστατικού του Ozempic και του δημοφιλούς φαρμάκου απώλειας βάρους της Novo, Wegovy.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φάρμακα συσχετίστηκαν επίσης με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για μια μορφή οξείας ηπατικής ανεπάρκειας γνωστής ως ηπατική αντιρρόπηση. Οι ερευνητές ανέφεραν τα αποτελέσματά τους τη Δευτέρα στο Gastroenterology.

Οι μειωμένοι κίνδυνοι παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με και χωρίς λιπώδη ηπατική νόσο, παχυσαρκία και διαταραχές χρήσης αλκοόλ ή καπνού, σύμφωνα με την έρευνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button