ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Εγκαίνια και Κτηματολόγιο Ηρακλείου | Neakriti

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινίασε στο Ηράκλειο το νέο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, λόγω κατάργησης από 30/6/2024 του Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μοιρών, μετά από 13 χρόνια (υπο)λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου. 

Πολλοί συνάδελφοι δικηγόροι και επαγγελματίες αναρωτιόμαστε τι νόημα έχουν τα εγκαίνια και σε ποιους απευθύνονται. Στους δικηγόρους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς που επί σειρά ετών ταλαιπωρούνται προκειμένου να καταχωρήσουν μία πράξη, ή τους πολίτες που αγανακτούν και βρίσκονται σε “ομηρία” διότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, εφόσον μεγάλος αριθμός ακαταχώρητων πράξεων είναι σε εκκρεμότητα μέχρι και σήμερα. 

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου λειτουργεί από 2/12/2010 και είχε στην αρμοδιότητά του τα ακίνητα του Δήμου Ηρακλείου και ορισμένων μικρών συνενούμενων δημοτικών κοινοτήτων, ενώ σήμερον έχει στην αρμοδιότητά του επιπλέον και τα ακίνητα των καταργούμενων δήμων Χερσονήσου και Μοιρών. Σήμερον οι εκκρεμότητες του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου είναι 3.500 ακαταχώρητες πράξεις, που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως δηλώνει ο εγκαινιάζων υπουργός. 3.500 πράξεις που αφορούν προσημειώσεις, μεταβιβάσεις και βάρη ακινήτων είναι στον… αέρα. 

Ποια ασφάλεια των συναλλαγών επιβραβεύει ο αρμόδιος υπουργός διά των εγκαινίων και γιατί άφησαν το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου να φτάσει σε αυτήν την κατάσταση; Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση του Κτηματολογίου Ηρακλείου δεν οφείλεται στην εργώδη προσπάθεια της προϊσταμένης του Κτηματολογίου, των συνεργαζόμενων δικηγόρων και διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι αγωνιούν μαζί με μας τους μηχανικούς και τους πολίτες, αλλά στη διαρκή στάση του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και του αρμόδιου υπουργείου, που είχε μέχρι σήμερον την εποπτεία του, να αρνείται τη στελέχωσή του με προσωπικό, μηχανικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και την κατάλληλη οργάνωση για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων. 

Για να καταχωρηθούν οι 3.500 πράξεις, που αποτελούν εκκρεμότητα πολλών ετών, από συνεργαζόμενους δικηγόρους και μηχανικούς πρέπει να υπάρχει κατάλληλη στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή, που σήμερον δεν υπάρχει και οφείλει να παράσχει η εποπτεύουσα Αρχή. Η ψηφιοποίηση των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μοιρών, η οποία ανακοινώθηκε διά των εγκαινίων, ουδείς γνωρίζει με ποιο τρόπο και πότε θα πραγματοποιηθεί. Σημειωτέον ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) 2/7/2024 λήγει η προθεσμία των ενστάσεων κατά αποφάσεων διορθώσεως εγγραφών ακινήτων του Δήμου Φαιστού και το αντίστοιχο Υποθηκοφυλακείο Μοιρών είναι κλειστό. Εάν δε διευθετηθούν άμεσα όλα τα παραπάνω, η λειτουργία του νέου Υπερ-Κτηματολογίου Κρήτης θα εξακολουθεί να είναι προβληματική, με ολέθριες συνέπειες για όλους τους συναλλασσόμενους. 

Εύχομαι σύντομα η λειτουργία του νέου Κτηματολογίου Κρήτης να είναι αυτή που αρμόζει στους επαγγελματίες και πολίτες του νομού Ηρακλείου. 

* Η Κατερίνα Κοσμαδάκη είναι δικηγόρος Ηρακλείου. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button