ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δικταίο Άντρο: Ο φωτογραφικός “Δαίδαλος” έχει και άλλες όψεις – Τα αποκαλυπτικά έγγραφα για τις… δαιδαλώδεις αναθέσεις (pics)

Πρακτικά η “Δαίδαλος” έχει βγάλει σε διακήρυξη τα υποέργα 1 και 2 για παροχή τεχνικής βοήθειας στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου δύο φορές, το δε ποσό για τα 5 υποέργα που η εκτέλεσή τους πρέπει να αντιστοιχεί στα 11-12 εκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 16 εκατομμύρια ευρώ, είναι 499.856 ευρώ και μαζί με 119.965 ευρώ ΦΠΑ ανέρχεται σε 619.821 ευρώ!!!

Αυτή η ιστορία με τη “Δαίδαλος Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ” όσο πάει γίνεται και χειρότερη για τα παραπολιτικά, καλύτερη και ακόμη και για τους καλοπροαίρετους, υπόθεση “φωτογραφική” για την ανάθεση υλοποίησης συνολικά του έργου ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο “Sub. 1.2.9 Βελτίωση Προσβασιμότητας και Αναβάθμιση Υποδομών του Δικταίου Άντρου” (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5201966) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αναλύεται σε 10 συνολικά υποέργα. 

Μια υπενθύμιση της υπόθεσης 

Χθες γράφαμε υπό τον τύπο ερωτήματος «Μήπως τα 620 χιλιάδες ευρώ, προοικονομούν την “μπουκιά” των 16 εκατομμυρίων ευρώ;». Μιλάμε για τις 620 χιλιάδες ευρώ αναφορικά με τη “Δαίδαλος Α. Ε. Α. Ο. Τ. Α.” για τεχνική βοήθεια μετά από προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, που ο “Δαίδαλος” ως “μεσάζοντας” επί της ουσίας έβγαλε με διακήρυξη στις 26-06-2024 σε διαγωνισμό την ανάθεση αυτής της εργολαβίας. Υπεργολαβικά στην πράξη, σε διαγωνισμό, που όμως αφορά της παροχή υπηρεσιών τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης μόνο για τα πρώτα πέντε από 1έως 5 υποέργα, που είναι μέσα και το κυρίως κατασκευαστικό έργο και όχι για το σύνολο των 10 υποέργων.

Σημειώσαμε και το παράδοξο πως από τη διακήρυξη που ανέβηκε στη “Διαύγεια” στις 26-06-2024 το ποσό για τα 5 αυτά υποέργα που η εκτέλεσή τους πρέπει να αντιστοιχεί στα 11-12 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 16 εκατομμύρια ευρώ, είναι 499.856 ευρώ και μαζί με 119.965 ευρώ ΦΠΑ, ανέρχεται σε 619.821 ευρώ για τεχνική βοήθεια, σύνταξη μελετών κλπ, όπου ουσιαστικά θα συντάξει όποιος πάρει την υπεργολαβία αυτή και τα τεχνικά δελτία εκτέλεσης των έργων, άρα θα θέσει και τους όρους και προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το έργο των 16 εκατομμυρίων ευρώ, αφού το συνολικό έργο δημοπρατείται με τη μορφή μελέτη – κατασκευή για να μην ξεχνιόμαστε. 

Η απευθείας ανάθεση 

 

Αυτή η απευθείας ανάθεση στο έγγραφο που παραθέτουμε (βλ. παρακάτω φωτογρ. 1), αφορά όπως αναφέρεται σε “Σύνταξη τευχών δημοπράτησης (προμετρήσεις, ΣΑΥ, ΦΑΥ) για τα υποέργα:  
Υποέργο 1: Μελέτη και κατασκευή αναβατορίου από την Πλατεία Ευρώπης προς το Δικταίον Άντρον.

Υποέργο 2: Διαμόρφωση πλατείας Ευρώπης και αποκατάσταση μονοπατιών πρόσβασης προς το Δικταίον Άντρον”. 

Η πρόσκληση όπως επίσης αναγράφεται, αφορά την από 08-03-2024 υπογεγραμμένη Προγραμματικής Σύμβασης για το Έργο “Επικαιροποίηση – εκπόνηση μελετών των υποέργων 1 και 2 του έργου ‘’ SUB. 1.2.9 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΙΟΥ ΑΝΤΡΟΥ” και δίνεται με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία “ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΡΗΣ Χ. ΙΚΕ” με το ποσό όπως είπαμε 30 χιλιάδων ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%. 

Φωτ. 1

 

Τρεις μήνες μετά τα 2 υποέργα πάλι σε Διακήρυξη Διαγωνισμού  

 

Όπως όμως δημοσιεύσαμε και χθες τα σχετικά έγγραφα, τρεις μήνες μετά και 7 ημέρες στις 26-06-2024 η “Δαίδαλος Α. Ε. – Α. Ο. Τ. Α.” βγάζει με διακήρυξη σε διαγωνισμό την ανάθεση τεχνικής βοήθειας, συμβουλευτικής υποστήριξης, έως τη σύνταξη μελετών και τεχνικών δελτίων των έργων, για το συνολικό έργο με τον ίδιο τίτλο “Sub. 1.2.9 Βελτίωση Προσβασιμότητας και Αναβάθμιση Υποδομών του Δικταίου Άντρου” (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5201966) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αναλύεται σε 10 συνολικά υποέργα, αλλά η παροχή υπηρεσιών τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης αφορά μόνο για τα πρώτα πέντε από 1έως 5 υποέργα, που είναι μέσα και το κυρίως κατασκευαστικό έργο και όχι για το σύνολο των 10 υποέργων. 

Το ποσό για τα 5 αυτά υποέργα που η εκτέλεση τους πρέπει να αντιστοιχεί στα 11-12 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 16 εκατομμύρια ευρώ, είναι 499.856 ευρώ και μαζί με 119.965 ευρώ ΦΠΑ ανέρχεται σε 619.821 ευρώ!!! Οι πληροφορίες λένε ότι το αρχικό ποσό που προβλέπονταν για τη συγκεκριμένη τεχνική βοήθεια μαζί με τον ΦΠΑ δεν ξεπερνούσε τα 120 χιλιάδες ευρώ!!!  

Το ποσό που βγήκε στη “Διαύγεια” είναι τριπλάσιο δηλαδή και μάλιστα για τα 5 υποέργα από τα συνολικά 10 και το ερώτημα όταν σε αντίστοιχα έργα τεχνικής βοήθειας για έργα που ξεπερνούν και τα 20 εκατομμύρια και το ποσό της τεχνικής τους βοήθειας είναι το μισό κοντά στα 250χιλιάδες ευρώ (δείτε για περισσότερες λεπτομέρειες τη φωτογραφία). 

 

Τα κρίσιμα ερωτήματα 

 

Πρακτικά λοιπόν η “Δαίδαλος” έχει βγάλει τα υποέργα 1 και 2 για παροχή τεχνικής βοήθειας στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου δύο φορές.

Την πρώτη στις 19 Μαρτίου του 2024 με απευθείας ανάθεση ύψους 30χιλιάδων ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% και την δεύτερη στη διακήρυξη του διαγωνισμού στις 26-06-2024 μαζί με άλλα 3 υποέργα συνολικού ύψους 620 χιλιάδων ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. 

Εύλογο ερώτημα: Άρα τα υποέργα 1 και 2 για την εργολαβία τεχνικής βοήθειας θα πληρωθούν δύο φορές και στην απευθείας ανάθεση και στον διαγωνισμό που μετά ξαναμπήκαν στην εργολαβία, ανεβάζοντας έτσι το κόστος συνολικά των 5 υποέργων από 620χιλιάδες ευρώ σε άλλα 30 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% στις 650 χιλιάδες;;;  

Αν όπως είναι αναμενόμενο τα δύο υποέργα 1 και 2 δεν διπλοπληρωθούν τουλάχιστον, τότε αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος πάρει την εργολαβία τεχνικής βοήθειας συνολικά των 620 χιλιάδων ευρώ για τα 5 υποέργα από τα συνολικά 10 του όλου έργου θα πληρώσει τη δουλειά που έγινε από την απευθείας ανάθεση του Μαρτίου των 30 χιλιάδων ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% και που αφορά τη “Σύνταξη τευχών δημοπράτησης (προμετρήσεις, ΣΑΥ, ΦΑΥ) για τα 2 υποέργα; 

Άρα θα ενσωματώσει αυτή την εργασία και τις προδιαγραφές της απευθείας ανάθεσης στη δική του εργολαβία η οποία με τη σειρά της, όπως είδαμε χθες στους όρους και προϋποθέσεις που περιγράφει στη διακήρυξή του ο “Δαίδαλος”, αν ανατρέξει κανείς στις σελίδες της διακήρυξης 9-12, βγάζουν μάτι;

Στην ουσία “φωτογραφίζουν” με τέτοια προσόντα 2-3 εταιρείες – στη δε διαθεσιμότητα πτυχίων η μία φαίνεται είναι από τις πλέον σοβαρές του χώρου, μας έρχεται από τη συμπρωτεύουσα – και για την εκτέλεση του έργου μία άλλη από την πρωτεύουσα. Αλλά όποιος πάρει την εν λόγω υπεργολαβία, ουσιαστικά θα συντάξει και τα τεχνικά δελτία εκτέλεσης των έργων, άρα θα θέσει και τους όρους και προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το έργο των 16 εκατομμυρίων ευρώ, ναι ή όχι;

Διότι το συνολικό έργο δημοπρατείται με τη μορφή μελέτη – κατασκευή, επαναλαμβάνουμε… 

Αλήθεια το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, τι λέει, για όλα αυτά, καλώς καμωμένα; Εκεί στη “Δαίδαλος” πολιτικοί, υπηρεσιακοί και τεχνικοί προϊστάμενοι όλα καλά; Οι μέτοχοι της “Δαίδαλος”, που είναι η αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, με τέτοιες φάμπρικες και μεθοδεύσεις όλα καλά ομοίως; 

 

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα

 

Κι όμως η “Δαίδαλος” έχει ήδη αναθέσει απευθείας από τα Μάρτιο την Τεχνική Βοήθεια για τα 2 από τα 5 υποέργα του ίδιου διαγωνισμού!!! 

Αυτή η “Διαύγεια”, όταν λειτουργεί σωστά, είναι εξόχως αποκαλυπτική και τελικά “βγάζει μάτια” αν την ψάξεις όπως πρέπει. Εντοπίσαμε λοιπόν και παραθέτουμε με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2024, δηλαδή 3 μήνες και μία εβδομάδα πριν από τη διακήρυξη της “Δαίδαλος” για τον διαγωνισμό των 620 χιλιάδων ευρώ με ΦΠΑ για τεχνική βοήθεια (26-06-2024), την “Πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την απευθείας ανάθεση προμήθειας υπηρεσιών υποστήριξης έργων πολιτικού μηχανικού” με διαδικασία προμήθειας απευθείας ανάθεσης (!) με ανώτατη προσφορά έως τα 30 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% (φωτογρ. 1). 

Φωτ. 1
Φωτ. 1

Επίσης: Στα 5 υποέργα που περιγράφει στην διακήρυξη στις 26-06-2024 βλέπουμε λοιπόν ότι ο “Δαίδαλος” για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης των Υποέργων 1 έως 5, τα πρώτα δύο είναι ακριβώς τα ίδια με τα δύο υποέργα της απευθείας ανάθεσης στις 19 Μαρτίου του 2024 τα: “Μελέτη και κατασκευή αναβατορίου από την Πλατεία Ευρώπης προς το Δικταίον Άντρον”, “Διαμόρφωση πλατείας Ευρώπης και αποκατάσταση μονοπατιών πρόσβασης προς το Δικταίον Άντρον”.

Υπάρχουν και άλλα 3 υποέργα τα: “Εργασίες στερέωσης βραχωδών πρανών Δικταίου Άντρου”, “Εργασίες διαμόρφωσης διαδρομής εντός Δικταίου Άντρου”, “Ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση και φωτισμός-ανάδειξη Δικταίου Άντρου” (φωτογρ. 2). 

εγγρ
Φωτ. 2
εγγρ
Φωτ. 2

 

εγγρ
Φωτ. 2

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button