ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Δημόσια υγεία σε τεντωμένο σχοινί – Κύμα παραιτήσεων γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου

Με έναν μόνιμο γιατρό το παθολογικό τμήμα των ΤΕΠ, μετά τις παραιτήσεις Καραμέτου και Νάκου-Η μισθολογική απαξίωση και η έξοδος από το ΕΣΥ

Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό όπως ήταν έως και την αρχή των μνημονίων, λόγω των χαμηλών μισθών που επιβλήθηκαν, της εντατικοποίησης της εργασίας και της υποστελέχωσης.

Το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Ως εκ τούτου εάν δεν υπάρξει συνολική πολιτική παρέμβαση στο ΕΣΥ, το σύστημα θα μαραζώνει διαρκώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Από το χειροκρότημα για τις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλλαν οι γιατροί κατά την πανδημία, φτάσαμε πλέον στις παραιτήσεις.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και στο Νοσοκομείο Βόλου καθώς ο ένας μετά τον άλλο, μόνιμοι γιατροί κουνούν «μαντήλι» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποφασισμένοι να δοκιμάσουν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι λόγοι σύμφωνα με τους ίδιους είναι η εργασιακή εξουθένωση, οι αναγκαστικές εντολές για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση για να καλυφθούν τα κενά, αλλά και η επιστημονική και μισθολογική απαξίωση.

Τον χορό των παραιτήσεων έσυρε πρώτος ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηλίας Καραμέτος και ακολούθησε η καρδιολόγος του ΤΕΠ Ευαγγελία Νάκου, που αποχώρησαν από τον παθολογικό τομέα. Από την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουλίου στα Επείγοντα θα απασχολούνται ένας μόνο μόνιμος γιατρός και δύο ειδικευόμενοι στο τμήμα, ενώ στην Ορθοπεδική και στο Χειρουργικό τμήμα επίκεινται άλλες δύο παραιτήσεις μόνιμων γιατρών.

Υπό αυτές τις συνθήκες καθίσταται κάτι παραπάνω από σαφές πως για να μη διαταραχθεί το πρόγραμμα εφημεριών Ιουλίου και Αυγούστου θα πρέπει να επιστρατευθούν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας.

Η. Καραμέτος: Οι αντοχές είχαν εξαντληθεί προ πολλού

Ο Ηλίας Καραμέτος ήταν η ψυχή των Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Βόλου. Διευθυντής του Τμήματος «ξόδεψε» πολλά 24ωρα πάνω από τα κρεβάτια συμπολιτών, ακόμη και όταν δεν είχε εφημερία, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκείνος και οι συνεργάτες του, όπως και ειδικά οι γιατροί των κλινικών covid, δοκίμασαν πραγματικά τις αντοχές τους. Σε κλινικές και τμήματα υποστελεχωμένα, όπου όμως περίσσευε το φιλότιμο και η αγάπη για το λειτούργημά τους, προσέφεραν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων τους, ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Δύο χρόνια μετά το πέρας της πανδημίας οι αντοχές ήταν πλέον οριακές.

Για τον διευθυντή των ΤΕΠ η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είπε πως αποχώρηση για εκείνον είναι μονόδρομος. Θα δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα ως γιατρός, δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στο ΕΣΥ αργότερα, αν «έχουν βελτιωθεί τα πράγματα», όπως αναφέρει

«Είμαστε ελάχιστοι μόνιμοι γιατροί στο ΤΕΠ. Οι εφημερίες δεν έβγαιναν με τίποτα. Καθημερινά στα Επείγοντα οι εναπομείναντες γιατροί εξετάζουμε περίπου 250 ασθενείς. Η λειτουργία μας πλέον έχει ουσιαστικά μετατραπεί σαν αυτή ενός εξωτερικού πρωϊνού ιατρείου. Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι πολίτες προσφεύγουν στο Νοσοκομείο και καλά κάνουν. Όμως όταν δεν υπάρχουν γιατροί και έχουν απομείνει ελάχιστοι σ’ ένα τμήμα τα πράγματα κινούνται οριακά και ο καθένας καλείται να πάρει τις αποφάσεις του. Οι αντοχές είχαν εξαντληθεί προ πολλού», παρατήρησε.

Την ώρα που από το ΤΕΠ αποχώρησαν δύο μόνιμοι γιατροί, η διοίκηση του Νοσοκομείου αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρόσληψη 8 γιατρών σε μόνιμες θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων μία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Δε νοείται δημόσια υγεία με μπαλώματα…

Οι γιατροί διαμηνύουν στην ηγεσία του υπ. Υγείας πως με μπαλώματα δεν καλύπτονται τα κενά του υποστελεχωμένου ΕΣΥ, οι ελλείψεις προσωπικού έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Δεν είναι δυνατόν να «αιμοδοτούν» με ιατρικό προσωπικό το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου οι εναπομείναντες γιατροί στα Κέντρα Υγείας, αφού και στην πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας ήδη από τον περασμένο μήνα έχουν ξεκινήσει μετακινήσεις γιατρών, για να καλυφτούν οι ανάγκες στα νησιά των Σποράδων», υπογραμμίζει με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Παύλος Μαλινδρέτος.

Οι υγειονομικοί που αποχώρησαν αλλά κι εκείνοι που τελούν υπό παραίτηση «γυρίζουν πλάτη» στο δημόσιο σύστημα υγείας κυρίως για οικονομικούς λόγους, «βράζουν» κατά του Αδωνι Γεωργιάδη.

Όπως λένε περίμεναν εδώ και καιρό να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση που τους δίνει τη δυνατότητα να απασχολούνται έστω μία φορά την εβδομάδα στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μπορούν να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα. Κατέθεσαν αιτήσεις γι’ αυτό, όμως το μέτρο ακόμη…παραμένει στις καλένδες.

Θεωρούν ότι τούς ενέπαιξαν και κάπως έτσι αρνούνται να παραμείνουν λεπτό παραπάνω στο ΕΣΥ.

Στον Βόλο είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση για να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση περισσότεροι από 15γιατροί, όλων των ειδικοτήτων. Το γεγονός ότι περιμένουν ακόμη απάντηση ξεχείλισε το ποτήρι κι έτσι επίσπευσαν την αποχώρησή τους.

Πρέπει το Υπ. Υγείας να αναλάβει ευθύνες

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Παύλος Μαλινδρέτος αποδίδει τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όχι μόνο στον Βόλο αλλά και άλλα νοσοκομεία, στην αναξιοπιστία του Υπουργείου Υγείας.

«Εδώ και χρόνια προειδοποιούμε πως το ΕΣΥ δεν είναι πλέον ελκυστικό στους γιατρούς. Οι αντοχές όλων ξεπεράστηκαν προ πολλού. Περίμεναν πως ο κ. Γεωργιάδης θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα εφαρμόσει έστω τη ρύθμιση για να μπορούν να απασχολούνται και εκτός νοσοκομείου, όμως ακόμη κανείς από εκείνους που υπέβαλαν αίτηση δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Οι μισθοί είναι χαμηλοί. Κίνητρο δεν υπάρχει κι αυτό οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις», η κατάσταση που περιέγραψε ο πρόεδρος.

Αναφορικά με τις επιπλοκές που θα δημιουργηθούν ο κ. Μαλινδρέτος εκτίμησε πως πολύ δύσκολα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των εφημεριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΠ και των κλινικών.

Η επίμαχη διάταξη για απασχόληση εκτός ΕΣΥ

Σύμφωνα με τη διάταξη του υπ. υγείας οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να εργάζονται σε ιδιωτικό ιατρείο, κλινικές ή να είναι σύμβουλοι σε εταιρείες. Επίσης, η εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα είναι απόγευμα και βέβαια αφού έχουν τελειώσει οι υποχρεώσεις τους.

Το υπουργείο υγείας με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς, δηλαδή να έχουν τη μονιμότητα του δημοσίου και παράλληλα να μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου για τους γιατρούς αναφέρει πως:

«Η χορήγηση της ανωτέρω άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις:

-Της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.

-Της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας και των εφημεριών του Νοσοκομείου ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων».

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button