Δυτική ΜακεδονίαΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Εγκαίνια της δομής ΚΔΗΦ-ΣΥΔ Λαμπηδόνες

Ως ΚΟΙΝΣΕΠ ΛΑΜΠΗΔΟΝΕΣ και ως ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σας καλωσορίζουμε στις δομές ΚΔΗΦ-ΣΥΔ ΛΑΜΠΗΔΟΝΕΣ.
Καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε για την παρουσία τους
τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ.Ειρηναίο, την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα.Ζαχαράκη, τους βουλευτές κ.Παπαδόπουλο και κ.Κουκουλόπουλο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Αμανατίδη, τον Δήμαρχο Εορδαίας κ.Πλακεντά, τον Εκπρόσωπο της Ε.Ε. κ. Patrick Paquet, την Επιτροπή της Διαχειριστικής Αρχής, τα μέλη των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων.
Χαιρόμαστε και χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος, τους:
• Αγνή Σιδηροπούλου, Πρόεδρο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΠΕ Φλώρινας, Αναπλ. Γραμματέα Π.Ο.ΑμεΑ Δ.Μ., μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ.
• Αθανάσιο Λότσιο, Πρόεδρο «Ηλιαχτίδας» Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας, Α΄ Αντιπρόεδρο Π.Ο.ΑμεΑ Δ.Μ.
• Βασίλειο Παπαγιάννη, Πρόεδρο Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Φλώρινας, Αναπλ. Ταμία Π.Ο.ΑμεΑ Δ.Μ.
• Ευάγγελο Δάφα, Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Δ.Μ.
• Ευάγγελο Καφτεράνη, Μέλος του Δ.Σ. της «Ηλιαχτίδας» του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας, Γενικό Γραμματέα ΠΟΑμεΑ Δ.Μ., μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ.
• Ιορδανά Σουμελίδου, Γραμματέα Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΠΕ Φλώρινας
• Μάριο Κουκούρη, Γ.Γραμματέα Συλλόγου Ατόμων Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Εορδαίας
• Μάριο Παχτσαλίδη, Πρόεδρο Συλλόγου Ατόμων Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Εορδαίας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.μεΑ.
• Μάριο Συμεωνίδη, μέλος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Δ.Μ., Ταμία της Π.Ο.ΑμεΑ Δ.Μ.
• Μιχαήλ Μήγγο, Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Δ.Μ., Οργανωτικός Γραμματέας Π.Ο.ΑμεΑ Δ.Μ., μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.μεΑ.
• Παρμενίωνα Ζάμπακα, μέλος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν.Κοζάνης

Την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών του ΠΔΜ κα. Αναστασιάδου, τον Πρόεδρο του Τμήματος Μαιευτικής κ.Παπουτσή, την Πρόεδρο του Τμήματος Εργοθεραπείας κα.Μπρόνη, την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Εργοθεραπείας κα.Κατσιάνα. Την Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα.Παπαδοπούλου.
Την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Άργους Ορεστικού, κα. Αικατερίνη Ζιώγα.
Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους γονείς, τους κηδεμόνες, τους φίλους, τους εθελοντές, τα παιδιά, τους νέους με Αναπηρία που παρευρίσκονται σήμερα σε αυτή την εκκίνηση -με μια διακριτική και ουσιαστική συγκίνηση.
ΣΥΝΟΨΗ
Τα χρόνια που προηγήθηκαν -σχεδόν σαράντα χρόνια- επισφραγίζουν σήμερα τη μακριά αλυσίδα των ανθρώπων που εργάστηκαν εναγώνια και πυρετωδώς, με ηρωισμό, για να έρθει το σήμερα. Τους είμαστε ευγνώμονες.
Ως Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ως ΚΟΙΝΣΕΠ Λαμπηδόνες καταθέτουμε συμπυκνωμένες ευχαριστίες σε όλους αυτούς που υπερασπίστηκαν και αγκάλιασαν -εκ θεμελίων- κάθε σπιθαμή του ονείρου αυτού ως να γίνει έργο σήμερα.
Τον πρώην Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο στα σημάδια του Γηροκομείου του Μητροπολίτη Αυγουστίνου Καντιώτη -από το οποίο ξεχωρίζει ακόμα με τρόπο συγκινητικό η κόχη του Ιερού.
Τους πρώην Δημάρχους Εορδαίας κα.Παρασκευή Βρυζίδου και κ.Σάββα Ζαμανίδη, τους Εταίρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη Δυτική Μακεδονία για την επιμέλεια και φροντίδα αυτής της πρότασης από την αρχή-αρχή ως την ολοκλήρωσή της.
Τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και τη Δημοτική αρχή για την ίδια επιμέλεια και επιπλέον για την εμπιστοσύνη σε αυτή τη συνέχεια. Τον ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου ιδιαίτερα κ.Βασίλη Κούτσιανο. Τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Φουρκιώτη και τον Αντιδήμαρχο κ.Χρήστο Κεσκερίδη για τη βοήθεια της αρχής. Από καρδιάς τις κυρίες Κατερίνα Ίτσκου, Μαρία Καραγιαννάκη, Χριστίνα Κανλή για την αγόγγυστη και ακάματη χρόνια επαγρύπνηση.
Τους πρώην Περιφερειάρχες κ.Καρυπίδη και κ.Κασαπίδη και τον νυν Περιφερειάρχη κ.Γιώργο Αμανατίδη και την Περιφερειακή Αρχή για την οικονομική στήριξη της κομβικής αυτής στιγμής, προκειμένου να καλυφθεί ο πρώτος χρόνος λειτουργίας των δύο δομών. Τους είμαστε επιπλέον ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη.
Ανάμεσά τους όλα αυτά τα χρόνια διάσπαρτοι γονείς σε εγρήγορση που συνέτρεξαν και κατέθεσαν την αγωνία τους και υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το εγχείρημα, άλλοι ζουν, άλλοι δεν ζούνε πια. Ο Παντελής Ραδουνισλής από τους πρωτεργάτες, ο Στέλιος Αντωναρίδης, η Ελένη Χατζοπούλου, ο Μίμης Δημητριάδης, η εταιρεία ΟΡΙΖΩΝ, ο γέροντας π.Νικηφόρος Μανάδης –μια ασίγαστη προσευχή.
Είμαστε στο τώρα.
Στους φίλους, τους εθελοντές, τους ίδιους τους νέους με Αναπηρία, που με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία στηρίζουν ήδη, όλο αυτό το διάστημα από τότε που παραχωρήθηκε το κτίριο στους ΛΑΜΠΗΔΟΝΕΣ, την προετοιμασία για τη σημερινή μέρα των εγκαινίων.
Έσκυψαν, καθάρισαν, τακτοποίησαν, ίδρωσαν, κουράστηκαν, αγωνιούσαν, έσπευσαν όποια ώρα, μέσα σε μέρες πρωτοφανούς καύσωνα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να σας καλοδεχτούμε. Τους χρωστάμε άφατη ευγνωμοσύνη. Μας έχουν ο καθένας τους ξεχωριστά συγκινήσει.
Την ίδια ώρα είμαστε ευγνώμονες σε εκείνες τις κυρίες που με αυταπάρνηση όλη τη χρονιά στήριξαν την ενδοχώρα αυτού του έργου -το όραμά μας- το εργαστήρι υφαντικής, και τώρα θα στηρίξουν μαζί με τους ειδικούς εκπαιδευτές και τους θεραπευτές τα εργαστήρια βιβλιοδεσίας, κηροπλαστικής, κηπουρικής, και μας επιτρέπουν με την αγαπητική παρουσία τους να υποστηρίξουμε την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των νέων, ώστε να αναδυθεί ο εσωτερικός κόσμος και η στιβαρή -ειλικρινής και αμοντάριστη- φωνή που έχει ο κόσμος της Αναπηρίας -των παιδιών μας.
Ξεχωριστά στους φίλους -με απεριόριστη ευγνωμοσύνη- καταθέτουμε την παρουσία του πρώτου μεγάλου ευεργέτη μας, της οικογένειας Σάββα και Νίτσας Μεντεκίδη, που και αυτή τη φορά συνέδραμε με την ευεργετική κατάθεσή τους και που μαζί με τον πρώτο ανώνυμο δωρητή δημιούργησαν το «προσφόλι» για τις πρώτες ανάγκες αυτού του αγώνα που ξεκίνησε με μηδέν κεφάλαιο και έχουμε «επωμιστεί» κυριολεκτικά να επιτελέσουμε εμείς, οι γονείς. Στο πρόσωπό τους και σε όλους όσοι μας εμπιστεύτηκαν τον πολύτιμο λίθο τους -τώρα στην πολύ αρχή- επιβεβαιώνεται το «στέκομαι στο πλάι σου», που σημαίνει πιστεύω σε σένα. Γονυκλινούμε.
Και συγχρόνως προετοιμάζουμε την ανθοφορία. Ανθίζουμε.
Είπα ανθίζουμε.
Η λαμπηδών είναι ένα φυτό μυθικό και θαυματουργό την ίδια ώρα. Ταυτίζεται με τη λευκή παιώνια. Υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς, στη Δύση και στην Ανατολή. Φωτίζει μονάχα τη νύχτα. Τη μέρα δε φαίνεται. Είναι το σήμα μας.
Στην είσοδο, στο κατώφλι του κήπου της δομής ΚΔΗΦ-ΣΥΔ ΛΑΜΠΗΔΟΝΕΣ θα είδατε ανθισμένους τους αγάπανθους. Πριν λίγες μέρες φυτεύτηκαν. Είναι το χνάρι μας.
Με αυτούς τους δύο βολβούς -που πολλαπλασιάζονται μονάχοι τους- καταθέτουμε και εμείς σε όσους προηγήθηκαν -και αφιερώνουμε- το πέρασμά μας. Θα παλέψουμε για το δεδομένο φως μιας αγάπης που πολλαπλασιάζεται.

ΟΛΓΑ ΝΤΕΛΛΑ
Πρόεδρος τους Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Λαμπηδόνες

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button