ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δωρεά οργάνων: Αυξάνονται οι δωρητές στην Κρήτη – Μεγαλείο ψυχής από Κρητικούς που δίνουν ζωή με τον θάνατό τους

Το ήπαρ, τους νεφρούς και τους κερατοειδείς της δώρισε η οικογένεια 53χρονης που έσβησε προχθές στο ΠΑΓΝΗ

Ολοένα και πιο ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της Δωρεάς Οργάνων εμφανίζονται οι Κρητικοί, με τους δότες που δίνουν ζωή με τον θάνατό τους και τις οικογένειές τους, που με μεγαλείο ψυχής δωρίζουν τα όργανά τους, συνεχώς να αυξάνονται. Οι περιπτώσεις στην Κρήτη είναι δεκάδες. 

Μια ακόμα συγκινητική πράξη προσφοράς και ελπίδας ολοκληρώθηκε χθες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε η λήψη οργάνων από μια 53χρονη γυναίκα. Να σημειωθεί ότι για το 2024 ήταν η 5η δωρεά οργάνων, ενώ κατά το 2023 είχαν γίνει μόλις 3 δωρεές, λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου. Η ευγενική αυτή πράξη της δότριας, που έφυγε από τη ζωή, έδωσε την ευκαιρία σε άλλους να ζήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Η δότρια νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, όπου και διαγνώστηκε ο εγκεφαλικός της θάνατος. 
Παρά τη θλίψη τους, η οικογένειά της αποφάσισε να δωρίσει τα όργανα της 53χρονης, κάνοντας δυνατή τη διάσωση και τη βελτίωση της ζωής πολλών ασθενών. Το νοσοκομείο συνεργάστηκε με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων για τη διαδικασία λήψης των οργάνων, η οποία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε χθες το πρωί.

Για το 2024 ήταν η 5η δωρεά οργάνων, ενώ κατά το 2023 είχαν γίνει μόλις 3 δωρεές, λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένειά της και ευχαριστεί για τη μεγαλοψυχία της να προσφέρει ζωή μέσα από τη δωρεά οργάνων, σε συνανθρώπους μας. Ευχαριστεί, επίσης, το προσωπικό της ΜΕΘ, την Αναισθησιολογική Κλινική, την ομάδα του χειρουργείου για την άριστη συνεργασία και πραγματοποίηση όλων των διαδικασιών της δωρεάς οργάνων. Καθώς και τις χειρουργικές ομάδες του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Λαϊκού” για την αφαίρεση των νεφρών, το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ρώμης (Ιταλία) για την αφαίρεση του ήπατος και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου για την αφαίρεση των κερατοειδών. 

Ο γενικός συντονισμός έγινε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), της τοπικής συντονίστριας Μεταμοσχεύσεων Ηρακλείου και της ομάδας συντονισμού μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου. Στη συνέχεια υπενθυμίζουμε κάποιες από τις περιπτώσεις δωρεάς οργάνων που έχουν καταγραφεί το 2024. 

52χρονη, μητέρα τριών παιδιών, χάρισε ζωή σε 7 ασθενείς 

Ήταν αρχές του Απρίλη, όταν 52χρονη, η οποία ήταν εγκεφαλικά νεκρή και υπήρχε η επιθυμία της δωρεάς οργάνων, έδωσε τα όργανά της σε επτά ανθρώπους. Τα όργανά της δόθηκαν σε ασθενείς σε τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πνεύμονες μεταφέρθηκαν στο “Ωνάσειο”, το ήπαρ στο “Ιπποκράτειο” για μεταμόσχευση, οι νεφροί στον “Ευαγγελισμό” και οι κερατοειδείς στο ΠΑΓΝΗ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι λήψη πνευμόνων είχε να γίνει επιτυχώς τουλάχιστον 10 χρόνια. Δυστυχώς, η λήψη της καρδιάς δεν ήταν δυνατή λόγω μη δυνατότητας του νοσοκομείου να κάνει στεφανιογραφία. 

Το πρωτόκολλο του ΕΟΜ ορίζει ότι ως τα 50 δε χρειάζεται στεφανιογραφία, όμως η εν λόγω δότρια ήταν 52 ετών και αφού δεν έγινε η εξέταση δεν ήταν δυνατή η λήψη της καρδιάς. Η γυναίκα από την Κρήτη, παντρεμένη και μητέρα τριών κοριτσιών, υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία από ανεύρυσμα και νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ. Όμως, ύστερα από τα τεστ που έγιναν και έδειξαν ότι η κατάστασή της δεν ήταν αναστρέψιμη, τα παιδιά και ο σύζυγός της από την πρώτη στιγμή συναίνεσαν να δοθούν τα όργανα, ώστε να σωθούν άλλοι άνθρωποι. 

Δώρο ζωής από ιερέα της Σητείας που έδωσε τα όργανά του για μεταμόσχευση 

Πράξη τα λόγια του Θεού που με ταπεινότητα υπηρέτησε έκανε ένας 70χρονος ιερέας από τη Σητεία… 
Συγκεκριμένα, οι συγγενείς του ιερέα δώρισαν τα όργανα του δικού τους ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Πρόκειται για έναν 70χρονο ιερέα από τη Σητεία, που έκανε το δώρο αυτό σε συνανθρώπους μας που περιμένουν πώς και πώς να μεταμοσχευθούν. Η λήψη των οργάνων του ιερέα, ήπατος, νεφρών και κερατοειδών έγινε στις 9 Μαρτίου το βράδυ στο ΠΑΓΝΗ. Το ήπαρ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από την ομάδα του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας και οι κερατοειδείς από γιατρούς του ΠΑΓΝΗ.
Ο 70χρονος, που βρέθηκε στο νοσοκομείο έχοντας πέσει στο σπίτι του και έχοντας χτυπήσει πάρα πολύ σοβαρά, νοσηλευόταν στη ΜΕΘ από την 1η Μαρτίου. Όταν οι γιατροί της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, εφαρμόζοντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, διαπίστωσαν τον εγκεφαλικό θάνατο του ιερέα, η οικογένειά του πήρε τη μεγάλη απόφαση να δωρίσει τα όργανα του δικού της ανθρώπου για να σωθεί έστω και ένας άνθρωπος! Να σημειωθεί ότι η επίσημη στάση της Εκκλησίας είναι υπέρ της δωρεάς οργάνων.

Άλλες δύο δωρεές 

Στις 6 Μαρτίου, οι συγγενείς 82χρονου δώρισαν τους κερατοειδείς του στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. 
Άλλη μία πράξη ανθρωπιάς που μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας, ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για τον συνάνθρωπο, ήταν επέμβαση λήψης νεφρών από μια γυναίκα δότρια που ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα στο ΠΑΓΝΗ. 

Η 54χρονη γυναίκα από τη Σαντορίνη, για την οποία είχε στηθεί το προηγούμενο διάστημα επιχείρηση αεροδιακομιδής προκειμένου να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ, χάρισε με τον θάνατό της ζωή σε δύο συνανθρώπους μας που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα υγείας. 

Η γυναίκα, που μεταφέρθηκε από νοσοκομείο της Σαντορίνης στο ΠΑΓΝΗ με εγκεφαλική αιμορραγία, δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Ωστόσο, έχοντας η ίδια εκφράσει μέσω της κόρης της πριν από τον θάνατό της την επιθυμία της να γίνει δότρια, στο ΠΑΓΝΗ προγραμματίστηκε αμέσως και ολοκληρώθηκε η λήψη των οργάνων της, η οποία και στέφθηκε από επιτυχία. Από τη γυναίκα ελήφθησαν οι δύο νεφροί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, όπου και μεταμοσχεύθηκαν σε δύο ασθενείς. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button