ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Δυναμικό “παρών” στο 33ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Με δύο εργασίες συμμετείχε το Τμήμα Ψυχιατρικής του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου στο 33ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής, EPA 2025, στη Μαδρίτη της Ισπανίας

Ισχυρή και ενεργή ήταν η παρουσία του Τμήματος Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Λασιθίου με τρεις ιατρικές εργασίες στο 33ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής παγκοσμίου συμμετοχής στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Ειδικό ερευνητικό ενδιαφέρον υπήρξε για τον Τομέα Δικανικής Ψυχιατρικής. 

Μάλιστα, το Τμήμα Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ) και το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την ολοκλήρωση των εργασιών του 33ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ψυχιατρικής, EPA 2025, στη Μαδρίτη της Ισπανίας, βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το γεγονός της έγκρισης μίας ιατρικής εργασίας αναφορικά με τη Νευροψυχιατρική φαρμακολογική θεραπεία του συνδρόμου Charles Bonnet και δύο ιατρικών εργασιών στο ερευνητικό πεδίο της Νευροψυχιατρικής Φαρμακολογίας και Δικανικής Ψυχιατρικής από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου. 

συνέδριο

Το σύνδρομο Charles Bonnet 

Οι ιατρικές εργασίες παρουσιάστηκαν από τους γιατρούς του Τμήματος Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ στο εν λόγω Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής, στο οποίο συμμετείχαν ιατρικές ερευνητικές ομάδες από νοσοκομεία και πανεπιστημιακά Ιδρύματα απ’ όλον τον κόσμο. Η ιατρική εργασία του Τμήματος Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ, με θέμα το Charles Bonnet Syndrome, ήταν εκείνη με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων ασθενών και η πληρέστερη εργασία στη Νευροψυχιατρική Φαρμακολογία, εστιάζοντας στην Ιατρική φαρμακολογική θεραπεία του συνδρόμου. Το σύνδρομο Charles Bonnet (CBS) αντιστοιχεί σε μία ελλιπώς αναγνωρίσιμη και σπανίως αναφερόμενη στη βιβλιογραφία πάθηση, κατά την οποία άτομα υγιή, χωρίς ενεργό μείζονα ψυχοπαθολογία και με ακέραιες νοητικές λειτουργίες, αλλά με σαφή οφθαλμιατρικά ελλείμματα στην ικανότητα οπτικής οξύτητας και οπτικής αντίληψης, εκδηλώνουν οπτικές ψευδαισθήσεις. 

Το 1760, στη Γενεύη της Ελβετίας, ο Charles Bonnet περιέγραψε για πρώτη φορά το σύνδρομο, ενώ το 1967 ο νευρολόγος George de Morsier πρότεινε την υιοθέτηση του όρου “Charles Bonnet Syndrome” (CBS) για τις περιπτώσεις εκδήλωσης οπτικών ψευδαισθήσεων. Βάσει των συμπερασμάτων της μελέτης του Τμήματος Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ, η εξειδικευμένη χορήγηση ήπιων δόσεων φαρμακολογικών ουσιών, οι οποίες επιδρούν σε συγκεκριμένες περιοχές του ΚΝΣ, με συνεκτίμηση των προδιαθεσικών ανά ασθενή παραγόντων, που ενισχύουν θετικά τη γονιδιακή ευαλωτότητα, οδηγούν σε σημαντικά ικανοποιητική και άξια παρατήρησης βελτίωση της κλινικής εικόνας και της ποιότητας ζωής των ασθενών. 
Στο συνέδριο συμμετείχαν, με αντίστοιχες ιατρικές εργασίες μελέτης του εν λόγω συνδρόμου, οι ιατρικές ομάδες του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου La Paz της Μαδρίτης, του lnstitut Pere Mata και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sant Joan de Reus της Καταλονίας (Ισπανία), το Τμήμα Παιδοψυχιατρικής της Κοπεγχάγης (Δανία) και το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Marmara της Κωνσταντινούπολης (Τουρκία). 

Η σημασία της θεραπευτικής παρέμβασης 

Οι δύο ιατρικές εργασίες του Τμήματος Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ με θέμα τη Νευροψυχιατρική Φαρμακολογία στον ειδικό Τομέα της Δικανικής Ψυχιατρικής απέδειξαν τη σημαντικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης σε ασθενείς με παραβατική συμπεριφορά και συνοσηρότητες (ψυχωσική συνδρομή ή/και διαταραχή προσωπικότητας και χρόνια εξάρτηση από αλκοόλ ή/και ψυχοτρόπες ουσίες) μέσω εξειδικευμένης ενέσιμης και μακράς διάρκειας μηνιαίας φαρμακολογικής θεραπείας (Depot). Βελτιώθηκε σημαντικά η κλινική εικόνα των ασθενών, μειώθηκε σε σχεδόν απόλυτο στατιστικά βαθμό ο αριθμός των νοσηλειών τους σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια νοσοκομεία του ΕΣΥ της Κρήτης, ενισχύθηκε θετικά η ποιότητα της ζωής τους και ταυτόχρονα παρατηρήθηκε η απομάκρυνση των ασθενών από δραστηριότητες επαναλαμβανόμενης εμπλοκής με τον νόμο. 

Στο συνέδριο συμμετείχαν ιατρικές ομάδες από Ψυχιατρικές και Νευρολογικές Κλινικές Πανεπιστημιακών και μη Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες επικεντρώθηκαν ερευνητικά στο ίδιο πεδίο μελέτης της Νευροψυχιατρικής Φαρμακολογίας. Το δείγμα των ασθενών που μελετήθηκε από το Τμήμα Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ απετέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά δείγματα του συγκεκριμένου ερευνητικού ιατρικού πεδίου, με αποτέλεσμα να ανήκει στην τριάδα των μεγαλύτερων έγκυρων δειγμάτων του εν λόγω πεδίου έρευνας μαζί με το Τμήμα Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Eradah του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και το Εθνικό Κέντρο Θεραπείας Εξαρτήσεων με έδρα το Νέο Δελχί της Ινδίας. 

Οι ιατρικές εργασίες του Τμήματος Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ απετέλεσαν τις μόνες ιατρικές μελέτες του συνεδρίου στο πεδίο της Νευροψυχιατρικής Φαρμακολογίας, οι οποίες ανέδειξαν τη σημασία της εφαρμογής της ακούσιας νοσηλείας στην κοινότητα (Community Treatment Order), καθώς και τη σημαντικότητα της ενέσιμης θεραπείας depot στον Τομέα της Δικανικής Ψυχιατρικής ως προς τη θεραπεία παρεκκλινουσών συμπεριφορών που οδηγούν συχνά τους ασθενείς σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, με άμεσες συνέπειες για τη δημόσια τάξη. 

Διαρκώς αυξανόμενος ο αριθμός περιστατικών ακούσιας νοσηλείας 

Άλλωστε, δεδομένης της λειτουργίας του Ειδικού Ιατρείου Δικανικής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ από τον Ιανουάριο του 2024 και της παράλληλης λειτουργίας της Depot Clinic, του Ειδικού Ιατρείου Πρώιμης Πρόληψης και Παρέμβασης στην Ψύχωση (EPPIC), καθώς και του Ειδικού Ιατρείου μελέτης και πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας “Μαριέττα Γιαννάκου”, οι ιατροί και αρμόδιοι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ παρακολουθούν και αντιμετωπίζουν συστηματικά έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών ακούσιας νοσηλείας στην κοινότητα με αποφάσεις του ΜΟΔ Νεαπόλεως Λασιθίου και του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. 

Τούτο, καθιστά το Τμήμα Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ ως την πλέον αναπτυσσόμενη Μονάδα Υγείας του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ της Κρήτης στον Τομέα της Δικανικής Ψυχιατρικής, γεγονός το οποίο αναδείχτηκε μέσω της ενεργού συμμετοχής του Τμήματος στο 33ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής στη Μαδρίτη (2025), με παρακαταθήκη την κατάκτηση επαίνου στο 20ό Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο (Οκτώβριος 2023) με θέμα μελέτης την αιτιολογία εκδήλωσης συμπεριφορών ενδοοικογενειακής βίας και την ακούσια νοσηλεία στο ΕΣΥ.
Οι ιατρικές εργασίες του Τμήματος Ψυχιατρικής του ΓΝΑΝ θα έχουν την τιμητική δημοσίευση στο διεθνές ιατρικό περιοδικό “European Psychiatry”, το οποίο παρουσιάζει μεγάλο δείκτη επιρροής της τάξεως του 7.156. 

Ceslo Arango: Το επιστημονικό του έργο 

Στις 8 Απριλίου 2025, στο 33ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής, στη Μαδρίτη, ο Ισπανός καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Ceslo Arango Lopez πραγματοποίησε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο “Implementing Primary Prevention into Clinical Practice”.

Ο καθηγητής ανέδειξε τη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης των ψυχιατρικών νοσημάτων, κατά την κλινική πράξη, ειδικά στην εφηβεία, και παρουσίασε τα προγράμματα πρόληψης, τα οποία εφαρμόζονται στην Ισπανία, με κέντρο συντονισμού το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής “Gregorio Marañón” της Μαδρίτης. 

Ο καθηγητής Celso Arango Lopez, ψυχίατρος ενηλίκων, είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής “Gregorio Marañón” της Μαδρίτης, ο διευθυντής του Τμήματος Παιδοψυχιατρικής και Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Έρευνας Ψυχιατρικής στο Maryland της Βαλτιμόρης και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο San Francisco των ΗΠΑ. 

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Οβιέδο της Ισπανίας το 1992, τη διδακτορική του διατριβή (PhD) στην Ψυχιατρική το 1998 στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, ενώ πραγματοποίησε την ειδικότητά του στην Ψυχιατρική ενηλίκων την περίοδο 1993-1997, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Gregorio Marañón” της Μαδρίτης.

Η ακαδημαϊκή του έρευνα εστιάζει στη μελέτη του νευροβιολογικού υποστρώματος της πρώιμης έναρξης της ψύχωσης και του πρώτου ψυχωσικού επεισοδίου, καθώς και της ψυχοφαρμακολογίας της νευροανάπτυξης.

Έχει βραβευτεί με 76 σημαντικά βραβεία για το ερευνητικό του έργο, ενώ τα επιστημονικά του άρθρα έχουν δημοσιευτεί στα ιατρικά περιοδικά με τον μέγιστο δείκτη επιρροής με βασική θεματολογία εκείνη της ψύχωσης των ασθενών του ενδιαφέροντος της Παιδιατρικής. 

Αποτελεί τον καθηγητή-συντονιστή της μελέτης του πρώτου ψυχωσικού επεισοδίου παίδων και εφήβων (CAFEPS), η οποία έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας της Ευρώπης (ECNP) κατά το διάστημα 2016-2020. 

Τεράστιο ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους 

Σε δηλώσεις του στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, ο ψυχίατρος και διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Λ. Πασπαράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή κ. Ceslo Arango, στην κεντρική αίθουσα διεξαγωγής του συνεδρίου στη Μαδρίτη, καθήλωσε όλους όσους γιατρούς συμμετείχαμε ενεργά στο συνέδριο. Η πορεία και το βιογραφικό του Ισπανού καθηγητή στην Ιατρική, ενός εκ των ηγετικών μορφών της Ψυχιατρικής στην Ευρώπη, αποδεικνύουν ότι το πεδίο της Ψυχιατρικής ενηλίκων και της Παιδοψυχιατρικής είναι κοινό για τους γιατρούς με διδακτορική διατριβή στην Ψυχιατρική και ειδικότητα στην Ψυχιατρική, καθώς και κλινική εμπειρία και ερευνητική πορεία στη Γενετική Νευροαναπτυξιακή ευαλωτότητα των ψυχιατρικών νοσημάτων και στη Νευροψυχοφαρμακολογία.

Ως εκ τούτου, κάθε μονομερής προσέγγιση που οδηγεί σε πλήρη διαχωρισμό της Ψυχιατρικής ενηλίκων και της Παιδοψυχιατρικής, δίχως την ιατρική γνώση και ως εκ τούτου δίχως ιατρικά επιχειρήματα, χωρίς να βασίζεται στα σύγχρονα δεδομένα της Ψυχιατρικής, είναι εντελώς αβάσιμη και πλήττει το συμφέρον των ασθενών». 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button