ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δικταίο Άντρο: Φωτογραφικοί οι όροι διακήρυξης του έργου; Και τι γίνεται με τα χιλιάδες ευρώ;

Το πρώτο παράδοξο είναι πως από τη διακήρυξη που ανέβηκε στο “Διαύγεια” το ποσό για τα 5 υποέργα είναι 499.856 ευρώ και μαζί με 119.965 ευρώ ΦΠΑ ανέρχεται σε 619.821 ευρώ, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι το αρχικό ποσό που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη τεχνική βοήθεια μαζί με τον ΦΠΑ δεν ξεπερνούσε τα 120 χιλιάδες ευρώ! 

Να ξεκινήσουμε με μερικά βασικά πρώτα-πρώτα. Έχουμε την εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο “Sub. 1.2.9 Βελτίωση Προσβασιμότητας και Αναβάθμιση Υποδομών του Δικταίου Άντρου” (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5201966) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αναλύεται σε 10 συνολικά υποέργα. Υπάρχει και η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού-Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και Περιφέρειας Κρήτης, μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος. Ένα από τα υποέργα της προγραμματικής είναι και η τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη, έως τη σύνταξη μελετών και τεχνικών δελτίων των έργων. 

Ο Δήμος, με τη σειρά του, ένεκα της αδυναμίας του, συνάπτει προγραμματική με τον “Δαίδαλο Α.Ε.Α. ΟΤΑ” γι’ αυτήν την τεχνική βοήθεια, που με τη σειρά του ως “μεσάζοντας” επί της ουσίας βγάζει με διακήρυξη σε διαγωνισμό την ανάθεση αυτής της εργολαβίας. Υπεργολαβικά στην πράξη, σε διαγωνισμό, που όμως αφορά την παροχή υπηρεσιών τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης μόνο για τα πρώτα πέντε από 1 έως 5 υποέργα, που είναι μέσα και το κυρίως κατασκευαστικό έργο, και όχι για το σύνολο των 10 υποέργων. 

Το παράδοξο των… 620 χιλ. ευρώ 

Το πρώτο παράδοξο είναι πως από τη διακήρυξη που ανέβηκε στο “Διαύγεια” στις 26/06/2024, το ποσό για τα 5 αυτά υποέργα, που η εκτέλεσή τους πρέπει να αντιστοιχεί στα 11-12 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 16 εκατομμύρια ευρώ, είναι 499.856 ευρώ και μαζί με 119.965 ευρώ ΦΠΑ ανέρχεται σε 619.821 ευρώ!!! Οι πληροφορίες όμως λένε ότι το αρχικό ποσό που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη τεχνική βοήθεια μαζί με τον ΦΠΑ δεν ξεπερνούσε τα 120 χιλιάδες ευρώ!!! 

Το ποσό που βγήκε στη “Διαύγεια” είναι τριπλάσιο δηλαδή, και μάλιστα για τα 5 υποέργα από τα συνολικά 10, και το ερώτημα είναι τι γίνεται με αντίστοιχα έργα τεχνικής βοήθειας για έργα που ξεπερνούν και τα 20 εκατομμύρια και το ποσό της τεχνικής τους βοήθειας είναι το μισό, κοντά στις 250 χιλιάδες ευρώ. 

Είναι φωτογραφικοί οι όροι της διακήρυξης; 

Ερχόμαστε τώρα στους όρους που περιγράφει στη διακήρυξή του ο “Δαίδαλος” για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης των Υποέργων 1 έως 5 (“Μελέτη και κατασκευή αναβατορίου από την πλατεία Ευρώπης προς το Δικταίον Άντρον”, “Διαμόρφωση πλατείας Ευρώπης και αποκατάσταση μονοπατιών πρόσβασης προς το Δικταίον Άντρον”, “Εργασίες στερέωσης βραχωδών πρανών Δικταίου Άντρου”, “Εργασίες διαμόρφωσης διαδρομής εντός Δικταίου Άντρου”, “Ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση και φωτισμός – ανάδειξη Δικταίου Άντρου”) για την ωρίμανση, δημοπράτηση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ανωτέρων Υποέργων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου “Βελτίωση προσβασιμότητας και αναβάθμιση υποδομών του Δικταίου Άντρου”. 
Στην εικόνα παραπάνω μπορείτε να δείτε τις σχετικές σελίδες της διακήρυξης, για του λόγου το αληθές. 

Βγάζει μάτι… 

Θα καταλάβει κανείς ότι… βγάζουν μάτι οι όροι και οι προϋποθέσεις, στην ουσία “φωτογραφίζουν” με τέτοια προσόντα 2-3 εταιρείες, στη δε διαθεσιμότητα πτυχίων η μία φαίνεται να είναι από τις πλέον σοβαρές του χώρου και μας έρχεται από τη συμπρωτεύουσα, και για την εκτέλεση του έργου από την πρωτεύουσα της χώρας. Αλλά όποιος πάρει την εν λόγω υπεργολαβία, ουσιαστικά θα συντάξει και τα τεχνικά δελτία εκτέλεσης των έργων, άρα θα θέσει και τους όρους και προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το έργο των 16 εκατομμυρίων ευρώ, ναι ή όχι; Διότι το συνολικό έργο δημοπρατείται με τη μορφή μελέτη-κατασκευή, για να μην ξεχνιόμαστε… 
Τέτοιος ανάδοχος-μελετητική τεχνική εταιρεία σήμερα, για τεχνική βοήθεια για το όλο έργο των 5 υποέργων, δεν υπάρχει βέβαια στην Κρήτη. Αλλά και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να ψάξει κανείς, δύσκολα βρίσκει. 

Τι λέει το ΤΕΕ/ΤΑΚ γι’ αυτά; 

Αλήθεια, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης τι λέει; Όλα αυτά, που βγάζουν “φωτογραφικά” τα μάτια κάθε ενδιαφερόμενου, τα βρίσκει καλώς καμωμένα; Διότι εδώ στη διακήρυξη του “Δαίδαλου” υπάρχουν και μέλη του που την υπογράφουν, όπως και υπηρεσίες που έχουν εγκρίνει την εν λόγω διακήρυξη. Αλήθεια, οι τεχνικοί σύμβουλοι-μηχανικοί του “Δαίδαλου”, που εγκρίνουν την εν λόγω διακήρυξη επειδή είναι στο Δημόσιο εν ευρεία έννοια, έχουν και επιτρέπεται σε ισχύ αντίστοιχα μελετητικά πτυχία ή βρέθηκε τρόπος για by-pass του νόμου στην Αναπτυξιακή Εταιρεία των Δήμων; 

Το ερώτημα λοιπόν – προσοχή, ερώτημα για την ώρα – είναι εύλογο: Μήπως τα 620 χιλιάδες ευρώ με ΦΠΑ για παροχή τεχνικής βοήθειας με διακήρυξη που έχει ή όχι φωτογραφικούς όρους (;), αφού το όλο έργο είναι με το σύστημα μελέτη-κατασκευή, θα “προοικονομεί” και την “μπουκιά” των 16 εκατομμυρίων ευρώ, νοθεύοντας στην πράξη κάθε έννοια καλώς νοούμενου ανταγωνισμού, επ’ ωφελεία Δήμου, δημοτών και φορολογούμενων πολιτών; 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button