Διακοπές στην κόλαση: Τουρίστες «φοβούνται να βγουν από τα δωμάτιά τους» καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους των Καναρίων Νήσων (vid, pics)

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του μαζικού τουρισμού κατέκλυσαν τους δρόμους των Καναρίων Νήσων.
Δεκάδες εξοργισμένοι κάτοικοι ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις από τις 11 το πρωί σε όλο το αρχιπέλαγος, μεταξύ άλλων και στην Τενερίφη, όπου χιλιάδες Βρετανοί κάνουν αυτή τη στιγμή διακοπές.
Πολλοί ένοπλοι αστυνομικοί της Εθνικής Αστυνομίας εθεάθησαν σε περιπολίες, ενώ «τρομοκρατημένοι» τουρίστες παρέμειναν μέσα στα ξενοδοχεία τους.
Ένας τουρίστας από την Ιρλανδία δήλωσε ότι φοβήθηκε να φύγει από το Airbnb που είχε νοικιάσει.
Ο Αλμπέρτο Μπάμπο, 32 ετών, δήλωσε: «Δεν βγήκα έξω σήμερα λόγω των διαδηλώσεων, είμαι κλεισμένος στο Airbnb μου για να αποφύγω τον κόσμο. Ελπίζω να μη γίνουν βίαιες ή κάτι τέτοιο, αλλά για να είμαι σίγουρος έμεινα εδώ. Το μόνο που ακούω είναι θόρυβος.»
Οι διαδηλωτές φυσούσαν μεγάλα κοχύλια για να παράγουν έναν δυνατό ήχο σαν κόρνα, ενώ χτυπούσαν τύμπανα.
Τα συνθήματα που ακούγονταν περιλάμβαναν: «El dinero del turismo, ¿dónde está?» δηλαδή «Τα λεφτά από τον τουρισμό, πού είναι;»
Μερικά από τα πανό έγραφαν:
- «Σταματήστε τον υπερβολικό τουρισμό… αυτό είναι το σπίτι μας.»
- «Η δυστυχία μου είναι ο παράδεισός σας.»
- «Τα Κανάρια Νησιά δεν είναι πια παράδεισος, εξαιτίας του τουρισμού.»
- «Οι τουρίστες κολυμπούν στα λύματα», αναφορά στην τεράστια ποσότητα λυμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα — τα περισσότερα, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, προέρχονται από ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
-
Φωτογραφία ΑΡ
Άλλα πανό στα ισπανικά έγραφαν: «Μην πουλάτε τα σπίτια σας στους γκίρι!»
Guiri είναι ισπανική αργκό λέξη για τους Βρετανούς και άλλους τουρίστες.
Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και η Πόλα ΜακΝάιτ Μοράλες, 39 ετών, της οποίας ο πατέρας είναι από τις ΗΠΑ, αλλά η ίδια μεγάλωσε στα νησιά.
Η εκπαιδεύτρια κολύμβησης ανέφερε: «Η Ισπανία έχει μετατραπεί στο μεταμεσονύκτιο πάρτι της Ευρώπης και η Τενερίφη δέχεται περισσότερους τουρίστες τον χρόνο από τη Βραζιλία — δεν έχουμε χώρο.

Δεν είμαστε ενάντια στους τουρίστες ως άτομα, μόνο σε όσους δεν σέβονται τους κανόνες, πετούν σκουπίδια, ρυπαίνουν και παρανομούν.
Έχουμε παραλίες με κλειστές τουαλέτες επειδή έχουν μολυνθεί από λύματα.
Από τη μεγάλη διαδήλωση που κάναμε πέρσι, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα – αντιθέτως, αύξησαν τον αριθμό των τουριστών. Δεν έχουμε πια χώρο.
Η κυκλοφορία είναι απελπιστική όταν έρχονται τουρίστες — ένα δεκαπεντάλεπτο δρομολόγιο μπορεί να διαρκεί μία ώρα.
Ο αριθμός των Airbnb έχει ξεφύγει και δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο προς ενοικίαση – είναι καταστροφή για το νησί.»
Το κύμα διαμαρτυρίας ήρθε μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων ότι θέλει να ξεκινήσει επείγουσες συνομιλίες με τους ακτιβιστές, ύστερα από μείωση στις κρατήσεις Βρετανών τουριστών.
Ο Σαντιάγο Σέσε, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της περιοχής, εξέφρασε την Παρασκευή την ανησυχία του αφού αποκάλυψε ότι οι κρατήσεις από Βρετανούς για το φετινό καλοκαίρι στην Τενερίφη έχουν μειωθεί κατά 8% σε σύγκριση με πέρσι.
Ο Σέσε παρουσίασε τα ανησυχητικά στοιχεία κατά την παρουσίαση της Έκθεσης Οικονομικής Κατάστασης για το 2025, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα El Día.
Ο υπουργός Τουρισμού της Τενερίφης, Λόπε Άλφονσο, δήλωσε πως θα απευθυνθεί στους ακτιβιστές για να «συζητήσουν το μέλλον των νησιών».
Ο Άλφονσο είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα μοντέλο που θα «επιτύχει ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των κατοίκων και των τουριστών.»
Σύμφωνα με τον Σέσε, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης στον αριθμό των τουριστών, με τη βρετανική αγορά να πλήττεται περισσότερο.
Ανέφερε ότι ανταγωνιστικές χώρες όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το γειτονικό Μαρόκο έχουν δει τις κρατήσεις τους να αυξάνονται.
Εξέφρασε τη λύπη του που οι διαφημιστικές καμπάνιες που στοχεύουν ειδικά τη βρετανική αγορά δεν έχουν αποδώσει.
Αυτό συμβαίνει στον απόηχο μιας σειράς έντονα προβεβλημένων διαδηλώσεων κατά του τουρισμού σε όλη την Ισπανία, που έχουν κάνει πολλούς Βρετανούς να αισθάνονται ανεπιθύμητοι.
Όμως το κίνημα «Τα Κανάρια έχουν όριο» που βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις αυτού του Σαββατοκύριακου, φαίνεται να απορρίπτει την προσφορά για διάλογο.
Αναφερόμενο στην πρόταση της κυβέρνησης, έγραψε:
«Διάλογος; Θέλουμε πράξεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσπάθειες να κατευναστεί αυτό που έρχεται: μια κοινωνική εξέγερση που απαιτεί ένα δίκαιο μοντέλο για τα Κανάρια Νησιά, όπου δεν έχουν θέση αφεντικά, λομπίστες και διεφθαρμένοι αξιωματούχοι. Ραντεβού αυτή την Κυριακή.»
Τα Κανάρια Νησιά έχουν πληθυσμό 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά υποδέχονται περίπου 18 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο — γεγονός που, σύμφωνα με τους κατοίκους, ασκεί τεράστια πίεση στους φυσικούς πόρους, προκαλεί ρύπανση από καύσιμα αεροσκαφών, κυκλοφοριακό χάος και πολλά άλλα προβλήματα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ακτιβιστές ζητούν:
- Να τεθεί ανώτατο όριο στον αριθμό των τουριστών, ώστε να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός και η εξάντληση των πόρων.
- Να απαγορευτεί η κατασκευή νέων ξενοδοχείων και τουριστικών συγκροτημάτων διαμερισμάτων.
- Άμεση κατεδάφιση των πρότζεκτ που έχουν ήδη κριθεί παράνομα, όπως τα πολυτελή ξενοδοχεία Cuna del Alma και La Tejita στην Τενερίφη, τα οποία κατηγορούν για περιβαλλοντικές καταστροφές.
- Θέσπιση ενός «σημαντικού» οικολογικού τέλους τουριστών, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη συντήρηση και προστασία των φυσικών περιοχών.
Ένα από τα σημαντικότερα παράπονα είναι η ραγδαία αύξηση των ακινήτων τύπου Airbnb, που κατηγορείται για την αύξηση των τιμών και τη μείωση της διαθεσιμότητας στέγης.
Γι’ αυτό, οι διαδηλωτές ζητούν πολύ αυστηρότερους ελέγχους στις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις.
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι η μαζική αγορά κατοικιών από ξένους αγοραστές, κάτι που, όπως λένε οι ντόπιοι, ευθύνεται για την εκτίναξη των τιμών.
Για τον λόγο αυτό ζητούν να απαγορευτεί ή να περιοριστεί η δυνατότητα μη κατοίκων να αγοράζουν ακίνητα.